Jeffrey Epstein

Offentliggjør flere navn

Ytterligere dokumenter fra etterforskningen av den nå avdøde finansmannen og sexforbryteren Jeffrey Epstein ble offentliggjort torsdag kveld.

NYE DOKUMENTER: Et udatert bilde viser finansmannen Jeffrey Epstein og hans mangeårige partner, Ghislaine Maxwell. Foto: U.S. Attorney's Office/Handout via REUTERS
NYE DOKUMENTER: Et udatert bilde viser finansmannen Jeffrey Epstein og hans mangeårige partner, Ghislaine Maxwell. Foto: U.S. Attorney's Office/Handout via REUTERS Vis mer
Publisert

NEW YORK (Børsen): Allerede onsdag ble 40 dokumenter offentliggjort av en domstol i New York. Torsdag ble ytterligere 19 dokumenter offentliggjort, melder en rekke amerikanske medier, ifølge AP.

Det hele skjer i forbindelse med et søksmål knyttet til overgrepene fra finansmannen Jeffrey Epstein og hjelpen han skal ha fått til å utføre overgrepene mot mindreårige jenter fra sin mangeårige partner, Ghislaine Maxwell. Det er også ventet at langt flere dokumenter blir offentliggjort fredag og mandag.

SNAKKER UT: En rekke kvinner snakker ut om overgrep, i den nye Netflix-dokumentarserien «Jeffrey Epstein: Filthy Rich». Se traileren. Vis mer

Mange navn

Dokumentene nevner en lang rekke svært kjente personer, som hadde tilknytning på ulike vis til Epstein. Blant personene i dokumentene er blant annet de tidligere amerikanske presidentene Donald Trump og Bill Clinton samt britiske prins Andrew. Alle benekter at de har vært involvert i ulovligheter.

Dokumentene tegner et stadig mer detaljert bilde av hvordan Epstein brukte forbindelsene til rike, berømte og mektige for å rekruttere ofre og dekke over forbrytelsene sine, skriver AP.

Dokumentene så langt navngir en rekke kjendiser og politikere som sosialiserte eller arbeidet med Epstein i åra før han for nesten 20 år siden ble anklaget for å betale for sex med mindreårige jenter. Hans partner, den tidligere britiske sosietetskvinnen Ghislaine Maxwell, soner nå en 20 år lang fengselsstraff for å ha hjulpet ham med å rekruttere ofre.

PRINS ANDREW: Virginia Guiffre sier at Jeffrey Epstein fløy henne til London for å ha sex med prins Andrew. Video: BBC. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

I 2008 ble Epstein dømt for å ha kjøpt seksuelle tjenester av flere mindreårige jenter. Han ble igjen pågrepet i 2019, basert på en føderal tiltale om menneskehandel med mindreårige. Han ble funnet død på varetektscella i New York 10. august samme år. Ifølge myndighetene tok han sitt eget liv.

Hollywood-kjendiser

Dokumentene viser hvordan Epstein skal ha trukket fram en lang rekke kjente navn angivelig for å imponere potensielle ofre. Blant navnene som nevnes er også Michael Jackson, David Copperfield, Leonardo DiCaprio og Cameron Diaz. Ingen av dem er anklaget for lovbrudd. De har også tatt avstand fra Epstein.

Flere profilerte nordmenn er også blitt knyttet til Epstein, men det er foreløpig ikke kjent om navnene dukker opp i rettsdokumentene i New York.

Blant dem er tidligere statsminister og Ap-leder Thorbjørn Jagland. I 2019 hevdet han først at han aldri hadde hatt kontakt med Epstein, men seinere innrømmet han overfor DN at han hadde vært på et møte med finansmannen i 2013 hvor også Microsoft-gründer Bill Gates deltok.

Også kronprinsesse Mette-Marit innrømmer at hun møtte Epstein flere ganger mellom 2011 og 2013 etter at han var blitt dømt for overgrep første gang.

SVARER: Slik svarte kronprins Haakon på spørsmål om at både han og kronprinsesse Mette-Marit flere ganger i perioden 2011 til 2013 møtte overgrepsdømte Jeffrey Epstein. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg ville aldri hatt noe med Epstein å gjøre dersom jeg hadde vært klar over alvorlighetsgraden av hans kriminelle handlinger. Jeg burde undersøkt Epsteins fortid nærmere, og beklager at jeg ikke gjorde det, sa kronprinsesse Mette-Marit i en uttalelse til DN den gangen.

I bekjentskapskrets

Den norske forretningskvinnen Celina Midelfart skal også, ifølge Se og Hør ha ha fløyet en rekke ganger med privatflyet til Epstein. Flyet fikk tilnavnet «Lolita Express». Under rettssaken mot Maxwell ble det også påstått at Midelfart hadde hatt et forhold til Epstein.

- Påstanden er usann. Jeg har aldri hatt noe forhold til eller datet Epstein. Jeg har aldri hatt noe nært forhold Epstein. Han inngikk i bekjentskapskretsen rundt Donald Trump, som det er kjent at jeg i en kortere periode også var en del av. Jeg har ikke hatt noe som helst med Jeffrey Epstein å gjøre etter 1997, svarte Midelfart i en e-post til Se og Hør i 2021.

Også den norske diplomaten Terje Rød-Larsen innrømmet i 2020 at han hadde lånt 130.000 dollar av Epstein. Seinere måtte han trekke seg som leder for tenketanken international Peace Institute (IPI) etter krass kritikk for sine koblinger til Epstein.