Øker presset på regjeringen

Samtidig som regjeringen vurderer nok en bønn om hjelp fra Norwegian, er det flertall på Stortinget for at flyselskapene skal få en kompensasjonsordning.

VURDERER NØDHJELP: Det er flertall på Stortinget for en kompensasjonsordning for flyselskapene. Ap, Frp og Sp stiller seg alle bak en ordning, men detaljene må utarbeides av næringsdepartementet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
VURDERER NØDHJELP: Det er flertall på Stortinget for en kompensasjonsordning for flyselskapene. Ap, Frp og Sp stiller seg alle bak en ordning, men detaljene må utarbeides av næringsdepartementet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Statsminister Erna Solberg er kalt inn til Stortinget mandag for å forklare de nye strenge coronatiltakene som ble innført på nyåret og de økonomiske krisetiltakene for coronaøkonomien.

- Vi er spente på om regjeringen fortsetter de strenge tiltakene for hele landet. Det er mange steder med null smitte. Hvorfor skal barna bare gå halvparten av tiden her og puber nektes å servere alkohol når det ikke er smitte i bygda? sier Frp-nestleder Sylvi Listhaug og fortsetter:

- Jeg tror mange sliter med å forstå at de ikke kan ha naboen på besøk når det ikke er smitte i området.

Hun ber regjeringen myke opp de nasjonale tiltakene og heller stole på at lokale myndigheter strammer til i områder der det er smitte.

- Vi må ha tiltro til at lokale myndigheter stenger hvis det er nødvendig, sier Listhaug.

Samtaler i helgen

Men det er ikke bare smittevern som blir tema når Solberg kommer til Stortinget.

Den siste uka har «firerbanden» på Stortinget vært i full sving. Firerbanden består av Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og SV. Til sammen har de fire partiene flertall og kan presse regjeringen til rausere ordninger for dem som er rammet av corona.

Bare siden nyttår har regjeringen kommet opposisjonen i møte på en rekke krav der det er åpenbart at det er flertall i Stortinget for å forsterke tiltakene.

Det gjelder blant annet å forlenge permitteringsordningen, utvide kompensasjonsordningen for bedrifter og forlenge dagpengeperioden og perioden med forhøyet dagpengesats.

Firerbanden har også hatt samtaler gjennom helgen og har mulighet til enten samlet eller hver for seg, å fremme tiltak tirsdag. Regjeringen kommer med sin nye tiltakspakke først 29. januar.

Flertall for fly-støtte

En av bransjene som er hardest rammet av coronapandemien er flybransjen. Norwegian omstrukturerte selskapet i forrige uke og sendte en ny bønn til regjeringen om hjelp. Den behandles nå i Næringsdepartementet, bekreftet regjeringen før helgen.

- Det Norwegian nå skisserer er noe annet enn den forespørselen vi vurderte i november i fjor. Vi er nå i gang med en grundig vurdering av denne nye henvendelsen, sa næringsminister Iselin Nybø (V).

Men det er nå klart at det allerede er flertall på Stortinget for en kompensasjonsordning som treffer flybransjen.

- Jeg opplever at ballen ligger hos Arbeiderpartiet. Både vi og Senterpartiet har vært tydelige på at vi ønsker det, men vi kan ikke sitte på Stortinget og snekre en kompensasjonsordning. Vi ønsker at Stortinget skal sende et tydelig signal til regjeringen om at det er et flertall for en ordning. Så er det viktig å ha med seg bransjen for å få en ordning som kan fungerer. Tiden er inne for å få på plass en ordning for å bidra til å sikre at Norwegian, Widerøe og SAS også får kompensasjon og sikre et godt og rimeligst mulig flytilbud i landet når dette er over, sier Listhaug.

Terje Aasland sitter i næringskomiteen for Arbeiderpartiet og kan berolige Listhaug: Ap stiller seg bak og sikrer et flertall på Stortinget for at flybransjen skal få nødhjelp.

- Jeg er overrasket over at Listhaug nevner Arbeiderpartiet. Her har Sverre Myrli sagt at vi ønsker en kompensasjonsordning for flybransjen. Vi ønsker også at det skal stilles krav til flybransjen om norske lønns- og arbeidsvilkår, sier Aasland.

- Hvilke forventninger har du til det Erna Solberg kommer med i Stortinget?

- Jeg har ingen forventninger om at hun kommer med noe spesielt. Regjeringen har hele tiden gått etter det opposisjonen på Stortinget vil. Nå er det flertall for en kompensasjonsordning for flytrafikken, så det kan hende hun sier noe om det i morgen, fleiper Aasland.

Listhaug gleder seg over tonene for Arbeiderpartiet.

- Det er ofte vanskelig å vite hva Ap mener fordi det kan endre seg fra person til person som uttaler seg og fra dag til dag. Men det er utrolig bra om vi greier å samle flertall for flybransjen, sier Frp-nestlederen.

Importsmitte

Både Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet har snakket i lang tid om behovet for økt beskyttelse mot importsmitte. Det er garantert kritikk statsministeren blir møtt med i Stortinget.

- Vi er spente på å høre hvilke grep regjeringen tar for å få kontroll på importsmitten. Det er en del steder i landet der nesten all smitte er importert. Så sier regjeringen at det skal være på plass obligatorisk testing på grensen, når kommer den? Det vi hører fra Gardermoen før helgen er at det har gått fra vondt til verre med enda mindre kontroll over dem som kommer til landet, sier Listhaug, som mener ting kunne vært annerledes om Frp hadde fått flertall for obligatorisk testing på grensen - som de foreslo allerede i august.

- Da ville vi forhåpentligvis hatt et system som fungerte i praksis i dag. Det som er prekært nå er at mange arbeidere har hatt en velfortjent juleferie, men mange kommer nå tilbake samtidig fra land med mye smitte. Man trengte ikke være spåmann for å skjønne at dette kom til å bli et problem. Vi må ha kontroll på grensene for å hindre økt smittespredning i Norge, slår Listhaug fast.

Regjeringen har nå valgt å følge forslaget og obligatorisk testing blir innført fra mandag klokka 18.00. Da må coronatest avlegges ved innreise til Norge.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer