Øker strømstøtten:
- Burde hørt på oss

Regjeringen øker krisepakken for de høye strømprisene kraftig. Men SVs Audun Lysbakken mener de er seint ute.

VELKOMMEN ETTER: SV-leder Audun Lysbakken mener den økte strømstøtten kommer for sent. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VELKOMMEN ETTER: SV-leder Audun Lysbakken mener den økte strømstøtten kommer for sent. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag ettermiddag slapp statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold at de øker strømstøtten betydelig.

Allerede fredag kunne Dagbladet fortelle at regjeringen jobber med en ny krisepakke for strøm.

Regjeringen skriver at de rekordhøye strømprisene rammer sosialt urettferdig og at vi derfor trenger rettferdige løsninger. De vil derfor øke kompensasjonsnivået i den allerede eksisterende ordningen fra 55 til 80 prosent.

I et forslag de fremmer for Stortinget til uka heter det:

«Når markedsprisen på kraft i gjennomsnitt går over 70 øre per kilowattime for en måned, vil staten kompensere 80 prosent av prisen over dette nivået»

I strømpakken som kom før jul lå støtten på 55 prosent.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (SP) gjorde rede for Regjeringens lønnsstøtteordning i Stortinget 20. desember. Video: Stortinget Vis mer

- Det er for å hjelpe folk og gi trygghet til folk, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

- Strømprisene er nå ekstraordinært høye og de fortsetter å stige. Vi ser hvordan det slår ut. Vi hører fra folk som har det vanskelig. Det er røft, fortsetter Sp-lederen.

Den nye ordningen får ikke tilbakevirkende kraft, og vil altså gjelde for strømregningen for bruk i januar, februar og mars, opplyser Vedum til Dagbladet.

Velkommen etter

Venstresida mener regjeringen har brukt for lang tid på økningen, og viser til at de har foreslått endringer før.

SV-leder Audun Lysbakken ønsker velkommen etter til regjeringen. Partiet hans støtter grepet, men mener det kunne kommet før.

- SV foreslo å øke strømstøtten ytterligere allerede i forhandlingene før jul. Regjeringen burde hørt på oss da, men det er bra at de gjør det nå. 80 % er en solid økning, som SV vil sørge for å få vedtatt i Stortinget, skriver Audun Lysbakken til Dagbladet.

Da Stortinget vedtok den første strømpakke før jul, var SV tidlig involvert med forhandlinger i forkant. Ifølge partiet var de ikke varslet på forhånd om økningen som regjeringen kommer med nå.

Tidligere i denne uka gikk partiet hans ut og ba regjeringen komme med økt støtte. SV-lederen gjør det klart at det kan bli nødvendig med en enda større pakke.

HØYE STRØMPRISER: Tor Lilleholt, sjefsanalytiker i «Insight By Volue» forklarer hvorfor strømprisene er høye. Vis mer

- Vi vil se nøye på beregningene regjeringen kommer med, og vurdere om det bør gjøres mer for folk med dårlig råd. SV har allerede sørget for at 50 000 flere kan få hjelp med strømregninga via bostøtten, sier Lysbakken.

SV opplyser til Dagbladet at de kommer til å støtte det nye forslaget, men at det bare er første steg.

- Bedre kompensasjon kan bare være første steg. Nå vil vi utfordre regjeringen om å ta kontroll over kraftmarkedet, så slike skyhøye priser ikke rammer folk i Norge igjen. Vi ønsker forhandlinger om energiloven og måte strømmen styres på. Markedskreftene skal ikke få herje med folk flere vintre, sier Lysbakken.

Med SVs støtte har regjeringen sikret flertall for at forslaget går gjennom.

- Endelig!

Rødt er også glad for nyheten som kom lørdag ettermiddag, men mener også regjeringen har somlet.

- Endelig begynner regjeringen å forstå alvoret av strømkrisen! Det er bra at den statlige andelen øker, men det er fortsatt ikke nok, sier Sofie Marhaug som sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Marhaug peker på at de torsdag denne uken fremmet forslag om en forsterket strømpakke, som ble nedstemt i Stortinget.

Selv om nordmenn når får dekket en større del av strømregningen, er terkselen for når støtten slår inn den samme, nemlig 70 øre per kilowatt time. Marhaug mener det er for høyt.

IKKE NOK: Sofie Marhaug i Rødt mener strømstøtten ennå ikke er høy nok, etter at regeringen lørdag foreslo å styrke ordningen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
IKKE NOK: Sofie Marhaug i Rødt mener strømstøtten ennå ikke er høy nok, etter at regeringen lørdag foreslo å styrke ordningen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

- Rødt foreslo å øke den til 90 prosent allerede i desember. Dessuten er terskelen på 70 øre kWt fortsatt unormal høy. Gjennomsnittlig strømpris de siste tiårene er i overkant av 30 øre.

Til kritikken om at regjeringen har brukt for lang tid svarer finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) at det ikke hadde betydd noe om pakken kom litt før.

- Denne økningen vil uansett gjelde for januarregningen. Vi har jobbet med strøm hele tiden. Når vi har trygget grepene. Det er viktig å få det ut nå fordi det gir trygghet til folk, sier Vedum.

- Ser ikke alvoret

Kjell Ingolf Ropstad i KrF mener ordningen ikke er god nok som den er, og mener regjeringen ikke har forstått alvoret.

- Vi ser at regjeringen endelig tar innover seg det KrF har pekt på allerede før jul, at nivået på støtten bør ligge på 80% ved strømpriser over 70 øre kWh, men det er skuffende at regjeringen heller ikke nå ser ut til å ha fortsatt forstått alvoret, sier Ropstad og fortsetter:

KRITIKKVERDIG: KrFs Kjell Ingolf Ropstad mener regjeringen ikke har sett alvoret, etter at de idag la fram en forstrerket krisepakke for strøm. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KRITIKKVERDIG: KrFs Kjell Ingolf Ropstad mener regjeringen ikke har sett alvoret, etter at de idag la fram en forstrerket krisepakke for strøm. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- At november og desember fortsatt ikke blir inkludert i denne ordningen er sterkt kritikkverdig. KrF foreslo dette før jul, og vi mener fortsatt at de høye regningene for november og desember også må dekkes med 80%. I tillegg må det være enda flere målrettede tiltak for de som sliter mest med konsekvensene av de høye regningene. Her forventer jeg at regjeringen leverer.

I Høyre er de positive til forslaget, men mener det trengs en ordning som hjelper dem som sliter mest, sier nestleder Tina Bru.

- Høyre har jobbet med en ny strømpakke som var mer omfordelende og med sterkere tiltak, fordi regjeringens var altfor dårlig. De har vært bakpå, men det bra at de endelig ser dette selv og kommer med forslag til mer hjelp. Det viktigste for Høyre er at folk får rask og god hjelp i en helt ekstraordinær situasjon, sier Tina Bru.

- Større smuler

Hun forteller at partiet nå vil fremme et forslag der de vil gi en ekstra utbetaling på 1000 kroner til alle som er arbeidsledige, permitterte eller på arbeidsavklaringspenger.

- Vi er fortsatt bekymret for kostnadene til næringslivet og frivilligheten. Jeg forventer at regjeringen gjør en vurdering av dette og eventuelt kommer tilbake med forslag for å avhjelpe dem, sier Bru.

Også i Fremskrittpartiet er de opptatt av at regjeringen kommer for sent på banen. Pengene strekker heller ikke til, ifølge energipolitisk talsperson Frank Sve.

- Det er godt å se at regjeringen etter massivt press nå tydeligvis erkjenner at de har undervurdert de store problemene mange norske strømkunder står midt oppi, og at FrP har hatt rett hele veien om at støtten de foreslo ikke holdt mål. Likevel er ikke dette godt nok – med den nye strømstøtten vil vanlige folk fortsatt måtte betale en utgangspris på mer enn dobbelt så mye sammenlignet med snittprisen på strøm de siste åtte årene, skriver han i en kommentar.

- Staten og kraftkommunene vil trolig fortsette å håve inn ekstrainntekter på de skyhøye strømprisene, mens vanlige folk kun vil få litt større smuler tilbake igjen fra det offentlige, fortsetter Sve.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer