DNB spår:

Øker mer enn på 15 år

Banken spår at lønningene vil stige med 4,8 prosent i årets lønnsoppgjør.

RAPPORT: DNB slapp i dag rapporten om utsiktene for norsk økonomi i 2023. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
RAPPORT: DNB slapp i dag rapporten om utsiktene for norsk økonomi i 2023. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rentenivået kan bli liggende høyt i en lengre periode enn tidligere anslått, og 2023 kan bli preget av mild nedgang, spår DNB i en ny rapport.

- Det har sammenheng med vår tro på at den underliggende prisveksten etablerer seg på et høyere nivå enn 2 prosent, skriver DNB Markets i årets rapport om økonomiske utsikter.

Storbanken viser til at Norges Bank har måttet tråkke hardere på bremsen enn forventet for å oppnå den ønskede nedkjølingen av økonomien. I fjor økte banken styringsrenta fra 0,5 til 2,75 prosent og begrunnet dette med frykt for at prisveksten biter seg fast på et for høyt nivå.

Tærte på sparepengene

Samtidig var veksten i økonomien sterkere enn ventet i fjor.

Forbrukerne var nemlig ivrige etter å ta igjen det tapte da hverdagen kom tilbake til normalen etter pandemien, og etterspørselen holdt seg godt oppe trass i økte priser på strøm og mat og høyere renter, framholder DNB.

- Husholdningene i land som USA og Norge tærte villig på sine uvanlig store sparebuffere for å opprettholde forbruksveksten, heter det i rapporten.

Likevel dalte både forbruket og den økonomiske veksten i fjor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.