Dystre framtidsutsikter:

Økonomiske skrekktall: - Kollaps

Analytikere og investorer maler et bekmørkt bilde av de økonomiske framtidsutsiktene for Europas desidert viktigste økonomi.

MØRKE SKYER: Økonomer og analytiker er dypt bekymret for de neste månedene for Europas største økonomi. Foto: Chitarra / Shutterstock / NTB
MØRKE SKYER: Økonomer og analytiker er dypt bekymret for de neste månedene for Europas største økonomi. Foto: Chitarra / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med rollen som Europas klart største økonomiske maktfaktor, og en av Norges desidert viktigste handelspartnere, er det mange som følger ekstra nøye med på den økonomiske utviklingen i Tyskland.

Derfor vekker det oppsikt at tyske analytikere og investorers tro på landets økonomi nå opplever en historisk kollaps. Ferske tall fra Senter for europeisk næringslivsforskning (ZEW) er dyster lesning.

- En resesjon blir mer og mer sannsynlig. Krigen i Ukraina og sanksjonene mot Russland demper de økonomiske utsiktene for Tyskland betydelig, sier ZEW-instituttets president, professor Achim Wambach, i en uttalelse.

Historisk fall

Indeksen droppet til minus 39,3 poeng i mars, ned fra 54,3 i februar.

Det utgjør et fall på 93,6 poeng. Ikke siden målingene fra det anerkjente ZEW-instituttet startet i desember 1991, har man registrert et så brått fall fra én måned til en annen.

I den månedlige undersøkelsen blir analytikere og investorer bedt om å komme med deres vurderinger av den økonomiske situasjonen i Tyskland, i tillegg til forventninger for de kommende månedene. Wambach bruker ordet «kollaps» når han beskriver resultatene av den ferske undersøkelsen:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.