Russisk rubel:

Nytt bunnivå: «Søppel»

Rubelen fortsetter å stupe i verdi.

BUNNIVÅ: Rubelens verdi har nærmest forduftet den siste uka. Foto: Shutterstock/NTB
BUNNIVÅ: Rubelens verdi har nærmest forduftet den siste uka. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Torsdag er det første gang dollaren har kostet mer enn 110 rubler. Siden invasjonen av Russland har verdien falt med nesten 30 prosent mot dollaren.

Bunnivået kommer etter at ratingfirmaene Fitch og Moody har nedgradert Russlands statsgjeld til «søppel»-status, skriver Reuters.

Det vil si at de anser det som en stor risiko for at landet ikke betaler gjelden de skylder, og at de har elendig kredittvurdering.

Mandag økte Russlands sentralbank styringsrenta til 20 prosent. Vestens sanksjoner har sendt Russlands økonomi mot en nært forestående kollaps.

- Alvorlig

Frankrikes finansminister var ute på Twitter tirsdag og dømte den russiske økonomien nedenom og ned. Selv talsperson for president Vladimir Putin, Dmitrij Peskov måtte innrømme nederlaget.

- Russland opplever nå alvorlige økonomiske smeller, sa han torsdag.

Han la imidlertid til at Russland hadde backup-planer, og at de hadde en viss sikkerhetsmargin.

KONFLIKTEN FORKLART: Situasjonen mellom Russland og Ukraina er anspent. Men hvor startet det hele, og hvorfor er det konflikt mellom de to landene? Vi forklarer. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: AP / NTB / Storyblocks Vis mer

Det er flere tegn på at den russiske økonomien er i knestående. Moskva-børsen har vært stengt hele uka, russere står i lange køer foran bankene for å ta ut sparepengene mens de kan, og internasjonale fond og selskaper har varslet at de vil ut.

Styrtrike oligarker har fått verdiene sine barbert og frosset.

Mest alvorlig for den russiske økonomien er det likevel at EU har gått etter reservene til den russiske sentralbanken.

- I fritt fall

Anslag tilsier at russiske verdier for 1000 milliarder doller er frosset som følge av de tøffe sanksjonene.

- Markedene er i fritt fall. Rubelen er i fritt fall. Dette kommer til å ramme russisk økonomi og markedene og sette dem langt tilbake. Det kommer til å bli skyhøy prisstigning i Russland, sa Erick Bruce i Nordea til Børsen onsdag.

Det store spørsmålet nå er hvor dypt rubelen kan synke.

- Det vet jeg ikke, men det er ikke noen nedre grense for hvor langt den kan falle, sa Anders Johansen, sjefanalytiker i Danske Bank, til Børsen.

Problemet for den russiske sentralbanken er at den har svært begrenset tilgang på reservene den bygget seg opp i euro og dollar.

I løpet av de siste åra har russerne forsøkt å bygge opp en motstandskraft mot sanksjoner, og har bygget seg opp en «krigskasse» på 630 milliarder dollar i utenlandsk valuta og gull, skriver CNN.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer