«Økonomisk armageddon» truer: - Kjempeknekk

Krangelen om det amerikanske gjeldstaket ruller videre, og fristen nærmer seg med stormskritt. - Økonomien kan få en kjempeknekk, sier norsk økonom.

POLITISK RUSKEVÆR: Mørke skyer henger over Kongressen, der de folkevalgte snart må bli enige om å heve gjedstaket, for å unngå at USA misligholder sin gjeld. Foto: Bryan Dozier / Shutterstock / NTB
POLITISK RUSKEVÆR: Mørke skyer henger over Kongressen, der de folkevalgte snart må bli enige om å heve gjedstaket, for å unngå at USA misligholder sin gjeld. Foto: Bryan Dozier / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Jeg er fundamentalt uenig i ideen om at vi må akseptere republikanernes betingelser for å gjøre det grunnleggende arbeidet, som er å betale regningene våre. De siste dagene har republikanerne begynt å lytte mer og mer til sine MAGA-ekstremistiske kolleger, og har nå begynt å kreve urimelige, store kutt».

Beskjeden fra president Joe Biden i en e-post til sine bidragsytere var krass og klar søndag morgen, ifølge Bloomberg.

Inntil videre styrer USA i retning av det eksperter kaller en «økonomisk armageddon» - en armageddon selv ikke Bruce Willis kan frelse amerikanerne fra.

Det dreier seg om det amerikanske gjeldstaket, som er taket for hvor mye USA kan låne for å finansiere statsbudsjettet.

«Produktiv» samtale

Gjeldstaket er per dags dato på 31 400 milliarder dollar. Dersom det ikke heves før grensa nås, vil USA raskt måtte misligholde sin gjeld. Det har sjeføkonom i Moody's Analytics Mark Zandi tidligere omtalt som en «økonomisk armageddon».

Akkurat hvilken dato amerikanerne ikke lenger vil kunne betale regningene sine er litt uvisst, men finansminister Janet Yellen har satt 1. juni som en slags «dommedag». Dermed begynner det å haste.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer