Mallorca:

- Ødelegger øya

Mallorca har i mange år blitt sett på som et yndet feriemål for charterturister. Nå ønsker flere lokale å bevege seg bort fra charter-virksomheten.

ENDRING: Mye tyder på at lokalbefolkningen ønsker en endring når det kommer til turisme på den populære middelhavsøya Mallorca. Foto: Shad Madian / Dagbladet
ENDRING: Mye tyder på at lokalbefolkningen ønsker en endring når det kommer til turisme på den populære middelhavsøya Mallorca. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert

PALMA DE MALLORCA (Dagbladet): - Familier oppfører seg som regel veldig bra, men unge mennesker respekterer ikke reglene. De tror de kan feste kontinuerlig, uten å ta hensyn til samfunnet og menneskene rundt, sier Natalia (29), som er født og oppvokst i Palma, om turisme på øya.

Spania er verdens nest største turistdestinasjon, bare forbigått av Frankrike, og hadde i 2019 83,7 millioner besøkende fra utlandet, ifølge NTB.

Misnøye

2019 var det siste normalåret før coronapandemien rammet landet, som nærmest førte til full stans av turistinnrykket. Turistnæringen står for 12 prosent av bruttonasjonalproduktet i eurosonens fjerde største økonomi, og de økonomiske følgene av coronakrisen har derfor vært dramatiske.

Nå er imidlertid turistene tilbake, men ikke alle på den populære ferieøya Mallorca er like glade for det.

OPPRØRT: Natalia fra Palma mener mange reisende på ferieøya Mallorca ikke respekterer eller tar hensyn til samfunnet og menneskene rundt. Foto: Shad Madian / Dagbladet
OPPRØRT: Natalia fra Palma mener mange reisende på ferieøya Mallorca ikke respekterer eller tar hensyn til samfunnet og menneskene rundt. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Allerede før pandemien sørget en gruppe aktivister i Palma, hovedstaden i den spanske autonome regionen Balearene, for at turistene skulle kjenne på at de ikke var velkomne på middelhavsøya.

Aktivistgruppen Tot Inclos vandaliserte blant annet flere hoteller og tagget at «turisme dreper byen» på bygningene. De holder nemlig hotellkjedene ansvarlige for konsekvensene den massive turismen har for lokalbefolkningen på ferieøya.

Flere lokale Dagbladet har snakket med uttrykker misnøye til de mange turistene som inntar øya i løpet av sommerhalvåret, til tross for at flertallet baserer sitt levebrød på nettopp turisme.

Enkelte blir beskrevet som sinte.

- Mye bråk

Sofia Gonzalez (20) og Toni Nadal (21) understreker at økonomien på Mallorca går rundt takket være turismen, men at det er et stort ønske blant mange å bevege seg fra masseturisme, til mer «kvalitetsturisme».

Med masseturisme mener de unge mennesker som hopper på billige charterfly, booker seg inn på all inclusive hoteller, eller Airbnb - gjerne eid av en norsk eller svensk statsborger, og som lever på billige drinker og fester.

KVALITET FORAN KVANTITET: Kjæresteparet Sofia og Toni tror mange på Mallorca ønsker mer kvalitetsturisme i framtiden. Foto: Shad Madian / Dagbladet
KVALITET FORAN KVANTITET: Kjæresteparet Sofia og Toni tror mange på Mallorca ønsker mer kvalitetsturisme i framtiden. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

De forteller at spesielt mange eldre har sett seg lei av festingen i blant annet Magaluf.

- Det er mye bråk og turistene ødelegger øya. De kommer rett og slett for å drikke seg fulle her istedenfor hjemme, sier Sofia.

Dagbladet ble selv vitne til festen i Magaluf, som gjennom en årrekke har vært et populært reisemål for unge. I den «britiske gata» fester reisende hele natta, mens musikken fra utestedene dunker inn i morgentimene.

Her blir turistene nærmest kastet inn på klubbene og lokket med gratis shots og drikkevarer.

Bærekraftig reiselivsnæring

Førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger og turismeforsker, Åsa Grahn, mener det er viktig å høre på de lokale, slik at lokalbefolkningen har noe de kan være stolte av, og for å unngå konflikter mellom de fastboende og turistene.

- Disse stedene, blant annet Mallorca, er sårbare, og det tror jeg de har forstått. De trenger en robust, bærekraftig reiselivsnæring. All inclusive genererer ikke alltid en god nok verdiskapning til de lokale. Det gjør heller ikke oppkjøpte leiligheter som leies ut på Airbnb, sier Grahn.

Videre forteller hun at det er forståelig at de lokale ønsker et annet segment - folk som er ute etter kvalitet, og som kan legge igjen mer penger ved å gjøre andre aktiviteter og bo både annerledes og kanskje lenger.

Ifølge en rapport fra turistmyndighetene fra 2017 mottar Mallorca hvert år 10 millioner turister.

- Helt kritisk

For å hindre uønsket atferd blant turister, har enkelte innført konkrete tiltak. Blant annet har det vært varslet at elleve restauranter på Mallorca har innført kleskode på kveld- og nattetid, for å forhindre turister som kommer direkte fra stranda eller gatefylla.

LEI: Ifølge mange Dagbladet har snakket med, har lokalbefolkningen sett seg lei av den ville festingen i Magaluf på Mallorca. Foto: Shad Madian / Dagbladet
LEI: Ifølge mange Dagbladet har snakket med, har lokalbefolkningen sett seg lei av den ville festingen i Magaluf på Mallorca. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Grahn har lite tro på at småtiltak som dette vil utgjøre stor forskjell, og mener heller at flere må gå sammen, både lokale myndigheter og lokalbefolkningen, dersom man er ute etter en markedsendring.

Ved flere destinasjoner sør i Europa er det også for øyeblikket færre turister enn først ventet. Hvorfor er vanskelig å si, men Grahn peker på usikkerheten rundt renteoppgang, krigen i Ukraina, flystreik og bemanningstrøbbel hos flyselskapene.

- Det er tøft for tida og helt kritisk å få turistene på plass, sier Grahn, som nettopp har vært på Kreta selv, hvor det ifølge hun, og flere lokale hun har snakket med, var tydelig færre turister enn vanlig.

Det samme inntrykket fikk Dagbladet, da vi snakket med lokale bareiere i Palma. Flere forteller at det var mer turister på samme tid i fjor, og i Magaluf var det tilsynelatende flest briter, mens skandinaver, og spesielt nordmenn, var sjeldent å se.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer