«Økonomisk armageddon»: - Sabotasjeangrep

Det er igjen full politisk strid om det gjeldstaket i USA. Dersom det ikke heves innen søndag, så blir det nedstengning.

KRISE TRUER: Søndag kan det igjen bli full nedstengning i USA, dersom kongressrepresentantene ikke kommer til enighet. Foto: REUTERS / Jonathan Ernst / NTB
KRISE TRUER: Søndag kan det igjen bli full nedstengning i USA, dersom kongressrepresentantene ikke kommer til enighet. Foto: REUTERS / Jonathan Ernst / NTB Vis mer
Publisert

Uenighet om det amerikanske gjeldstaket har blitt en lite kjærkommen tradisjon i USA. Skjønt uenighet er en beskrivelse som må regnes som skjønnmaling. For det er full krangel, på grensa til det totale kaos.

Dersom Republikanerne og Demokratenes kongressmedlemmer ikke klarer å komme til en budsjettenighet, som i praksis betyr å heve det amerikanske gjeldstaket, innen søndag, så blir det full nedstengning.

Det amerikanske gjeldstaket er grensa for hvor mye USA kan låne for å finansiere statsbudsjettet.

Dersom gjeldstaket ikke heves, vil USA raskt måtte misligholde sin gjeld, samtidig som folk ikke får lønn og pensjon.

Det er av sjeføkonom i Moody's Analytics, Mark Zandi, blitt omtalt som en «økonomisk armageddon».

Krever kraftige kutt

Det største problemet for Kevin McCarthy, den republikanske lederen for Representantenes hus, er den at mest ytterliggående delen av partiet har makt til å velte alle avtaler som blir gjort.

Kravene fra deler av det republikanske partiet er harde. De krever store kutt i offentlige etater, mye penger for å forsterke grensekontrollen, samtidig som de vil kutte støtten til Ukraina - drastisk.

Det er helt uaktuelt for demokratene, og til og med noen av de mest moderate republikanerne. Så langt har man ikke klart å komme til en enighet, og Goldman Sachs anslår nå at det er 90 prosent sannsynlig at det blir en nedstengning.

De tror en nedstengning kan vare i to til tre uker, som følge av det svært polariserte klimaet i den amerikanske politikken.

«Selv om vi forventer at en nedstengning ikke vil vare lenger enn to - tre uker, så er det mulig med flere enn en nedstengning. De to partiene står svært langt fra hverandre med sine budsjettforslag, og enhver avtale om gjenåpning etter den sannsynlige nedstengningen, vil etter all sannsynlighet utløpe før årets slutt, noe som potensielt vil føre til en ny runde med finansieringsbortfall», advarer storbanken.

«De republikanske opprørerne»

Hilmar Mjelde, USA-kjenner og førsteamanuensis i statsvitenskap ved Høgskulen på Vestlandet, er enig med Goldman Sachs i at faren for nedstengning nå er svært høy.

- Ja, fordi den rådende oppfatningen i den republikanske velgermassen er at Republikanerne gir seg for lett. De vil at kongressrepresentantene skal «fighte» i form av en nedstengning, sier Mjelde til Børsen.

Siden Republikanerne har et syltynt flertall i Representantenes hus, 221 mot 216, er de avhengige av å få med seg de seks som av Financial Times omtales som «de republikanske opprørerne».

Det er Matt Gaetz, Lauren Boebert, Marjorie Taylor Greene, Eli Crane, Ralph Norman og Matt Rosendale.

- De har makt nok til å stenge ned Kongressen, ved å blokkere for McCarthys forsøk på å få et flertall bestående av bare republikanske stemmer. Og det er de «happy» med, de er der for å lage trøbbel, sier Mjelde.

McCarthy har dermed en svært krevende jobb med å få med seg de såkalte MAGA-republikanerne, den mest Trump-lojale delen av det republikanske partiet, på en avtale.

- Dette er et sabotasjeangrep fra MAGA-fløyen. For det første ser de det å «fighte» mot partiledelsen som et mål i seg selv. For det andre så ønsker de å torpedere hele det politiske systemet, som de ser som illegitimt, sier Mjelde, og legger til:

- For det tredje har flere av dem rett og slett lyst til å oppleve en nedstengning, fordi de ikke har vært med på det før.

- Demokratene har et ansvar

Republikanernes hardt prøvede leder McCarthy kan også, dersom han orker å utsette seg for reaksjonene i etterkant, forsøke å få til en avtale med Demokratene. Et slikt scenario ville trolig utløst et forsøk på å kaste ham, mener Mjelde.

- Jeg tror nøkkelpersonene er Donald Trump og Matt Gaetz, og hva de anbefaler resten av MAGA-fløyen å gjøre. Huske at begge de to republikanske speakerne før McCarthy, altså John Boehner og Paul Ryan, kastet inn håndkleet. Deler av det republikanske partiet i Kongressen har vært uregjerlig i 10 - 15 år nå, sier Mjelde.

Selv om det er republikanerne og McCarthy som sitter med nøkkelen til å åpne den fastlåste situasjonen, vil ikke Mjelde la Demokratene få unnslippe ansvar.

- Demokratene må ikke få slippe av kroken her heller. Hvis de virkelig påstår å være de ansvarlige, ja så har de et ansvar for å hjelpe McCarthy ved å inngå en avtale, slik jeg ser det, påpeker Mjelde.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer