Økende pessimisme: «Perfekt storm»

Tyske investorer ser stadig mørkere på framtidsutsiktene.

MØRKE SKYER: Tyske investorer ser stadig mørkere på Tysklands økonomi. Den svært utfordrende energisituasjonen legger seg som en mørk sky over Tyskland og den tyske riksdagsbygningen. Foto: AP Photo / Markus Schreiber / NTB
MØRKE SKYER: Tyske investorer ser stadig mørkere på Tysklands økonomi. Den svært utfordrende energisituasjonen legger seg som en mørk sky over Tyskland og den tyske riksdagsbygningen. Foto: AP Photo / Markus Schreiber / NTB Vis mer
Publisert

Tenketanken ZEW Institutes barometer for investorforventninger i Tyskland viser at investorene ikke skiller seg spesielt fra alle andre, for tallene er stadig dystrere.

Barometeret har nå sunket til sitt laveste nivå siden 2011, etter ha gått ned fra minus 53,8 til minus 55,3 den siste måneden, skriver Financial Times.

Tenketankens spørreundersøkelse om hvordan deltakere i finansmarkedet ser på framtida er den første etter at Russland gjenåpnet den svært viktige Nord Stream-gassledningen etter vedlikehold i juli, men bare på en femtedel av full kapasitet.

- Negativ innvirkning

Barometeret indikerer også at investorene mener at Tyskland er på vei inn i en resesjon. Det er det flere grunner til, men den aller viktigste er den reduserte gassflyten fra Russland.

Det har blant annet ført til at elektrisitetsprisene i Tyskland har skutt i været.

- Den fortsatt høye økningen i forbrukerpriser og de forventede ekstrakostnadene knyttet til oppvarming og elektrisitet har for tiden en spesielt negativ innvirkning på utsiktene til de forbrukerrelaterte sektorene i økonomien, sier Michal Schröder, forsker ved ZEW Institute.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer