Torsdag la Norges Bank og sentralbanksjef Ida Wolden Bache fram sin ferske rentebeslutning. Da ble det klart at styringsrenta heves med ytterligere 0,25 prosentpoeng, til 4,25 prosent.
- Hvorvidt det blir nødvendig å heve renten videre, vil avhenge av den økonomiske utviklingen. Trolig setter vi styringsrenten opp en gang til, mest sannsynlig i desember, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache i en pressemelding.
Hun forteller videre at det trolig vil være behov for å holde renta oppe «en god stund framover».

Da kommer kuttet
Varsler ny heving
Sentralbanken la også fram pengepolitisk rapport - noe som skjer fire ganger i året. Her kommer Norges Bank med en prognose for den framtidige utviklingen av styringsrenta, også kalt rentebanen.
Der står det også et at styringsrenta trolig settes opp en gang til, mest sannsynlig i desember.
Det strider imot ekspertenes analyser. En rekke økonomer har gått ut og sagt at denne rentehevingen kom til å bli den siste. Nå varsler altså sentralbanken at renta trolig kommer opp i 4,5 prosent.
Det begrunnes blant annet i at krona har styrket seg gjennom sommeren, noe som i stor grad skyldes oppgang i oljeprisen og økte renter.
«Markedsprisingen indikerer forventninger om at styringsrenten vil heves noe fra dagens nivå på 4 prosent», står det.
- Hevingen, den var bredt forventet. Det vi også trodde var en oppjustering av rentebanen og flagge en heving til, sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken til Børsen.
Han sier videre at han ikke har regnet ut sannsynligheten for nok et rentehopp.
- Det er ikke bombesikkert, men mest sannsynlig, sier han.
Heller mer enn mindre
Sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen, er mer overraska over rentebanen.
- Det var nok litt i overkant av det vi forventa. De er nok mer bekymra for lønns- og prisveksten. De varsler en til i desember. Det kommer nok som en liten overraskelse på en del, sier han.

Slakter Norges Bank: - Kraftig byrde
Sentralbankens mål er å få inflasjonen, eller prisveksten, ned til 2 prosent. Det viktigste verktøyet er styringsrenta, som bestemmer hvor mye bankene får på sine innskudd i Norges Bank.
Bankene setter som regel sine renter ut til kundene etter styringsrenta, noe som gjerne betyr dyrere boliglån. Dermed får nordmenn dårligere råd, og forbruker mindre - noe som demper prisveksten.
- Når vi ser på det underliggende, så er det ikke slik at det går så mye bedre enn de trodde i økonomien. Det er små endringer. De ser at det begynner å butte. Men de har tydeligvis blitt litt mer bekymra på pris- og lønnsveksten framover. De har oppjustert lønnsveksten neste år, sier Olsen.
- De har en analyse om at lønn og marginer er det som driver inflasjonen. De redd for at den innenlandske delen, som har tatt over det som egentlig kom utenfra, at den bidrar til å feste seg. De vil heller nok være på den sikre siden og ta i mer enn mindre, for å unngå at det fester seg, fortsetter han.

- Bør være særlig på vakt
- Mye usikkerhet
Også Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank, er overrasket over varselet om ytterligere rentehevinger, og sår tvil om at sentralbanken faktisk kommer til å gjennomføre det.
- Jeg tror vi er på toppen nå. Noe som ikke er så lett å forstå er at de har oppjustert rentebanen fordi det ser mye sterkere ut innenfor oljepris og investeringer - utsiktene har ikke endret seg. Det er mye usikkerhet rundt situasjonen, det er ikke lett å forstå hvorfor de har oppjustert anslagene for oljepris og investeringer så mye, men det må nesten Norges Bank svare på, sier han.
Knudsen mener at Norges Bank må se lengre framover, og at sentralbanken er kortsiktige.
- De ønsker ikke en diskusjon om at renten skal ned i nær fremtid, de vil se tydelige tegn på at de har kontroll på inflasjonen. Nå styrer Norges Bank litt i bakspeilet. De har undervurdert både inflasjon og rente lenge nå, og det virker som de tar litt for mye i nå.
Boligbransjen advarer
Det nye rentehoppet har kommet til tross for advarsler fra blant andre Eiendom Norge, som frykter for boligmarkedet. Administrerende direktør, Henning Lauridsen, kommer nå med en klar oppfordring i en pressemelding.
- Når Norges Bank det siste året har tredoblet styringsrenten mener vi renta nå bør holdes i ro, sier han.

«Skrekkmåned»: - Perfekt storm
Bankene har som kjent seks ukers varslingsfrist før de kan heve sine renter. Det betyr at kundene foreløpig ikke har merket rentehevinga fra august, og at den nye rentehevinga først vil slå til i november.
- Dagens renteheving var varslet, men er ikke kjærkommen hos norske husholdninger. At Norges Bank nå varsler enda en renteoppgang i desember er ingen god nyhet for husholdningenes lommebøker, sier fra Carsten Henrik Pihl, forbruker- og kommunikasjonssjef i forbrukerorganisasjonen Huseierne.
Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, går enda lenger i fordømmelsen av rentehevinga.
- Vi forsøkte å advare mot disse effektene for ett år siden. Nå er vi der vi fryktet, men har etter alt å dømme bare sett begynnelsen av skadevirkningene. Den negative spiralen kan bare stoppes ved at rentebanen senkes, sier han i en kommentar til Børsen.