Island:

Økonomien skjelver

Den islandske sentralbanken nøler med å sette opp styringsrenta videre. Nå kan et ventet vulkanutbrudd slå ytterligere sprekker i økonomien.

SPØKELSESBY: De om lag 3400 innbyggerne i Grindavik ble evakuert 11. november. Tettstedet ligger 42 kilometer unna hovedstaden Reykjavik. Foto: Marko Djurica / Reuters
SPØKELSESBY: De om lag 3400 innbyggerne i Grindavik ble evakuert 11. november. Tettstedet ligger 42 kilometer unna hovedstaden Reykjavik. Foto: Marko Djurica / Reuters Vis mer
Publisert

Det er fortsatt full kok i den islandske økonomien.

Landet har den siste tida opplevd den mest aggressive pengepolitiske innstrammingen i hele Vest-Europa, og det var lenge ventet at rekka av rentehevinger ville fortsette.

Onsdag ble det klart at styringsrenta holdes i ro på 9,25 prosent, skriver Forbes.

Den overhengende faren for vulkanutbrudd har nemlig store følger for den islandske økonomien, ifølge Islands norske tidligere sentralbanksjef Svein Harald Øygard.

TOMT: Det vulkantruede tettstedet Grindavik på Island framstår som en spøkelsesby etter å ha blitt evakuert 11. november. Dagbladets team på Island fikk se skadene på nært hold. Reporter: Bendik Hansen. Video: Anabelle Bruun / Dagbladet Vis mer

- Må kjøles ned

Som i de fleste andre europeiske land er den islandske økonomien sterkt preget av en høy prisvekst. Ifølge den islandske sentralbanken ligger inflasjonen nå på 7,9 prosent, mens det faktiske målet er på 2 prosent.

- Island har lenge hatt en veldig høy vekst og inflasjon. De har derfor satt renta kraftig opp, sier Øygard til Børsen.

- Det var ventet at dette skulle fortsette, men på grunn av faren for vulkanutbrudd valgte de å la det være, fortsetter han.

NORDMANN PÅ ISLAND: Svein Harald Øygard var midlertidig sentralbanksjef på Island fra februar til september 2009. Nå er han styreleder i Norwegian. Foto: Frederik Ringnes / NTB
NORDMANN PÅ ISLAND: Svein Harald Øygard var midlertidig sentralbanksjef på Island fra februar til september 2009. Nå er han styreleder i Norwegian. Foto: Frederik Ringnes / NTB Vis mer

Den seineste tida er det nemlig ikke bare økonomien som skjelver. Tidligere i november ble øya rammet av hundrevis av jordskjelv i timen, og geologene pekte på at et vulkanutbrudd var nær forestående. De over 3000 innbyggerne i tettstedet Grindavik ble evakuert fra hjemmene sine.

Situasjonen er fortsatt usikker.

Men én ting er det ingen tvil om, ifølge den nåværende islandske sentralbanksjefen Asgeir Jonsson.

- Økonomien på Island må kjøles ytterligere ned, sier han i et intervju med finansavisa Bloomberg.

Dette til tross for at styringsrenta har blitt hevet med hele 850 basispoeng de seineste to åra.

- Man kan argumentere godt for en videre renteøkning. Dette er en økonomi som vokser for fort, sier Jonsson.

- Nærmer seg et toppunkt

Den islandske sentralbanken valgte denne uka å la styringsrenta stå urørt som følge av «usikkerheten om de økonomiske konsekvensene av seismisk aktivitet», skriver den pengepolitiske komiteen i sin begrunnelse.

Konsekvensene av det antatt forestående utbruddet på Reykjanes-halvøya kan være store. Øygard peker på at et slik utbrudd særlig kan ramme turismen, som er Islands viktigste eksportnæring.

- Kortsiktig kan turismen falle veldig kraftig, noe som reduserer aktiviteten betydelig. Da gjør de lurt i å ikke øke renta, sier han.

- Hvis situasjonen blir riktig ille, vil også statsutgiftene øke. Staten vil da ende opp med å måtte legge ut mer gjeld, som driver opp markedsrenta. Da blir det mindre grunn til renteheving.

Imidlertid er Øygard av oppfatningen at rentetoppen på Island er nær.

- Om de kommer til å heve den videre, avhenger av om det blir et utbrudd eller ikke. Det vet jo ingen. Men renta er høy, og ligger over 9 prosent, så retningsmessig tror jeg det nærmer seg et toppunkt, uavhengig av et utbrudd.

Også den islandske krona har fått lide de siste ukene. Siden den seismiske aktiviteten startet 25. oktober, har krona tapt 4,2 prosent av verdien sin mot euroen, ifølge Reuters.

- Løp løpsk

Forrige gang islandske vulkanutbrudd fikk like mye oppmerksomhet, var i 2010. Utbruddet fra vulkanen Eyjafjallajökull påvirket flytrafikken over hele Europa i flere uker, og ga blant annet grobunn til betegnelsen «askefast».

Under selve vulkanutbruddet ble turismen til Island kuttet fullstendig av. Økonomien kom derimot styrket ut av det.

- Det var en kortvarig nedgang, men en langsiktig økning ettersom turismen løp løpsk etterpå, sier sentralbanksjef Jonsson til Bloomberg.

I 2010 var derimot reiselivsnæringen på den vulkanske øya av langt mindre betydning, og et stort vulkanutbrudd vil trolig få større følger i dag.

Geologer har også uttalt at utbruddet som truer Island denne gangen, ikke vil være like eksplosiv. Ifølge The Guardian ser myndighetene nå på en plan for å pumpe vann på lavaen dersom vulkanen som har truet Grindavik i ukevis, får et utbrudd.