Økokrim åpner etterforskning mot Borten Moe

Økokrim åpner etterforskning av tidligere statsråd Ola Borten Moes aksjekøp.

Økokrim åpner etterforskning mot tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) etter aksjekjøpet i Kongsberg gruppen som statsråd. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Økokrim åpner etterforskning mot tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) etter aksjekjøpet i Kongsberg gruppen som statsråd, skriver E24.

Økokrim bekrefter dette på sine hjemmesider.

- Handler om tillit

Borten Moe gikk av som statsråd i juli etter E24s avsløring av kjøpene.

Ifølge Økokrim igangsettes etterforskningen umiddelbart.

- Særlig viktig er det fordi Ola Borten Moe var medlem av regjeringen da han kjøpte aksjene, og mistanken gjelder at han kan ha misbrukt opplysninger han har fått som politiker og regjeringsmedlem. Saken handler derfor også om tilliten til vårt politiske og demokratiske system, skriver Økokrim på sine hjemmesider.

Økokrimsjef Pål Lønseth skriver at Ola Borten Moe har sagt han vil bidra til etterforskningen.

- Ola Borten Moe har gitt uttrykk for at han vil bidra etter beste evne til å opplyse saken. Det er viktig og positivt, sier Lønseth.

Selv om Økokrim har åpnet etterforskning, er ikke Borten Moe siktet for noe straffbart, ifølge Lønseth.

- Ola Borten Moe har status som mistenkt i etterforskningen. Vi graderer ikke mistanke, sier Lønseth til NTB.

Børsen har forsøkt å komme i kontakt med både Økokrim og Ola Borten Moe. De har så langt ikke besvart våre henvendelser.

Regjeringen som Borten Moe inntil nylig var en del av vil bidra til at Økokrim får alle fakta på bordet i etterforskningen av Borten Moe og aksjekjøpene, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

– Jeg tar Økokrims beslutning til etterretning. De har gjort en uavhengig vurdering, og vi vil bidra slik at de får det de trenger i arbeidet fremover, sier Støre i en uttalelse til NTB.

- Økokrim har gjort en uavhengig vurdering, som vi tar til etteretning. Nå skal de gjøre jobben sin, og vi vil bidra til at de får all informasjonen de trenger, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

Kjøpte aksjer

Ola Borten Moe innrømmet i juli å ha eid aksjer i Kongsberg-gruppen samtidig som han deltok i regjeringsmøter hvor en større industrikontrakt ble inngått mellom regjeringen og Nammo, et selskap deleid av nettopp Kongsberg-gruppen.

I en tidslinje satt sammen av Kunnskapsdepartementet har Borten Moe redegjort for når han kjøpte aksjer og i hvilke selskaper han kjøpte aksjer.

5. januar kjøpte han 1000 aksjer i Kongsberg Gruppen, som E24 først avslørte.

12. januar, altså uke etter, vedtok regjeringen å inngå en stor kontrakt med ammunisjonsfabrikken Nammo. Kongsberg Gruppen eier indirekte 25 prosent av Nammo, via et tredje selskap.

Borten Moe var til stede på møtet dette møtet, og har beklaget at han ikke allerede her erklærte seg inhabil. Dagen før vedtaket fikk Borte Moe og hans departement informasjon om at Forsvarsdepartementet planla å inngå en stor avtale med Nammo.

30. mars var det et nytt regjeringsmøte hvor kontrakten med Nammo var et viktig tema. Også under dette møtet erkjenner Borte Moe at han burde ha erklært seg inhabil.

Kjøpe flere aksjer

Seinest 11. juli kjøpte Borten Moe enda flere aksjer i Kongsberg Gruppen.

Kjøpet ble gjennomført dagen før Norge, under Natos toppmøte i Vilnius, annonserte at regjeringen ville donere enda mer avansert våpenmateriell til Ukraina.

Materiellet er til våpensystemet Nasams, et luftvernsystem som også brukes rundt Det hvite hus i USA. Systemet er utviklet av Kongsberg Gruppen, i samarbeid med det amerikanske selskapet Raytheon.

Det er et underselskap av Kongsberg Gruppen, Kongsberg Defence & Aerospace som produserer Nasams.

Igjen hevder Borten Moe at han ikke kjente til informasjonen på forhånd, og at timingen var tilfeldig.

- Uhyre pinlig

Borten Moe har fortalt at hans refleksjon da han skulle bruke utbyttepengene fra Okea til å investere var å sette de i solide, norske selskaper.

- Jeg tenkte at dette var noe jeg skulle ha, som mine barn kunne arve, sa Borten Moen, som selv konkluderte:

- Jeg ser nå at så enkelt er det ikke. Jeg sitter i regjering. Det er uryddig og det skal ikke skje at man kjøper enkeltaksjer i selskaper mens man er statsråd.

Overfor Børsen sa Borten Moe at han har stor forståelse for at folk stiller spørsmål ved timingen på kjøpene.

- Derfor er det en uhyre pinlig og alvorlig sak, rett og slett fordi det kan stilles den typen spørsmål som du stiller. Derfor er et av spørsmålene jeg stiller meg selv er hvordan det var mulig å tenke og reflektere som jeg gjorde på det tidspunktet, sa Borten Moe.

- Jeg har kommet fram til at å sitte som statsråd og å kjøpe aksjer i store norske selskaper er uhyre uklokt og burde ikke skjedd.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer