Nytt grep: - Et inngrodd kjønnsrollemønster

Fra torsdag 17. november jobber kvinner i prinsippet gratis ut året, ifølge Unio.

VIL HA LIKELØNN: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen. Foto: Shad Madian / Dagbladet
VIL HA LIKELØNN: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag 17. november markeres likelønnsdagen i Norge, et symbol på at kvinner fra den datoen og ut året i prinsippet jobber gratis, ifølge blant annet Unio.

Kvinner tjener nemlig i gjennomsnitt 87, 9 prosent av det menn gjør, og basert på det har de regnet ut at kvinner jobber gratis ut 2022.

I 2021 fikk likelønnsdagen mye oppmerksomhet i norske medier. Flere sådde da tvil til denne utregningen. Det gjorde at Faktisk.no dykket ned i regnestykket, og fant ut at man faktisk ikke kan slå fast at kvinner får dårligere betalt fordi de er kvinner.

Komplekst

Men lønnsforskjellen er der. Da Faktisk.no snakket med seniorrådgiver i SSB Knut Håkon Grini, forklarte han at lønnsforskjellene mellom kvinner og menn er mer komplekst, og handler om utdanning, yrkesvalg, ansiennitet, grad av deltidsarbeid, om man jobber i offentlig eller privat sektor, og hvilken næring man jobber i.

Det er omtrent det samme Telenor har funnet ut.

I januar 2020 ble det nemlig gjort endringer i likestillings- og diskrimineringsloven. Endringene sa blant annet at selskaper må redegjøre for arbeidet de gjør med mangfold og likestilling, og rapportere hvordan det står til i bedriften.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.