Jakten på coronajukserne:

Økokrim-sjef: - Coronajuks truer hele samfunnet

Økokrim-sjef Pål Lønseth om mafia-trusselen.

STORE KONSEKVENSER: - Risikoen er stor for at dette vil kunne føre til store økonomiske konsekvenser, tap av arbeidsplasser og legitimiteten i samfunnet for å hjelpe næringslivet, sier Økokrim-sjef Pål Lønseth. Foto: Lise Åserud / NTB
STORE KONSEKVENSER: - Risikoen er stor for at dette vil kunne føre til store økonomiske konsekvenser, tap av arbeidsplasser og legitimiteten i samfunnet for å hjelpe næringslivet, sier Økokrim-sjef Pål Lønseth. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Corona-bedrageriene er veldig alvorlig. Vi tror at de på sikt vil kunne undergrave samfunnets evne til økonomisk krisehåndtering, sier Økokrim-sjef Pål Lønseth, som skryter av Dagbladet/Børsens artikler om jakten på coronajukset.

Les aller artiklene her!

- Det er utrolig viktig at dere skriver om dette her. Dette er bedrageri som svekker tilliten i samfunnet, og hvor samfunnkonsekvensene er store, sier Økokrim-sjefen.

INTENS JAKT: Økokrim jakter nå på corona-juksere. Her fra en aksjon sist torsdag. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

Kriminelle nettverk

Dagbladet har i høst skrevet en rekke artikler om den eksplosive veksten i coronajuks-saker. Dagbladet har blant annet avdekket hvordan et nettverk av bedriftseiere og seriekriminelle er mistenkt for omfattende juks med corona-støtte, og hvordan politiet mistenker at profesjonelle hvitvaskere har fått tak i corona-midler.

I går skrev Dagbladet om hvordan Økokrim nå mistenker at organiserte kriminelle jakter på støttemidler fra det offentlige.

- Vi ser at flere av bedrageriene er veldig godt organiserte. Det gjelder selvfølgelig ikke for alle sakene, men i noen av dem ser vi konturene av etablerte kriminelle nettverk, sier Økokrim-sjefen.

I ytterste konsekvens vil bedrageri kunne undergrave hele støtte-ordningene, advarer Lønseth.

- Risikoen er stor for at dette vil kunne føre til store økonomiske konsekvenser, tap av arbeidsplasser og legitimiteten i samfunnet for å hjelpe næringslivet, sier Lønseth.

Trusselen fra Europa

Pandemien har rammet økonomien i Europa hardt, og Økokrim frykter nå at dette vil føre til organiserte kriminelle vil rette blikket mot Norge.

- Det er grunn til å frykte at corona-krisa fører til at vi får et større press mot Norge fra organisert kriminelle, sier Økokrim-sjef Pål Lønseth til Dagbladet. Han sier miljøene er langt mer potent og ressurssterke enn det man tidligere har sett. Og at de også har et langt større voldspotensiale.

- De har også et langt større voldspotensiale. Vi ser dette spesielt innenfor arbeidslivkriminaliteten, sier Økokrim-sjefen.

Store konsekvenser

Onsdag presenterte Dagbladet innholdet i en tidligere hemmeligstemplet situasjonsbeskrivelse fra Økokrim.

Konklusjonen i rapporten er klar: Trusselen fra organiserte miljøer øker, og de sprer seg inn i stadig flere områder. Konsekvensene er store samfunnsøkonomiske tap, mer forurensning, mindre rettigheter til de ansatte, at bedrifter som driver ulovlig tar over markedet, og at de kriminelle ekspanderer langt inn i samfunnet.

Kriminaliteten vil også drive opp boligprisene, ifølge Økokrim.

«Oppkjøp av eiendom med utbytte fra straffbare handlinger kan ha sosialøkonomiske konsekvenser for boligområder», skriver Økokrim i rapporten.

- Ja, det er urovekkende. Vi ser at den organiserte kriminaliteten får store samfunnsmessige konsekvenser, sier Lønseth.

Hvitsnipp og gjeng

Rapporten peker også på at det har blitt vanskeligere å skille mellom hvitsnippforbrytere og gjenger. Miljøene har begynt å gli sammen.

- Et trekk vi ser at flere kriminelle nettverk operer i det samme økosystemet. Disse aktørene er dyktige på å skjule sine spor og de bruker nye digitale løsninger. Det betyr at vi må jobbe annerledes, og at miljøene vi jobber imot er langt mer ressurskrevende, sier Lønseth.

- Hvordan er dere rustet for å møte den øke trusselen?

- Det er vanskelig å svare på. Men det stemmer nok at vi bare evner å etterforske og straffeforfølge toppen av isfjellet, sier Lønseth.

Ingen har oversikt over hvor stor den svarte økonomien er, men tidligere beregninger viser at summene er formidable.

- Det er bare å se på summene som blir ført ut av landet hvert år, sier Lønseth.

Tollvesenet anslår at mellom to og tre milliarder kroner blir smuglet ut av Norge hvert år, og årlig returneres mellom åtte og tolv milliarder norske kroner i kontanter som det ikke kan gjøres rede for, fra utenlandske banker.

I tillegg kommer skatte- og avgiftskriminaliteten, som sannsynligvis er den typen økonomisk kriminalitet som har størst omfang.

«Et tall som benyttes er 150 milliarder kroner, men tapet kan være flere ganger større», har Økokrim skrevet i tidligere trusselvurderinger.

Fishy business

Nå sier Økokrim at den organiserte kriminaliteten også truer fiskeindustrien, og de skriver også at det er i ferd med å skje en sammenblanding mellom de tradisjonelle hvitsnippkriminelle og den mer gjengrealterte kriminaliteten.

- Vi at de kriminelle nettverkene ekspandere mot stadig nye bransjer. Fisk er Norges nest største eksportvare. Da er det ikke så rar at vi ser at fiskeindustrien blir attraktiv, sier Lønseth.

Fisk og fiskevarer er Norges nest største eksportmarked til en verdi av 104 milliarder kroner i 2019. Økokrim har tidligere vurderert at den svarte økonomien er stor innenfor fiskeribransjen.

En analyse av valutatransaksjoner i perioden 2006-2011 viste at 1,7 milliarder kroner ble overført fra norske fiskeribedrifter til skatteparadiser.

- Det er utrolig viktig at vi klarer å beskytte våre naturresurser mot disse miljøene, sier Lønseth.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer