Økokrim åpner ikke etterforskning mot utenriksminister Anniken Huitfeldt, skriver de i en pressemelding.
«Det er ikke rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold», lyder konklusjonen.
Det reagerer Hans Andreas Limi, nestleder i Frp, på.
- Det er helt uforståelig at Økokrim ikke vil åpne etterforskning om mulig innsidehandel i saken om utenriksministeren og ektemannens aksjehandel. Dette til tross for all ny informasjon som har kommet etter hennes pressekonferanse, sier Limi til NTB.
Han sier det er mange spørsmålstegn og viser til at Økokrims sjef er inhabil, og at saken nå ikke følges opp.
- Dette til tross for at eksperter med tung fagkompetanse ikke kan forstå avgjørelsen. Hva har egentlig skjedd? Jeg er redd dette svekker folk tillit til myndighetene og politikerne, sier Limi.
Annikens Huitfeldts mann, Ola Flem, sier han tar Økokrims beslutning om ikke å starte etterforskning til etterretning. skriver Flems advokat Pan Farmakis til NTB torsdag ettermiddag.
Kjøpte aksjer
Saken smalt for ei drøy uke siden, da utenriksministeren tilsto at hun har vært inhabil i flere saker fordi hennes ektemann har kjørt og solgt aksjer etter at hun ble utnevnt som minister.
Det har blitt oppgitt at det skal dreie seg om rundt 100 transaksjoner siden oktober 2020.
Huitfeldts ektemann Ola Flem er eneeier av et investeringsselskap. Kjøpene og salgene omfatter aksjer i bedrifter som har vært påvirket av politiske vedtak i tida hun har vært minister - som våpenprodusenten Kongsberg Gruppen.
Til VG har Huitfeldt fortalt at hun først ble klar over omfanget av ektemannens aksjehandel etter at Ola Borten Moe (Sp) trakk seg som forsknings- og høyere utdanningsminister etter habilitetsbrudd i forbindelse med aksjekjøp.
- Forskjellige saker

- Jeg er lei meg
Ola Borten Moe etterforskes som kjent av Økokrim. I pressemeldingen viser Økokrim til at det har vært reist spørsmål i pressen om hva som skiller Huitfeldt-saken fra Borten Moe-saken.
- Nærheten til faktisk informasjon som er aktuell å undersøke opp mot faktisk foretatte aksjehandler er forskjellig i disse to saken, sier assisterende sjef i Økokrim, Inge Svae-Grotli.
Økokrim-sjef Pål Lønseth har erklært seg inhabil i saken og det er derfor nestlederen som har håndtert den.
Borten Moe gjennomført aksjehandler som privatperson, mens Huitfeldt på sin side har, ut fra de faktiske forhold, ikke foretatt handler som privatperson eller kjent til hvilke selskaper ektemannen handlet i.
- Selv om saken knytter seg til to statsråder i samme regjering er omstendighetene i de to sakene likevel av ulike karakter, og må holdes atskilt fra hverandre, sier Svae-Grotli.
«Etter en grundig vurdering ser Økokrim at det ikke foreligger konkrete holdepunkter for at Huitfeldt forsettlig eller uaktsomt har spredt informasjon på en ulovlig måte eller aktivt samhandlet med sin mann om å foreta handler i strid med markedsmisbruksreglene», heter det i pressemeldingen.
Økokrim påpeker at nye omstendigheter som stiller saken i et nytt lys, kan gjøre det påkrevet å åpne etterforskning.
- Påvirker ikke saksgangen

Krever aksjefrys
Selv om det ikke åpnes en etterforskning mot Huitfeldt, er den politiske håndteringen av saken ikke ferdig.
Saksordfører for habilitetssakene i Stortingets kontrollkomité, Grunde Almeland (V), skriver i en melding til Børsen at Økokrim-avgjørelsen ikke vil påvirke saksgangen.
- Jeg noterer meg Økokrims vurdering. Å vurdere eventuelle straffbare forhold er uansett ikke kontrollkomiteen bord, det er det påtalemyndigheten som må vurdere selvstendig, skriver Almeland.
- For kontrollkomiteen påvirker dette uansett ikke vår videre saksgang. Kontrollen med Huitfeldts habilitetsbrudd fortsetter, fortsetter han.
Han opplyser at komiteen vil samles neste torsdag for å vurdere eventuelle nye spørsmål som skal stilles til regjeringen.
- For Venstres del er det særlig relevant å be om en redegjørelse fra utenriksministeren om hennes regelbrudd, sier Almeland.
- Bør vurdere sin stilling

- Anbefaler at hun går av
Kort tid etter at Huitfeldt ble utnevnt til utenriksminister spurte utenriksråd Tore Hattrem, som er Utenriksdepartementets øverste embetsmann, om ektemannens økonomiske interesser.
- Jeg stilte utenriksministeren spørsmål om mannens firma. Jeg sa at det tryggeste er å investere i fond, opplyser Hattrem til Dagens Næringsliv.
Etter at Huitfeldt fikk rådet, kjøpte og solgte ektemannen aksjer over hundre ganger - blant annet i selskap som er påvirket av politiske vedtak fra regjeringen, som for eksempel Kongsberg gruppen.
Avsløringene i pressen har ført til at enkelte partier på Stortinget sterkt har antydet at Huitfeldt bør trekke seg som minister.
- Vi mener Huitfeldt bør vurdere sin stilling, sa Frp-leder Sylvi Listhaug til Børsen tidligere denne uka.