- Økonomien er i sjokk

Russland innrømmer at de er hardt rammet av de vestlige sanksjonene.

SJOKK: Den russiske økonomien er i sjokk, vedgår Vladimir Putins talsperson. Foto: Mikhail Klimentyev / SPUTNIK / AFP / NTB
SJOKK: Den russiske økonomien er i sjokk, vedgår Vladimir Putins talsperson. Foto: Mikhail Klimentyev / SPUTNIK / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Økonomien vår opplever et sjokk nå og det er negative konsekvenser, sier talsperson for Vladimir Putin, Dmitrij Peskov, ifølge Reuters.

Han legger likevel til:

- Men de vil bli minimert.

- Turbulent

Siden Russland invaderte Ukraina for to uker siden har Vesten innført lammende sanksjoner mot Russland.

Vladimir Putin og folk i hans nære omgangskrets har fått sine verdier i utlandet frosset, superyachter til oligarker har blitt beslaglagt, flere store banker har blitt utestengt fra det internasjonal betalingssystemet Swift og stadig flere globale selskaper trekker seg ut av Russland.

Samtidig har også USA innført forbud mot russisk olje, Storbritannia vil fase ut russisk oljeimport i løpet av året og EU forbereder seg på å kutte sin gassavhengighet av Russland betraktelig i løpet av det neste året.

SANKJONER: USAs president Joe Biden offentliggjorde at sanksjonene mot Russland nå utvides til at USA forbyr import av russisk olje til USA. Video: AP Vis mer

Putin-talsmann Peskov beskriver situasjonen som turbulent, men legger samtidig til at de har innført tiltak for å roe og stabilisere situasjonen.

- Dette savner sidestykke. Den økonomiske krigen som er startet mot landet vårt har aldri før funnet sted, så det er veldig vanskelig å forutsi noe, sier Peskov.

Rubel-stup

Siden sanksjonene ble innført har den russiske rubelen stupt i verdi. Den russiske sentralbanken har sterkt fått begrenset sine muligheter til å gjøre støttekjøp av valutaen, da rundt halvparten av bankens «krigskasse», som er deres utenlandske valutareserver, er frosset som følge av sanksjoner.

«Krigskassa» er på til sammen 630 milliarder dollar.

Den russiske sentralbanken har innført flere grep for å styrke den russiske valutaen, og torsdag kom en ny innstramming.

Restriksjoner

Det innføres nå restriksjoner på lokale bedrifter og entreprenørers tilgang til utenlandsvaluta de neste seks månedene.

Mellom 10. mars og 10. september kan russiske bedrifter som vil ha tilgang på amerikanske dollar, japanske yen, britiske pund eller euro bare få kontanter opp til en verdi av 5000 dollar, og bare for å betale for jobbreiser utenlands.

Firmaer og forretningsfolk har fremdeles tilgang til utenlandsk valuta uten restriksjoner.

Dette grepet kommer dagen etter at den russiske sentralbanken stanset alt salg av utenlandsk valuta, noe som betyr at bankene ikke kan selge denne valutaen til russere.

De har imidlertid mulighet til å veksle annen valuta til rubel.

Verdien på rubelen har falt med svimlende 45 prosent siden starten av året.

De tøffe økonomiske sanksjonene har også ført til at Moskva-børsen snart har vært stengt i to uker. Det er uvisst når den åpner igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer