- Økonomisk tsunami

Guvernør må kutte. Sammenlikner coronajustert budsjett med blodig TV-massakre.

KJEMPESMELL: Økonomien i New York og andre amerikanske byer og delstater er alvorlig rammet av coronapandemien. Foto: Best Shot Factory / REX / NTB scanpix
KJEMPESMELL: Økonomien i New York og andre amerikanske byer og delstater er alvorlig rammet av coronapandemien. Foto: Best Shot Factory / REX / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Coronapandemien har rammet, og fortsetter å ramme, det amerikanske samfunnet knallhardt. Så langt har over fem millioner mennesker fått påvist smitte, og 167 749 personer har dødd av viruset.

En nedstengning av samfunnet i den skalaen man har sett i deler av USA, får naturligvis også enorme konsekvenser for økonomien.

30. juli kom tall som viste at amerikansk BNP aldri har falt så mye i andre kvartal som i år. Fra april til juni stupte økonomien med 32,9 prosent målt på årsbasis.

Milliardkutt

I New York har ordfører Bill de Blasio kuttet fem milliarder dollar fra byens budsjett, som følge av at man sto overfor et underskudd på ni milliarder dollar, skriver New York Times.

de Blasio er på langt nær den eneste som har måttet finne fram kjøttøksa for å gjennomføre brutale budsjettkutt. Florida-guvernør Ron DeSantis lot ikke sjansen løpe fra seg til å dra en brutal sammenlikning.

I midten av juni sa han at han kom til å legge ned veto mot store deler av Floridas budsjett på 93,2 milliarder dollar. Budsjettet ble i utgangspunktet stemt gjennom av delstatens folkevalgte helt i begynnelsen av coronapandemien, og derfor legger DeSantis ned veto for å gjennomføre kutt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.