Økonomisk totalkollaps: - Hjelp oss!

Hver eneste dag går det ukrainske budsjettet med et milliardunderskudd. Finansministeren ber om strakshjelp.

ENORME SKADER: Kostnadene for å bygge opp Ukraina etter krigen vil bli helt enorme. På bildet er restene av det som en gang var et kjøpesenter i Kyiv. Foto: Marko Djurica / Reuters / NTB
ENORME SKADER: Kostnadene for å bygge opp Ukraina etter krigen vil bli helt enorme. På bildet er restene av det som en gang var et kjøpesenter i Kyiv. Foto: Marko Djurica / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

- Vi er under enormt press, i den verste økonomiske tilstanden. Nå er det et spørsmål om vårt lands overlevelse, sier Ukrainas finansminister, Sergej Martsjenko, til Financial Times.

Milliardtap

Da Russland invaderte Ukraina ble den ukrainske økonomien sendt ut i fritt fall. Hver eneste dag går den ukrainske staten med et milliardunderskudd.

I mars var underskuddet på 2,7 milliarder dollar, i overkant av 23 milliarder norske kroner. For april og mai ser det enda styggere ut. Da vil den ukrainske statens underskudd være på et sted mellom fem og sju milliarder dollar, altså opp mot i overkant av 60 milliarder kroner.

Med andre ord taper Ukraina nesten 2 milliarder kroner om dagen. Derfor kommer finansminister Martsjenko med en klar oppfordring til resten av verden.

- Dersom dere ønsker at vi skal fortsette å kjempe denne krigen, vinne denne krigen: Hjelp oss, lyder hans bønn.

SANKSJONER: Guy Verhofstadt, belgisk parlamentsmedlem kom med en tordentale i EU-parlamentet mot sanksjonene som har blitt rettet mot Russland. Vis mer

Søndag kveld publiserte Verdensbanken oppdaterte prognoser for inneværende år, og de spår en totalkollaps i ukrainsk økonomi.

Deres anslag viser et fall i Ukrainas økonomi på 45,1 prosent. Økonomien er under alvorlig press som følge av lavere statlig inntekter og et næringsliv som har måttet stenge ned helt eller delvis, samtidig som varehandelen har store vanskeligheter.

Ber om krisestøtte

Ifølge Martsjenko har 30 prosent av bedriftene i Ukraina måttet stenge dørene helt, mens 45 prosent jobber på redusert kapasitet.

I tillegg til dette kommer de enorme skadene krigføringen har gjort på ukrainsk infrastruktur.

Martsjenko sier at foreløpige anslag viser at krigen har ødelagt sivil og militær infrastruktur for 270 milliarder dollar, over 2300 milliarder norske kroner.

Ukraina forsøker å kutte utgiftene litt, men det er ikke i nærheten av å dekke opp for det enorme tapet krigen påfører dem.

Martsjenko oppfordrer rike land til å bruke penger de fikk fra Det internasjonale pengefondet (IMF) i august i fjor, da fondet delte ut 650 milliarder dollar, penger som opprinnelig skulle hjelpe land med å takle de økonomiske konsekvensene av coronaviruset.

- Pengene har ikke blitt brukt, en del land har bare latt dem bli stående. Det er nok den enkleste formen for støtte, sier Martsjenko.

- Russland må betale

I et intervju med Sky News er den samme Martsjenko svært tydelig på hvem han mener må bære den økonomiske byrden Ukraina er påført som følge av krigen.

Ifølge ham er det en klar forventning blant ukrainere om at Russland må betale krigsregningen.

- Det handler ikke bare om de fryste verdiene til den russiske sentralbanken, det er fryste verdier fra oligarkenes forretninger, det er andre skatter, tilleggsskatt på Russland, olje og gass som kan bli kanalisert direkte til Ukraina, sier Martsjenko, og legger til:

- Det var deres avgjørelse å føre krig i Ukraina, så da bør de betale for den avgjørelsen etter krigen.

UKRAINA-KRIGEN: Russlands utenriksminister Sergej med klar beskjed da han gjorde et engelsk intervju på russisk TV fredag 18. mars. Video: AP. Vis mer

EU har allerede lovet å opprette et fond etter krigen for å hjelpe med til med gjenoppbyggingen av Ukraina. Den polske statsministeren Mateusz Morawiecki antyder at fondet minst bør være på 100 milliarder euro, noe som tilsvarer i underkant av 1000 milliarder norske kroner.

Det kan være for lite, for Martsjenko anslår at de totale kostnadene for en gjenoppbygging av Ukraina kan være over fem ganger så høyt.

Milliardhjelp fra Norge

Norge har så langt besluttet å gi to milliarder kroner i humanitær bistand til Ukraina og nabolandene. Ifølge regjeringens egen nettside har de så langt fordelt 1,3 milliarder kroner.

I tillegg til det har Norge støttet Ukraina diplomatisk og med militært utstyr. Under en samtale mellom Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og statsminister Jonas Gahr Støre mandag, orienterte Støre om den videre norske støtten.

- Så er vi enige om, av naturlige årsaker, at dette er noe vi ikke kan omtale offentlig ennå. Det er også noe det pågår egne samtaler om i Europa, sier Støre, ifølge NTB.

Mandag holdt også EUs utenriksministre et møte, der mer støtte til Ukraina sto på toppen av dagsorden.

Et av forslagene som ligger på bordet er å bevilge ytterligere 500 millioner euro til leveranser av våpen og militært utstyr.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer