Dystre framtidsutsikter:

Økonomiske skrekktall: - Kollaps

Analytikere og investorer maler et bekmørkt bilde av de økonomiske framtidsutsiktene for Europas desidert viktigste økonomi.

MØRKE SKYER: Økonomer og analytiker er dypt bekymret for de neste månedene for Europas største økonomi. Foto: Chitarra / Shutterstock / NTB
MØRKE SKYER: Økonomer og analytiker er dypt bekymret for de neste månedene for Europas største økonomi. Foto: Chitarra / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med rollen som Europas klart største økonomiske maktfaktor, og en av Norges desidert viktigste handelspartnere, er det mange som følger ekstra nøye med på den økonomiske utviklingen i Tyskland.

Derfor vekker det oppsikt at tyske analytikere og investorers tro på landets økonomi nå opplever en historisk kollaps. Ferske tall fra Senter for europeisk næringslivsforskning (ZEW) er dyster lesning.

- En resesjon blir mer og mer sannsynlig. Krigen i Ukraina og sanksjonene mot Russland demper de økonomiske utsiktene for Tyskland betydelig, sier ZEW-instituttets president, professor Achim Wambach, i en uttalelse.

INVOLVERING: Henrik Stålhane Hiim, førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier forklarer hva som kan skje om Kina involverer seg i Ukraina-krigen. Programleder: Håvard Tanche-Larsen Knutsen Vis mer

Historisk fall

Indeksen droppet til minus 39,3 poeng i mars, ned fra 54,3 i februar.

Det utgjør et fall på 93,6 poeng. Ikke siden målingene fra det anerkjente ZEW-instituttet startet i desember 1991, har man registrert et så brått fall fra én måned til en annen.

I den månedlige undersøkelsen blir analytikere og investorer bedt om å komme med deres vurderinger av den økonomiske situasjonen i Tyskland, i tillegg til forventninger for de kommende månedene. Wambach bruker ordet «kollaps» når han beskriver resultatene av den ferske undersøkelsen:

- Kollapsen i de økonomiske forventningene følges av en ekstrem økning i inflasjonsforventningene. Ekspertene forventer derfor en stagflasjon de neste månedene, fortsetter Wambach.

Stagflasjon er et begrep for en situasjon der det er tilbakegang i økonomisk vekst og høy prisstigning (inflasjon) på samme tid.

Bekymringen er også reell hos landets myndigheter. Tysklands regjering vil godkjenne et utkast til statsbudsjettet for 2022 allerede denne uka. Men allerede mandag gikk finansminister Christian Lindner ut og varslet at det vil komme ekstraordinære justeringer i form av tilleggsbudsjetter de nærmeste ukene.

Det kommer som en direkte konsekvens av krigen i Ukraina, sanksjonene mot Russland og usikkerheten det har skapt for verdensøkonomien.

- Det er en pris vi er villige til å betale, sier Lindner, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

KONSEKVENSER: Oljefondsjef Nicolai Tangen om krigens konsekvenser. Reporter: Jon Even Andersen. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen. Vis mer

- Alvorlig

Det er heller ikke bare tyskere som nå er bekymret for verdensøkonomien.

- Den pågående krigen og sanksjonene vil ha en alvorlig innvirkning på den globale økonomien, lød det i en uttalelse fra Det internasjonale pengefondet (IMF) forrige helg.

Det er stagflasjon økonomer frykter nå. Kort fortalt er det kombinasjon av høy inflasjon, altså sterk prisvekst, og lav økonomisk vekst. Det ble beskrevet som et «marerittscenario» av den amerikanske økonomiprofessoren Nouriel Roubini forrige uke.

«Et dypt stagflasjonssjokk er et marerittscenario for sentralbanker, som er fordømt om de gjør noe, og fordømt hvis de ikke gjør noe», skrev Roubini på sin egen nettside.

Han er kjent som økonomen som fikk tilnavnet «Dr. Doom», da han forutså finanskrisa allerede i 2006. Han mener det ikke har sunket inn hos alle hvor store utfordringer man faktisk står overfor i verdensøkonomien, som følge av krigen i Ukraina.

«Den kortsiktige effekten på finansmarkedene av krigen er allerede klar. I møte med et massivt stagflasjonssjokk, vil globale aksjer sannsynligvis bevege seg fra det nåværende korreksjonsområdet (minus 10 prosent) til en nedgang på 20 prosent eller mer», fortsatte han i sin advarsel.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer