Nytt rentehopp

Styringsrenta jekkes opp til 4 prosent.

SIGNALISERER NYTT HOPP: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache utelukker ikke at styringsrenta kan klarte enda høyere i september. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

SIGNALISERER NYTT HOPP: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache utelukker ikke at styringsrenta kan klarte enda høyere i september. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank har besluttet å heve styringsrenta med 0,25 prosentenheter til 4 prosent - slik som ventet.

Det varsles samtidig om et mulig nytt rentehopp i høst.

- Det videre forløpet for renten vil avhenge av den økonomiske utviklingen. Går det som vi nå tror, setter vi styringsrenten videre opp i september, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

  • Klokka 10.30 stiller sentralbanksjefen til pressekonferanse under Arendalsuka for å forklare bakgrunnen for rentebeslutningen.

Kan være toppen

Sjeføkonom i Sparebank 1, Elisabeth Holvik, sier til Børsen at det kan hende at rentetoppen ble nådd i dag.

- Enden er nær. Rentetoppen er nær. Mest sannsynlig vil Norges Bank heve renta en gang til i september, men hvis de gjør det, så tror jeg det blir den siste hevingen, sier hun.

Hun begrunner det med at man ser tidlige tegn i penge- og kredittmarkedet på at økonomien nå bremses.

- Det vi ser av løpende tall er at veksten i pengemengde har blitt negativ. Det er en tidlig indikator på at kredittveksten vil dempes. Det bidrar til å dempe inflasjonen utover vinteren, sier hun.

SNART I MÅL: Det tror Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank 1. Foto: Ørn Borgen / SCANPIX .
SNART I MÅL: Det tror Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank 1. Foto: Ørn Borgen / SCANPIX . Vis mer

I en pressemelding kommer Norges Bank med en kort begrunnelse for dagens rentehopp.

- Aktiviteten i norsk økonomi er fortsatt høy, og arbeidsmarkedet er stramt. Samtidig virker renten innstrammende, og presset i økonomien er i ferd med å avta. Konsumprisveksten har avtatt noe, men den er fortsatt høy og klart over målet. Den underliggende prisveksten har holdt seg oppe. Komiteens vurdering er at det er behov for en noe høyere rente for å bringe inflasjonen tilbake til målet.

Norges Bank utelukker samtidig ikke at det kan komme en pause i renteoppgangen.

- Dersom kronen blir svakere enn tidligere anslått eller presset i økonomien vedvarer, kan det bli behov for en høyere rente enn signalisert i juni for å få inflasjonen ned. Dersom vi får en kraftigere oppbremsing i norsk økonomi eller inflasjonen avtar raskere, kan renten bli lavere enn vi så for oss i juni.

DYRE MATVARER: Synes du også at maten har blitt veldig dyr? Vi har tre veldig gode tips til deg som vil spare litt penger når du er på butikken. Video: Embla Hjort-Larsen / Elisabeth Dalseg. Vis mer

Frykter boligsmell

Med en fersk styringsrente på 4 prosent, står det bare om tid før bankene skrur opp boliglånsrenta. Eiendomsbransjen er nå bekymret for høsten som venter.

- Dagens beslutning om å sette styringsrenten til 4 prosent føyer seg inn i rekken av dårlige nyheter for mange unges boligdrøm. Samtidig er det en stor belastning for de rekordmange unge som kjøpte sin første bolig i 2020 og 2021 da styringsrenten var på 0 prosent, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.

KRITISK: Rødt-leder Marie Sneve Martinussen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KRITISK: Rødt-leder Marie Sneve Martinussen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Gal beslutning

Rødt-leder Marie Sneve Martinussen er blant dem som mener at Norges Bank ikke burde ha hevet renta i dag.

- Norges Bank har i dag gjort en gal beslutning. Økt rente vil gjøre det enda vanskeligere for vanlige folk som sliter med høy gjeld og store utgifter, og i dagens situasjon er ikke ytterligere renteøkninger riktig virkemiddel for å få ned prisene, sier Rødt-leder Marie Sneve Martinussen.

Hun oppfordrer nå bankene til å fryse utlånsrentene.

- Bankene har tjent ekstremt mye penger på grunn av den høye renten, og har råd til skjerme lånekundene nå. Dersom denne profittspiralen fortsetter og utlånsrenten økes, bør regjeringen skattlegge bankene hardt og bruke pengene på å hjelpe folk gjennom forskjellskrisen, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer