Rettelse: Dagbladet har gjort en rekke endringer i denne artikkelen etter at den ble publisert første gang. Vi har justert tittelen. I den første utgaven koblet Dagbladet inntekten til Oda-sjefen med selskapets økonomiske utfordringer. Det medfører ikke riktighet. Vi har også endret ordet «bøter» til «gebyr» og lagt inn mer informasjon om den økonomiske situasjonen i selskapet Oda.
Det stormer rundt matvaretjenesten Oda for tida.
I fjor tapte selskapet 360 millioner kroner før skatt, og på halvannet år har selskapet fått barbert brorparten av markedsverdien sin.
Gebyr og nedbemanning
Gjennom det siste året har situasjonen for selskapet blitt tyngre. Mens selskapet på sommeren i fjor var verdt 10,2 milliarder kroner, har 86 prosent av den verdien nå forduftet. Det skyldes blant annet at selskapet utsteder nye aksjer til 1,5 milliarder kroner, men også at situasjonen i den globale økonomien og kapitalmarkedene er kraftig forverret etter invasjonen av Ukraina.

- Nærmer seg en skandale
Informasjonen ble tilgjengelig denne uka, etter at Odas årsregnskap ble levert inn - nesten et halvt år etter at fristen gikk ut 31. juli. Det har selskapet fått kritikk og gebyr for.
Ikke nok med det: I starten av november ble det kjent at Oda skal kutte 70 årsverk for å spare penger.
I 2021 brukte selskapet 380 millioner på investere i internasjonale markeder - med mål om å vokse utenfor det norske markedet. Stillingskuttene skyldes ifølge selskapet en justert kurs internasjonalt og et ønske om å prioritere de allerede eksisterende satsingene i Finland og Tyskland.
Samtidig viser selskapets årsregnskap at det ikke ser like mørkt ut her hjemme. I 2021 gikk selskapet med 29 millioner i overskudd i Norge.
Millionhopp
Til tross for alt dette, lider tilsynelatende Odas toppsjef Karl Munthe-Kaas ingen nød økonomisk.
For likningsåret 2021, som riktignok er før selskapets turbulente periode, hadde nemlig Munthe-Kaas en inntekt på svimlende 28 154 200 kroner. Det er opp nesten 20 millioner fra året før, da han hadde en inntekt på 8 812 935. Det viser tall fra Skatteetaten.
Solgte aksjer
Munthe-Kaas forklarer inntektshoppet med at han solgte en liten del av selskapet i 2021.
- Jeg solgte fem prosent av aksjene mine i Oda i 2021. Det året var Oda verdsatt til ti milliarder. Inntektene gikk inn i mitt holdingselskap, og så tok jeg utbytte av det. Dette har ingenting med nedbemanningen vi gjør ett og et halvt år seinere, sier han til Børsen.
Etter at laksemilliardær Gustav Witzøe i august i fjor gikk knallhardt ut mot en rødgrønn økning av formuesskatten, var Munthe-Kaas en av dem som gikk ut og ga sin støtte til formuesskatten.

Folkets nådeløse dom over matgigantene
På spørsmål om hvorfor Oda-sjefen har barbert formuen sin i 2021, begrunner han det med et huskjøp.
- Det er ikke vanskelig for deg å støtte formuesskatt, siden du står oppført med 0 i formue?
- Jeg var ikke klar over at man måtte ha formue for å kunne mene noe om formuesskatt. Det ville vel gitt en fattig samfunnsdebatt, sier han.