DNB spår:

Øker mer enn på 15 år

Banken spår at lønningene vil stige med 4,8 prosent i årets lønnsoppgjør.

RAPPORT: DNB slapp i dag rapporten om utsiktene for norsk økonomi i 2023. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
RAPPORT: DNB slapp i dag rapporten om utsiktene for norsk økonomi i 2023. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rentenivået kan bli liggende høyt i en lengre periode enn tidligere anslått, og 2023 kan bli preget av mild nedgang, spår DNB i en ny rapport.

- Det har sammenheng med vår tro på at den underliggende prisveksten etablerer seg på et høyere nivå enn 2 prosent, skriver DNB Markets i årets rapport om økonomiske utsikter.

Storbanken viser til at Norges Bank har måttet tråkke hardere på bremsen enn forventet for å oppnå den ønskede nedkjølingen av økonomien. I fjor økte banken styringsrenta fra 0,5 til 2,75 prosent og begrunnet dette med frykt for at prisveksten biter seg fast på et for høyt nivå.

Tærte på sparepengene

Samtidig var veksten i økonomien sterkere enn ventet i fjor.

Forbrukerne var nemlig ivrige etter å ta igjen det tapte da hverdagen kom tilbake til normalen etter pandemien, og etterspørselen holdt seg godt oppe trass i økte priser på strøm og mat og høyere renter, framholder DNB.

- Husholdningene i land som USA og Norge tærte villig på sine uvanlig store sparebuffere for å opprettholde forbruksveksten, heter det i rapporten.

Likevel dalte både forbruket og den økonomiske veksten i fjor.

Mild nedgang

Og nedgangen vil fortsette i år, spår DNB.

- Den økonomiske veksten, som sakket av på tampen av 2022, vil i de vestlige økonomiene vi følger, trolig gå over i stagnasjon eller mild nedgang i år. Det er husholdningenes etterspørsel som nå ser ut til å dale, heter det i rapporten.

Det vil medføre at fastlands-BNP faller i første halvår, mener DNB, som særlig viser til at boliginvesteringene allerede faller klart og trolig vil forbli svake ettersom det er blitt mye dyrere å ta opp boliglån.

Forbruket svekkes

Også det private forbruket, en vesentlig del av den totale etterspørselen i rike økonomier, vil trolig svekke seg i år, mener banken.

- Kjøpekraften trekkes ned av prisveksten, som fortsatt er høyere enn lønnsveksten, og sparebufferne er ikke like rikelige som for ett år siden. Kjøpekraften trekkes dessuten ned av markert høyere renter, heter det i rapporten.

- Et godt lønnsoppgjør bidrar etter hvert til å snu denne utviklingen, men i årene som kommer, venter vi at veksten vil ligge litt under normalen, skriver DNB videre.

DNB spår at lønningene stiger mer enn siden 2008, skriver NRK.

Banken spår at lønningene vil stige med 4,8 prosent i årets lønnsoppgjør, litt mer enn veksten i konsumprisene, som anslås til 4,6 prosent.

- Selv om lønningene vil stige mer enn på lenge, vil de omtrent holde tritt med prisveksten. Reallønningene vil være omtrent flate i år, sier sjeføkonom Kjersti Haugland til NRK.

Ledigheten vil stige

Men ettersom arbeidsledigheten fortsatt er rekordlav, er det grunn til å vente et moderat heller enn dramatisk fall i forbruket, og dermed også i økonomiene, mener DNBs økonomer.

På sikt vil imidlertid arbeidsmarkedet gradvis svekke seg, spår banken.

- Arbeidsledigheten vil stige til et nivå som er litt høyere enn siste ti års gjennomsnitt, skriver økonomene.

De peker også på at situasjonen setter Norges Bank i en skvis mellom ønsket om å holde inflasjonen nede – og rentene dermed oppe – og målet om fortsatt høy sysselsetting.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer