Økende pessimisme: «Perfekt storm»

Tyske investorer ser stadig mørkere på framtidsutsiktene.

MØRKE SKYER: Tyske investorer ser stadig mørkere på Tysklands økonomi. Den svært utfordrende energisituasjonen legger seg som en mørk sky over Tyskland og den tyske riksdagsbygningen. Foto: AP Photo / Markus Schreiber / NTB
MØRKE SKYER: Tyske investorer ser stadig mørkere på Tysklands økonomi. Den svært utfordrende energisituasjonen legger seg som en mørk sky over Tyskland og den tyske riksdagsbygningen. Foto: AP Photo / Markus Schreiber / NTB Vis mer
Publisert

Tenketanken ZEW Institutes barometer for investorforventninger i Tyskland viser at investorene ikke skiller seg spesielt fra alle andre, for tallene er stadig dystrere.

Barometeret har nå sunket til sitt laveste nivå siden 2011, etter ha gått ned fra minus 53,8 til minus 55,3 den siste måneden, skriver Financial Times.

Tenketankens spørreundersøkelse om hvordan deltakere i finansmarkedet ser på framtida er den første etter at Russland gjenåpnet den svært viktige Nord Stream-gassledningen etter vedlikehold i juli, men bare på en femtedel av full kapasitet.

- Negativ innvirkning

Barometeret indikerer også at investorene mener at Tyskland er på vei inn i en resesjon. Det er det flere grunner til, men den aller viktigste er den reduserte gassflyten fra Russland.

Det har blant annet ført til at elektrisitetsprisene i Tyskland har skutt i været.

- Den fortsatt høye økningen i forbrukerpriser og de forventede ekstrakostnadene knyttet til oppvarming og elektrisitet har for tiden en spesielt negativ innvirkning på utsiktene til de forbrukerrelaterte sektorene i økonomien, sier Michal Schröder, forsker ved ZEW Institute.

Ifølge ham har investorenes framtidstro også falt fordi de forventer tøffere finansieringsforhold etter at den europeiske sentralbanken hevet styringsrenta med 0,5 prosentpoeng som følge av den rekordhøye inflasjonen i eurosonen.

«Perfekt storm»

Leder for makroforskning ved den nederlandske banken ING, Carsten Brzeski, sier at den tyske økonomien «raskt nærmer seg en perfekt storm» skapt av «høy inflasjon, mulige forstyrrelser i energiforsyningen og pågående forsyningsfriksjoner».

I Tyskland var inflasjonen oppe på 7,5 prosent i juli, marginalt lavere enn måneden før. Det er energiprisene som er den største driveren bak den høye inflasjonen.

Tyske myndigheter har sagt at landet må kutte gassbruken med en femtedel for å unngå en katastrofal gassmangel i vinter. Flere tyske byer har derfor satt i verk drastiske tiltak for å kutte gassbruken, som blant annet å skru av varmtvannet i kommunale bygninger.

En gassmangel i vinter vil kunne føre til rasjonering og påvirke industrien og økonomien på en katastrofal måte.

Alvorlig tørke

Men inflasjonen og de skyhøye energiprisene er altså ikke den eneste utfordringen til den tyske økonomien, også en svært tørr sommer skaper store problemer.

Europakommisjonens forskningssenter slo forrige uke fast at den nåværende tørken i Europa ser ut til å bli den verste på 500 år.

Vannstanden i elva Rhinen er nå så lav at det går ut over lasteskipenes muligheter til å frakte gods på elva.

Ved byen Kaub, et av de grunneste punktene i elva, var vannstanden i helga på 32 centimeter, noe som er åtte centimeter under det som beskrives som et kritisk punkt, ifølge Deutsche Welle.

Dette er ikke den faktiske vannstanden i elva, men et nivå som måler seilbarhet.

Den lave vannstanden har allerede påvirket frakt av gods langs elva, men det er opp til shippingselskapene å bestemme hvilke fartøy som kan seile på elva, og med hvilken last.

- Skipene seiler fremdeles, men det er færre av dem og de er lastet lettere. Trafikken har ikke stoppet helt ennå, sier talsmann for det tyske farvanns- og shippingkontoret Florian Krekel.

Økonomien stagnerer

Den «perfekte stormen» kommer samtidig som tysk økonomi allerede stagnerer. I andre kvartal var veksten i landet lik null, ifølge statistikkbyrået Destatis.

Det innebærer en årlig vekst på 1,5 prosent, som var langt lavere enn økonomer hadde forventet.

I mai kunne Tyskland også registrere sitt første handelsunderskudd på mer enn 30 år, noe som betyr at landet hadde importert for mer enn de eksporterte.

Professor i statsvitenskap, Andreas Nölke, sa til Deutsche Welle at Tyskland er at av landene som har dratt mest nytte av globaliseringen. Han mener at landet har blitt avhengige av sin mektige eksportbase og trenger en ny økonomisk modell for å møte kravene til en endret global kontekst.

- Nå kan du se at dataene rundt globalisering sakte, men sikkert faller. Jeg tror Tyskland er i trøbbel, sa Nölke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer