Krigen i Ukraina

«Økonomisk katastrofe»: - Vil lide

Krigen i Ukraina vil kaste skygger over norsk og internasjonal økonomi i lang tid, fastslår Erna Solberg.

SKÅLTE: Daværende statsminister Erna Solberg skålte med president Vladimir Putin da de to møttes under en middag i forbindelse med Arktisk råd i 2019. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP / NTB
SKÅLTE: Daværende statsminister Erna Solberg skålte med president Vladimir Putin da de to møttes under en middag i forbindelse med Arktisk råd i 2019. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ekstraordinær prisvekst, energikrise og fare for global hungersnød er skygger som russernes invasjon i Ukraina kaster over internasjonal økonomi.

I tillegg vil krigen slå direkte inn på norske statsbudsjetter i form av økte utgifter til forsvar og til flyktninger, ifølge tidligere statsminister Erna Solberg.

Betydelig fall

- Vi kan med stor sikkerhet si at krigen vil få konsekvenser for verdenshandelen, energitilgangen og matproduksjon. Og det igjen skaper en generell usikkerhet, sa Solberg da hun åpnet Høyres budsjettkonferanse mandag.

Til Børsen utdyper partilederen:

- Det som skjer på kort sikt, er jo at Norge tjener på økte oljepriser. Men samtidig vil andre land lide under dette. I tillegg øker krigen faren for alvorlig mangel på mat globalt. Det kan gi et betydelig fall i internasjonal økonomi, som igjen påvirker norsk økonomi.

Solberg viste til en analyse fra storbanken JP Morgan i sitt foredrag mandag, der anslaget er ett prosentpoeng høyere inflasjon og et halvt prosent lavere vekst i eurolandene som følge av krigen.

- Hvis Russlands oljeeksport stenges i lengre tid, mener bankens analytikere at oljeprisen kan øke til opp mot 150 dollar fatet. I et slikt scenario er analysen at veksten vil falle kraftig i hele verden og inflasjonen skyte fart, sa Solberg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.