Okkuperer påstått oligark-bygning

Putins «favoritt-oligark» har fått besøk i London.

OKKUPERT: Aktivister har tatt seg inn i det som skal være oligark Oleg Deripaskas luksushjem i London. Foto: Peter Nicholls/Reuters/NTB
OKKUPERT: Aktivister har tatt seg inn i det som skal være oligark Oleg Deripaskas luksushjem i London. Foto: Peter Nicholls/Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

London/Oslo (Børsen) SISTE: - Vi er her for å demonstrere, ikke for å gjøre innbrudd, som politiet påstår. De vil arrestere oss for å ha brutt oss inn, men vi har aldri sett en innbruddstyv som har med seg et banner. Vi har kommet med et veldig rimelig krav til politiet. Vi har sagt at hvis de ikke arresterer oss, så kommer vi ned med en gang. Det er en veldig enkel måte å få avsluttet dette, roper okkupantene fra balkongen til den oppmøtte pressen.

Ifølge Børsens reporter på stedet pågår det kl. 17 norsk tid samtaler mellom okkupantene på oligarken Oleg Deripaskas balkong i London og politibetjenter som står utenfor i en lift.

FORHANDLER: Okkupantene forhandler med politiet fra balkongen til oligarken Oleg Deripaskas i London. Foto: Brage Lie Jor / Dagbladet
FORHANDLER: Okkupantene forhandler med politiet fra balkongen til oligarken Oleg Deripaskas i London. Foto: Brage Lie Jor / Dagbladet Vis mer

- Vi vil ikke ha pils eller pizza. Vi vil bare markere hva vi mener. Det har vi nå gjort. Hvis vi får komme ned herfra uten å bli arrestert, så er dette over, fortsetter de.

Okkupantene hevder å ha fått tre alternativer av politiet, hvor alle alternativer resulterer i pågripelse.

Børsens reporter på stedet anslår at det er omkring 50-60 støttespillere av okkupantene på gata, som sjonglerer og lager liv og røre. Med jevnlige mellomrom ropes det «Fri Ukraina».

Samtidig er det omkring like mange politifolk og journalister på stedet.

Flere luksuseiendommer

Vestens sanksjoner strammer grepet om oligarkene, som ser på sine fryste midler og beslaglagte eiendommer fra avstand. Industrimagnat Oleg Deripaska (54) har kommet på svartelista til både EU og Storbritannia, og er omtalt av førstnevnte som «Putins favoritt-oligark».

Han skal ha flere luksuseiendommer ulike steder i verden. I tillegg til to palass i USA skal han også eie flere eiendommer i Storbritannia.

Blant annet skal han eie adressen 5 Belgrave Square sentralt i London. Boligen i et av hovedstadens mest elegante nabolag kan skilte med sju soverom, hjemmekino og et tyrkisk dampbad, ifølge Forbes.

Med andre ord god plass til mange besøkende, men dem som nå okkuperer boligen er neppe på Deripaskas gjesteliste.

FESTEN OVER: Etter å ha stått utenfor i flerfoldige timer skal politiet ha kommet seg inn i boligen. Foto: Peter Nicholls/Reuters/NTB
FESTEN OVER: Etter å ha stått utenfor i flerfoldige timer skal politiet ha kommet seg inn i boligen. Foto: Peter Nicholls/Reuters/NTB Vis mer

Natt til mandag ble eiendommen inntatt av såkalte «squatters», eller husokkupanter. Her har de hengt flere bannere fra overetasjene, som neppe levner noen tvil om hvordan «gjestene» stiller seg til krigen mot Ukraina.

«Denne eiendommen har blitt frigjort» og «Putin go fuck yourself» lyste opp nabolaget. Politiet rykket kjapt ut til stedet, og har en periode stått utenfor eiendommen og fulgt med, skriver Independent.

PUTIN: Joschka Fisher, tidligere utenriksminister i Tyskland, møtte Dagbladet 10. mars. Han uttalte at slik slik bildet er nå vil Putin ikke bare ødelegge Ukraina, men også Russland. Foto: Edward Stenlund. Vis mer

The Guardian skriver at det dreier seg om fem personer totalt. De har også gitt en uttalelse i forbindelse med okkupasjonen, med det de omtaler som en melding til russiske oligarker.

- Denne villaen vil fungere som et senter for flyktningstøtte for ukrainere og folk av alle nasjoner og etnisiteter, sier de.

- Ved å okkupere denne villaen vil vi vise solidaritet med Ukrainas folk, men også borgere av Russland som aldri godtok denne galskapen. Dere okkuperer Ukraina, vi okkuperer dere, sier de ifølge Reuters.

IKKE VELKOMNE: Politiet gjorde flere forsøk på å komme seg inn i boligen, men okkupantene ville ha bula for seg selv. Foto: Peter Nicholls/Reuters/NTB
IKKE VELKOMNE: Politiet gjorde flere forsøk på å komme seg inn i boligen, men okkupantene ville ha bula for seg selv. Foto: Peter Nicholls/Reuters/NTB Vis mer

Halv tre norsk tid skal imidlertid politiet også ha blitt med på festen, og tatt seg inn i boligen. Kleskoden ser ut til å være skjold og hjelm.

Rundt klokka 15 norsk tid skriver politiet i en oppdatering at det nå ikke er noen personer igjen inne i leiligheten, men at fire personer fortsatt oppholder seg oppe på balkongen.

Deripaska er sanksjonert av Storbritannia, og vil med det ikke få tilgang til sine egne eiendommer. Myndighetene må imidlertid slå fast at han er den faktiske eieren før de kan fryse eiendommene hans. Det betyr at han ikke kan selge eller leie ut til britiske borgere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer