Økokrim starter etterforskning mot DNB

- Målet er å finne ut hva som har skjedd og om det er begått straffbare handlinger.

ETTEROFRSKER: Økokrim starter etterforskning mot DNB. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ETTEROFRSKER: Økokrim starter etterforskning mot DNB. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Økokrim har startet etterforskning mot DNB Bank ASA, skriver Økokrim i en pressemelding.

«Som gjengitt i flere medier omhandler saken et islandsk fiskerikonsern og påstått korrupsjon i Namibia. DNB Bank ASA omtales som en bankforbindelse for fiskerikonsernet», heter det i pressemeldingen.

- Målet med etterforskningen er å finne ut hva som har skjedd og om det er begått straffbare handlinger. Det er naturlig at vi samarbeider med myndighetene i andre land som arbeider med sakskomplekset, sier fungerende Økokrimsjef Hedvig Moe.

På nåværende tidspunkt vil de ikke gi mer informasjon om etterforskningen.

Korrupsjonssak

Bakgrunnen for etterforskningen er at Islands største fiskeriselskap Samherji skal ha brukt DNB for å sluse penger via skatteparadis, og til en afrikansk tjenestemann som eier et selskap i Dubai.

Det skal til sammen dreie seg om 640 millioner kroner

Informasjonsdirektør i DNB Even Westerveld sier at de har hatt god dialog med Økokrim hele veien.

- At de nå åpner etterforskning betyr at vi har mulighet til å dele alt vi vet i Samherji-saken med dem, inkludert fortrolige kundeopplysninger. Dette har vi vært forhindret fra hittil på grunn av taushetsplikten, sier Westerveld.

Han understreker at banken tar saken på største alvor og ønsker å komme til bunns i den for egen lærings skyld.

- Dette endrer derfor ikke noe i vårt påegående arbeid med å undersøke alle sider av saken, sier Westerveld.

- Vi kan ikke utelukke at våre egne undersøkelser vil identifisere forbedringspunkter i bankens arbeid. Samtidig er det viktig å minne om at det ikke er en norsk bank som er anklaget for korrupsjon og hvitvasking, men et islandsk fiskeriselskap.

Tidligere i november sa DNB-sjef Kjersti Braathen til Dagens Næringsliv at saken er alvorlig, og at de ikke kan utelukke at de har blitt misbrukt.

– Jeg er opptatt av at dette er anklager knyttet til et fiskeselskap på Island. Det er ikke hyggelig når kunder av DNB blir anklaget for å være involvert i kriminalitet. Det vi kan gjøre, er å få fram informasjon som belyser saken.

Flere pågrepet

Det er ukjent hvor mye av pengene sluset gjennom DNB som kan knyttes til mulig hvitvasking og potensielle bestikkelser.

– Etterforskning er en oppgave for politiet, sier Braathen.

I går ble det kjent at den tidligere justisministeren og den tidligere sjefen for det statlige fiskeriselskapet i Namibia er pågrepet, mistenkt for korrupsjon.

- Ja, vi arresterte ham i dag, bekreftet sjef Paulus Noa i Namibias anti-korrupsjonskommisjon som står bak etterforskningen av korrupsjonssaken til avisa The Namibian.

Det islandske fiskerikonsernet Samherji beskyldes for korrupsjon og ulovlig samarbeid med namibiske toppledere. Flere av dem er nå pågrepet, og andre er etterlyst i hjemlandet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer