Nytt grep: - Et inngrodd kjønnsrollemønster

Fra torsdag 17. november jobber kvinner i prinsippet gratis ut året, ifølge Unio.

VIL HA LIKELØNN: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen. Foto: Shad Madian / Dagbladet
VIL HA LIKELØNN: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag 17. november markeres likelønnsdagen i Norge, et symbol på at kvinner fra den datoen og ut året i prinsippet jobber gratis, ifølge blant annet Unio.

Kvinner tjener nemlig i gjennomsnitt 87, 9 prosent av det menn gjør, og basert på det har de regnet ut at kvinner jobber gratis ut 2022.

I 2021 fikk likelønnsdagen mye oppmerksomhet i norske medier. Flere sådde da tvil til denne utregningen. Det gjorde at Faktisk.no dykket ned i regnestykket, og fant ut at man faktisk ikke kan slå fast at kvinner får dårligere betalt fordi de er kvinner.

Komplekst

Men lønnsforskjellen er der. Da Faktisk.no snakket med seniorrådgiver i SSB Knut Håkon Grini, forklarte han at lønnsforskjellene mellom kvinner og menn er mer komplekst, og handler om utdanning, yrkesvalg, ansiennitet, grad av deltidsarbeid, om man jobber i offentlig eller privat sektor, og hvilken næring man jobber i.

Det er omtrent det samme Telenor har funnet ut.

I januar 2020 ble det nemlig gjort endringer i likestillings- og diskrimineringsloven. Endringene sa blant annet at selskaper må redegjøre for arbeidet de gjør med mangfold og likestilling, og rapportere hvordan det står til i bedriften.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer