Indonesias «nye Bali»:

Nytt ferieparadis: - Desperat situasjon

Mens nordmenn drømmer om sol og utenlandsferie, møter dette ferieparadiset motstand allerede før åpning.

PROSJEKT: I 2019 ble det startet et prosjekt for å forbedre kystlinja til Mandalika på øya Lombok, noe som skulle tiltrekke flere ferieturister. Foto: Arsyd Ali / AFP / NTB.
PROSJEKT: I 2019 ble det startet et prosjekt for å forbedre kystlinja til Mandalika på øya Lombok, noe som skulle tiltrekke flere ferieturister. Foto: Arsyd Ali / AFP / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mange har drømmen om sol, sommer, sand og strand lenge vært fjernt i minnet, men med den stadig økende andelen av vaksinerte, kan flere så smått starte med å planlegge utenlandstur igjen.

Likevel kan det lønne seg å undersøke litt før man bestiller neste tur.

Øya Bali i Indonesia har lenge vært kjent som et ferieparadis for norske turister, og har med sine kritthvite strender, asurblå hav og grønne palmetrær lokket til seg turister fra hele verden.

Nå prøver indonesiske myndigheter å friste med et nytt reisemål, nemlig landsbyen Mandalika som ligger på naboøya Lombok. Denne Vulkanøya med nesten 3.8 millioner innbyggere tilhører «De små Sundaøyene» og ligger 35 kilometer øst for kjente Bali.

Det store prosjektet, som er støttet av myndighetene, møter nå motstand etter anklager om brudd på menneskerettigheter.

Truer lokalbefolkningen

I slutten av mars gikk en gruppe FN-eksperter ut med massiv kritikk mot det dyre prosjektet, hvor de hevder at lokalbefolkningen er blitt utsatt for trusler og blitt tvangsutkastet uten kompensasjon.

- Bønder og fiskere er blitt forvist fra eiendommene sine og har måttet tåle ødeleggelse av hus, åkrer, vannkilder, kulturelle og religiøse steder etter at regjeringen i Indonesia og ITDC (Indonesia Tourism Development Corporation) forbereder Mandalika til å bli en «nytt Bali», sa Olivier De Schutter, FNs ekspert på «ekstrem fattigdom og menneskerettigheter».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer