Boligpriser

Nytt fall i boligprisene

Boligprisene falt 0,9 prosent i desember. Men korrigert for sesongvariasjoner, steg faktisk prisene med 0,2 prosent.

FALLER: Boligdrømmen får billigere inngangsbillett, samtidig som rentene gjør boliglånet dyrere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
FALLER: Boligdrømmen får billigere inngangsbillett, samtidig som rentene gjør boliglånet dyrere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Eiendom Norge legger fram ferske tall som viser hvordan det gikk med boligprisene i desember.

Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene faktisk med 0,2 prosent.

Det får bransjeorganisasjonen Eiendom Norge til å konkludere med at desember ble en sterk måned.

For fjoråret som helhet steg boligprisene i Norge med 1,5 prosent.

BLINDLEIA: Millionhyttene ligger tett som perler i den sørlandske skjærgården Blindleia. Her boltrer noen av de mest kjente finansfolkene og investorene i Norge seg om sommeren. Hotellkongen Petter Stordalen, brødrene Øystein og Torstein Tvenge og Nicolai Tangen har alle luksuseiendommer her. Reporter Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Ender med svak oppgang

- Det kraftige fallet i boligprisene vi har sett siden gjennom høsten avtok i desember, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

Han påpeker at det var store svingninger i boligmarkedet i 2022.

- Først fikk vi historiens sterkeste oppgang i første kvartal, utløst av den nye avhendingsloven. Deretter det kraftige fallet i boligprisene fra og med september i kjølvannet av Norges Banks renteøkninger, sier Lauridsen.

- Over året ender vi med en svak oppgang i boligprisene på 1,5 prosent. Med en inflasjon på rundt 5-6 prosent innebærer dette et fall i realboligprisene, sier Eiendom Norges administrerende direktør.

Påvirket av rentehevinger

Boligprisene begynte på en nedadgående spiral i fjor høst, og et prisfall på 2,2 prosent i november var så langt den svakeste utviklingen siden finanskrisen.

Tidligere denne uka la Obos fram tall som bar bud om fortsatt nedgang i desember. Obso-boliger falt 4,2 prosent i Oslo og 3,5 prosent på landsbasis i fjorårets siste måned.

Prisfallet på boliger er blant annet et resultat av at Norges Bank har hevet rentene i et forsøk på å bekjempe prisstigningen.

Styringsrenta ble hevet så seint som i desember til 2,75 prosent, med klar beskjed om at prognosen peker mot ytterligere stigning til rundt 3 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer