Kim Jong-un:

Økonomien stuper - bygger luksusboliger

Lederen i Nord-Korea, Kim Jong-un, satser stort på et nytt byggeprosjekt, til tross for at pandemien har skapt store økonomiske utfordringer i landet.

SATSER STORT: Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, har store planer for å få landets økonomi på beina igjen. Foto: KCNA / Reuters / NTB
SATSER STORT: Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, har store planer for å få landets økonomi på beina igjen. Foto: KCNA / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Økonomien i Nord-Korea er i fritt fall som følge av pandemien.

Nord-Korea er blant de fattigste landene i Asia, og strenge smitteverntiltak, stengte grenser og redusert handel med omverden har forsterket de økonomiske utfordringene. Landets leder, Kim Jong-un, erkjente i fjor at landet ikke har hatt det så tøft økonomisk på en hel generasjon.

For å snu trenden tar diktatoren saken i egne hender og satser stort på et byggeprosjekt i hovedstaden Pyongyang, skriver The Wall Street Journal.

Bygger luksusleiligheter

En av hovedstadens mest ettertraktede områder ligger idyllisk til ved elva Pothong. Tidligere har eiendommen huset en amerikansk misjonsskole og hjemmet til landets grunnlegger, Kim II Sung.

I nyere tid har tomta stått urørt, men snart kan den symbolisere «det nye Nord-Korea» - Kim Jong-un har nå besluttet å bygge over 800 toppmoderne leiligheter med utsikt over elva.

- Leilighetskomplekset er en «gave til arbeiderne», og planen er at blant annet forskere, lærere og forfattere skal bo i luksusleilighetene, skriver avisa.

Prosjektet er også et forsøk på å minke landets arbeidsledighet og styrke næringslivet.

TEGNINGER: Slik ser tegningene ut for boligprosjektet ved elva i den nordkoreanske hovedstaden. Foto: KCTV via 38 North
TEGNINGER: Slik ser tegningene ut for boligprosjektet ved elva i den nordkoreanske hovedstaden. Foto: KCTV via 38 North Vis mer

Enorm boligmangel

Siden diktatoren kom til makta i 2012, har boligbyggingen i Nord-Korea stagnert. Det har ført til en enorm mangel på boliger.

Innbyggere i hovedstaden må bo i de samme leilighetene i flere generasjoner, og fattige blir tvunget til å leie små rom hos fremmede, ifølge The Wall Street Journal.

Luksusleilighetene inngår i et femårig byggeprosjekt som skal øke antall boliger i hovedstaden med 50 000 enheter. Regjeringspartiet omtaler planene for «landets viktigste oppgave», og har bevilget en «stor andel av statsbudsjettet» til dette prosjektet.

- Dette vil løse boligproblemet i hovedstaden en gang for alle, skal diktatoren ha sagt til nyhetsbyrået Korean Central News Agency (KCNA)

Dette er imidlertid ikke første gang den 37 år gamle lederen iverksetter store byggeprosjekter, til tross for landets ustabile økonomi. I løpet av sin maktperiode har han både beordret bygging av skianlegg, flere turistområder og to store sykehus.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer