Nytt krisegrep etter kollaps

Rubelen har falt kraftig de siste månedene. Nå gjentar Vladimir Putin et krisegrep fra krigens første dager.

TAR RUBELGREP: Russlands president Vladimir Putin. Foto: Mikhail KLIMENTYEV / POOL / AFP / NTB
TAR RUBELGREP: Russlands president Vladimir Putin. Foto: Mikhail KLIMENTYEV / POOL / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste månedene har kursen på den russiske rubelen kollapset. Rubelkursen har fått juling av stadig høyere inflasjon, og de enorme summene Russland bruker på å finansiere sin krigføring i Ukraina.

Så langt i år er det bare to andre valutaer i framvoksende markeder som har falt mer enn den russiske rubelen, skriver Bloomberg.

Kraftige rentehopp

I august tok den russiske sentralbanken krisegrep i et forsøk på å bremse kursfallet. De kalte inn til et ekstraordinært møte, der de satte opp styringsrenta ytterligere - til 12 prosent fra 8,5 prosent.

BAR OVERKROPP: Verdenslederne spøker om Putins bildeseanse i bar overkropp. Video: AP Vis mer

På det tidspunktet hadde rubelen falt 30 prosent målt mot dollar i løpet av året.

- Fallet er brutalt. Den russiske rubelen har ikke vært svakere noen gang, med unntak av de første tre ukene etter invasjonen av Ukraina, sa Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, til Børsen.

På tross av ytterligere én renteøkning i september - til 13 prosent - så har ikke sentralbanken klart å snu utviklingen.

Dermed har rubelen igjen nådd det som beskrives som en psykologisk viktig verdi: Nå koster det rundt 100 rubler for en dollar.

Tidligere denne uka nådde rubelen sitt laveste nivå på 18 måneder, ifølge Reuters.

Putin tar krisegrep

Det får nå Vladimir Putin til å ta krisegrep, og gjeninnføre noen av tiltakene som ble iverksatt etter at rubelen falt som en stein i kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina i februar i fjor.

Det dreier seg om kapitalkontroll. Seint onsdag kunngjorde regjeringen at 43 av landets største eksportører, inkludert de viktigste oljeprodusentene, vil bli pålagt å konvertere sine inntekter i utenlandsk valuta til rubler.

Liknende tiltak ble altså innført også like etter at Russland invaderte Ukraina, men har siden blitt løftet igjen.

- Hovedmålet med disse tiltakene er å skape langsiktige forhold for å øke åpenheten og forutsigbarheten i valutamarkedet og redusere muligheten for valutaspekulasjon, heter det i en uttalelse fra visestatsminister Andrej Belousov.

LUKSUS: Nye detaljer forteller hva som skal være om bord president Vladimir Putins luksusyacht. Video: FBK, NTB. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Hvor mye av inntektene i utenlandsk valuta selskapene pålegges å selge, er ikke kjent, men noen selskaper blir pålagt å rapportere inn sine transaksjoner til myndighetene.

De russiske myndighetene viser til et presidentdekret i forbindelse med innføringen av kapitalkontrollen, men dette dekretet er så langt ikke publisert noe sted.

Det betyr uansett at krisegrepet kommer direkte fra Putin selv.

Skeptisk sentralbanksjef

Allerede i august var det snakk om krisegrepet. Da gikk forslagene på at eksportører skulle bli pålagt å selge 80 prosent av sine inntekter i utenlandsk valuta innen 90 dager. Straffen for å ikke følge pålegget skulle da være å bli nektet tilgang til subsidier fra myndighetene.

Den gang ble krisegrepet lagt i skuffen igjen, som følge av press fra sentralbanken.

Sentralbanksjef Elvira Nabiullina er i utgangspunktet ikke noen tilhenger av kapitalkontroll. Før krigen antydet hun til og med overfor venner at hun ville trekke seg om hun kom i en situasjon der det kom på bordet.

Så kom krigen. Kapitalkontroll ble innført, og Nabiullina er fremdeles sentralbanksjef.

- Vil neppe redusere presset

Hvorvidt Putins krisegrep vil ha noen effekt, er en annen sak.

- Det faktum at regjeringen og den russiske sentralbanken ser behovet for å koordinere kjøp og salg av valuta viser hvor dårlig det lokale valutamarkedet er - det anses nå for grunt og illikvid til å fungere på en uregulert måte, sier Alexander Isakov, analytiker for Bloomberg Economics.

- Tiltakene vil neppe redusere presset på lang sikt, men kan øke valutatilførselen i de kommende ukene og månedene.

Krisegrepet skal etter planen gjelde i seks måneder.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer