Kilder til Dagbladet:

Øker formuesskatten

Skattebomba som gikk av på onsdag var ikke nok: Regjeringen og Trygve Slagsvold Vedum er ikke ferdige med rikingene ennå. I statsbudsjettet for neste år øker regjeringen formuesskatten, forteller kilder til Dagbladet. I tillegg endres inntektsskatten.

ØKER FORMUESSKATTEN: Dagbladet er kjent med at statsbudsjettet for 2023 inneholder en økning i formuesskatten. Foto; Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ØKER FORMUESSKATTEN: Dagbladet er kjent med at statsbudsjettet for 2023 inneholder en økning i formuesskatten. Foto; Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag neste uke kommer finansminister Trygve Slagsvold Vedum til Stortinget for å legge fram statsbudsjettet neste år.

Dagbladet har allerede skrevet om at kilder omtaler det som et historisk stramt budsjett: Det blir ingen nye, store satsinger.

Med seg i kofferten har Vedum også en skattebombe, som ga laksebaronene sjokk og sendte oppdrettsaksjene i kjelleren da pakken ble lagt fram onsdag.

Regjeringen henter inn 33 milliarder kroner på økt skatt på kraft og havbruk. Men det er altså ikke nok.

Enorme inndekningsbehov

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har tidligere gjort det klart at strømstøtta og mottak av ukrainske flyktninger gir en økning i utgiftene på 100 milliarder kroner.

Samtidig har han varslet at oljepengebruken skal ned for å unngå at renta løper løpsk. Dermed må det hentes inn mer penger i skatteinntekter.

Øker formuesskatten

Kilder bekrefter nå til Dagbladet at formuesskatten økes i det kommende statsbudsjettet.

I tillegg kan det bli snakk om å øke satsen for formuesskatt. I fjorårets statsbudsjett innførte Støre-regjeringen en økt sats for dem med formuer over 20 millioner kroner. Denne fikk SV økt til 1,35 prosent i forhandlingene.

Dagbladet blir fortalt at et aktuelt grep også er å kutte i aksjerabatten som i dag er på 25 prosent. I Hurdalsplattformen har Ap og Sp lovet å kutte denne til 20 prosent.

Endrer også inntektsskatten

Dagbladet er også kjent med at det kommer endringer inntektsskatten.

Vedum har vært tydelig på at skatten skal ned for personer med «vanlige inntekter». Regjeringen har satt grensa ved 750 000 kroner.

Dette legger ytterligere press på skattebyrden fra de rikere. Trolig økes inntektsskatten for de som tjener mer enn den magiske summen. Det øker også behovet for å ta mer inn på formuesskatten, samtidig som også selskapsskatten kan være i spill.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer