Økonomisk totalkollaps: - Hjelp oss!

Hver eneste dag går det ukrainske budsjettet med et milliardunderskudd. Finansministeren ber om strakshjelp.

ENORME SKADER: Kostnadene for å bygge opp Ukraina etter krigen vil bli helt enorme. På bildet er restene av det som en gang var et kjøpesenter i Kyiv. Foto: Marko Djurica / Reuters / NTB
ENORME SKADER: Kostnadene for å bygge opp Ukraina etter krigen vil bli helt enorme. På bildet er restene av det som en gang var et kjøpesenter i Kyiv. Foto: Marko Djurica / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

- Vi er under enormt press, i den verste økonomiske tilstanden. Nå er det et spørsmål om vårt lands overlevelse, sier Ukrainas finansminister, Sergej Martsjenko, til Financial Times.

Milliardtap

Da Russland invaderte Ukraina ble den ukrainske økonomien sendt ut i fritt fall. Hver eneste dag går den ukrainske staten med et milliardunderskudd.

I mars var underskuddet på 2,7 milliarder dollar, i overkant av 23 milliarder norske kroner. For april og mai ser det enda styggere ut. Da vil den ukrainske statens underskudd være på et sted mellom fem og sju milliarder dollar, altså opp mot i overkant av 60 milliarder kroner.

Med andre ord taper Ukraina nesten 2 milliarder kroner om dagen. Derfor kommer finansminister Martsjenko med en klar oppfordring til resten av verden.

- Dersom dere ønsker at vi skal fortsette å kjempe denne krigen, vinne denne krigen: Hjelp oss, lyder hans bønn.

Søndag kveld publiserte Verdensbanken oppdaterte prognoser for inneværende år, og de spår en totalkollaps i ukrainsk økonomi.

Deres anslag viser et fall i Ukrainas økonomi på 45,1 prosent. Økonomien er under alvorlig press som følge av lavere statlig inntekter og et næringsliv som har måttet stenge ned helt eller delvis, samtidig som varehandelen har store vanskeligheter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer