Krigen i Ukraina

«Økonomisk katastrofe»: - Vil lide

Krigen i Ukraina vil kaste skygger over norsk og internasjonal økonomi i lang tid, fastslår Erna Solberg.

SKÅLTE: Daværende statsminister Erna Solberg skålte med president Vladimir Putin da de to møttes under en middag i forbindelse med Arktisk råd i 2019. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP / NTB
SKÅLTE: Daværende statsminister Erna Solberg skålte med president Vladimir Putin da de to møttes under en middag i forbindelse med Arktisk råd i 2019. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ekstraordinær prisvekst, energikrise og fare for global hungersnød er skygger som russernes invasjon i Ukraina kaster over internasjonal økonomi.

I tillegg vil krigen slå direkte inn på norske statsbudsjetter i form av økte utgifter til forsvar og til flyktninger, ifølge tidligere statsminister Erna Solberg.

Betydelig fall

- Vi kan med stor sikkerhet si at krigen vil få konsekvenser for verdenshandelen, energitilgangen og matproduksjon. Og det igjen skaper en generell usikkerhet, sa Solberg da hun åpnet Høyres budsjettkonferanse mandag.

KONSEKVENSER: Oljefondsjef Nicolai Tangen om krigens konsekvenser. Reporter: Jon Even Andersen. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen. Vis mer

Til Børsen utdyper partilederen:

- Det som skjer på kort sikt, er jo at Norge tjener på økte oljepriser. Men samtidig vil andre land lide under dette. I tillegg øker krigen faren for alvorlig mangel på mat globalt. Det kan gi et betydelig fall i internasjonal økonomi, som igjen påvirker norsk økonomi.

Solberg viste til en analyse fra storbanken JP Morgan i sitt foredrag mandag, der anslaget er ett prosentpoeng høyere inflasjon og et halvt prosent lavere vekst i eurolandene som følge av krigen.

- Hvis Russlands oljeeksport stenges i lengre tid, mener bankens analytikere at oljeprisen kan øke til opp mot 150 dollar fatet. I et slikt scenario er analysen at veksten vil falle kraftig i hele verden og inflasjonen skyte fart, sa Solberg.

- Advarer du mot stagflasjon, altså der prisene stiger og etterspørselen synker og veksten faller?

- Vi kommer fortsatt til å ha god økonomisk utvikling i norsk økonomi. Den store barrieren er mangel på arbeidskraft. Men det er ingen tvil om at krigen i Ukraina demper anslagene, sier Solberg.

- Katastrofe

Eks-statsministeren er dermed langt på vei på linje med advarslene som sjefen for verdensbanken, David Malpass, kom med rett før helgen.

- Krigen i Ukraina kommer på et dårlig tidspunkt for verden fordi inflasjonen allerede var på vei opp, sa han til BBC.

Malpass omtalte krigen som en økonomisk katastrofe, og viste til stigende priser på alt fra korn og mais, til glass og metaller.

TURER: Tidligere russisk president Medvedev truer med å nasjonalisere eiendom, sjeføkonom Kari Due-Andersen tror det vil gå ut over økonomien til vestlige land. Programleder: Steinar Suvatne Vis mer

Solberg mener at Norge har finansiell medisin mot dette.

- Det viktigste vi kan gjøre for å forhindre økt inflasjon i Norge og styrke konkurransekraften vår, er å mobilisere mer arbeidskraft og sikre økt kompetanse, ifølge Høyre-lederen.

Merkes i lang tid

Solberg, som var statsminister i Norge i åtte år fram til i fjor høst, mener uansett at krigen i Ukraina vil få direkte følger for norsk økonomi og statsbudsjettene.

- Krigen påvirker oss alle, og vi vil merke konsekvensene i lang tid. Ukrainske byer bombes sønder og sammen. Det er en humanitær katastrofe. Krigen er folkerettsstridig og kriminell. Dette er noe vi burde lest om i historiebøkene, ikke noe vi ser i nyhetene, sier Solberg.

Hun viser til at FNs høykommissær for flyktninger har anslått inntil fire millioner flyktninger fra Ukraina - noe som er en million flere enn under flyktningkrisen i 2015-2016.

- Bare i 2016 økte utgiftene til asyl- og flyktningområdet med 9,5 milliarder kroner. Nå skal vi igjen ta imot mennesker som trenger beskyttelse fra krig. Det er en selvsagt forpliktelse, men det påvirker jo også statsbudsjettet, sier Solberg til Børsen.

Hun peker dessuten på forsvarsbudsjettet som hun mener må vurderes i et nytt lys etter Russlands invasjon i Ukraina.

- Vi må jo ta lærdom av konflikten som nå pågår. Vi må forvente at det kan være områder som må styrkes ut over det som ligger i langtidsplanen for forsvaret, mener Solberg.

Strøm-overskudd

Høyre-lederen advarer mot å øke lønningene for å sikre kjøpekraften i møte med prisveksten.

- Det svekker konkurranseevnen til utlandet, og gjør jobbene mindre trygge. Men vi vil understreke og ta til orde for et prinsipp om at strømselskapenes ekstraordinære overskudd føres tilbake til kundene - både privatpersoner og småbedrifter. Poenget er at staten ikke skal tjene seg rik, sier Solberg til Børsen.

Hun sier at vi nå må være forberedt på ekstraordinært høye strømpriser i lang tid framover, også etter at kulda slipper taket og forbruket faller. Rett og slett på grunn av den usikre energisituasjonen som følge av krigen.

- Og da må overskuddet føres tilbake til folk, framfor at pengene brukes på varige økte utgifter i statsbudsjettet, poengterer Solberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer