Lederlønninger i statlig eide selskaper

Øker mer: - Giftig

Millionene renner inn for lederne i statlige selskaper. Torgeir Knag Fylkesnes (SV) mener skattelistene gir grunn til bekymring.

PÅ TOPP: Anders Opedal, Equinor-sjef, og Kjerstin Braathen i DNB hadde inntekter på henholdsvis 12 og 15,5 millioner kroner i 2021. Staten har en eierandel på 67 prosent i Equinor og 34 prosent i DNB. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
PÅ TOPP: Anders Opedal, Equinor-sjef, og Kjerstin Braathen i DNB hadde inntekter på henholdsvis 12 og 15,5 millioner kroner i 2021. Staten har en eierandel på 67 prosent i Equinor og 34 prosent i DNB. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Ifølge en gjennomgang Børsen har gjort av skattelistene for 2021, hadde topplederne i statlig eide selskaper en inntekt på 5,9 millioner kroner i snitt.

- Giftig

Til sammenlikning var en norsk gjennomsnittslønn i 2021 på 610 000 kroner, mens medianlønnen var omtrent 550 000 kroner, ifølge SSB.

- Listene viser tendenser som burde gjøre oss urolige. Store økonomiske forskjeller er giftig for et samfunn, sier Torgeir Knag Fylkesnes (SV) til Børsen.

- Ledere i statlige selskaper skal ikke ha høyere lønnsvekst enn andre i samfunnet. Staten skal ikke forsterke den negative utviklingen, legger han til.

Braathen og Tangen på topp

Mens en gjennomsnittlig nordmann har hatt en lønnsøkning på 3,5 prosent, så har lederne i de statseide selskapenes lønn økt med 5,4 prosent.

I denne oversikten tar Børsen utgangspunkt i et utvalg av de 70 selskapene Norge eier, inkludert de største og mest kjente.

Den best betalte topplederen på lista var DNB-sjef Kjerstin Braathen, som ifølge skattelistene hadde en inntekt på 15,5 millioner kroner i 2021.

Nicolai Tangen hadde høyest formue blant statstoppene - han er god for 7,6 milliarder kroner. Han er for øvrig ikke tatt med i Børsens beregning av gjennomsnitt, da han ifølge skattelistene har en inntekt på 0 kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer