Økt pågang: Frykter SVs skattegrep

Flere skynder seg nå med å gjennomføre arveoppgjøret før valget.

ARVEAVGIFT: SV ønsker å skattelegge arv mye tøffere. Derfor er det mange som nå vil få arveoppgjøret ferdig før valget. Foto: Javad M.Parsa / NTB
ARVEAVGIFT: SV ønsker å skattelegge arv mye tøffere. Derfor er det mange som nå vil få arveoppgjøret ferdig før valget. Foto: Javad M.Parsa / NTB Vis mer
Publisert

- Vi merker en økt pågang knyttet til generasjonsskifte, i familiebedrifter først og fremst, men også andre.

Det sier Sigve Braaten i Advokatfirmaet Hjort. Det samme bekreftes av flere advokater Børsen har vært i kontakt med. Nå, like før valget, er det ekstra stor pågang. Folk vil få gjennomført arveoppgjøret - helst før valget.

- Bekymret

Som NRK omtalte i sommer har hotelleier Arthur Buchardt allerede overført familieformuen til sønnen. Han medga at timingen nok var påvirket av at det kan komme regjeringsskifte denne høsten, noe Buckhardt frykter kan føre til gjeninnføring av arveavgiften.

Slik er det stadig flere som tenker når valget nærmer seg. Ernst Ravnaas, partner i advokatfirmaet SANDS, opplever at det er stor pågang.

- Seinest i dag, rett før du ringte, så kom det inn en som var ganske bekymret, sier Ravnaas til Børsen.

- Det er ikke tvil om at det er mange, langt flere enn når man går to år tilbake, som er bekymret for dette og vurderer generasjonsskifte.

Arveavgiften

Årsaken er å finne på meningsmålingene. Dersom de slår til blir det regjeringsskifte, og på venstresiden finnes det partier som ønsker å gjeninnføre arveavgiften.

Arveavgiften ble avskaffet av dagens regjering i 2014, og selv om de to største opposisjonspartiene, Arbeiderpartiet og Senterpartiet, ikke ønsker å gjeninnføre den, frykter mange at det kan bli et tema i regjeringsforhandlinger med SV.

SV har nemlig programfestet at de ønsker å innføre en arveavgift. Den skal ha et bunnfradrag på fem millioner kroner per arving, og skatteprosenten er høy.

Den laveste satsen er 30 prosent, mens partiet ønsker skatt på arv på over 100 millioner på 70 prosent.

Eiendommer

Andreas Poulsson, advokat og partner i Codex advokat, har som sine kolleger fått stadig flere henvendelser.

- Det er økt oppmerksomhet om dette nå?

- Ja, det vil jeg absolutt si. Det er mange som har fokus på det, særlig de som har eiendommer av større verdi, sier Poulsson til Børsen.

Han peker på at boligmarkedet har steget ganske kraftig de siste åra, og at veksten ikke ser ut til å avta heller.

- Fortsetter veksten, så vil en bolig som var verdt 10 millioner bli verdt 20 millioner. Da kan arveavgiften bli ganske betydelig hvis den blir som den var før den ble fjernet. Det tror jeg folk tenker på. Det er en del verdier det kan være naturlig å overføre til neste generasjon, som også stiger ganske kraftig i verdi.

Han tror samtidig at mange allerede har tenkt på å gjennomføre et generasjonsskifte, men utsatt det, og at faren for en arveavgift etter regjeringsskifte gjør at de nå får et påskudd for å få ut fingeren.

- Man skal være forsiktig med å forskuttere hva politikerne kan finne på og ikke. Men for å være på den sikre siden kan det være lurt å gjøre det nå. Det er en risiko her, og vil du unngå den risikoen kan det vært lurt å gjøre dette før valget.

- Bør handle raskt

Også Braaten i Hjort peker på usikkerheten som ligger der.

- Det er utfallet av regjeringsforhandlingene som vil danne grunnlaget, og da er det en usikkerhet knyttet til om det innføres arveavgift i en eller annen form. SV har for eksempel foreslått en veldig aggressiv beskatning, opp til 70 prosent på verdier over 100 millioner, og det legger grobunn for forhandlinger, sier Braaten, og fortsetter:

- Mange har fanget opp at arveavgiften kan være et element og tar det med i vurderingen av generasjonsskifte nå.

Ravnaas i SANDS deler det opp i to grupper:

Den første er de som har veldig stor formue, og tilsvarende høy formuesskatt, og som får forsterket grunn til å vurdere flytting fra Norge ved innføring av arveavgift.

Den andre er øvrige som har formue i varierende størrelse, og som ønsker å skjerme mest mulig for sine etterfølgere.

- Så lenge Arbeiderpartiet ikke ønsker å gjeninnføre arveavgiften, er det mindre sannsynlig at den gjeninnføres. Men med regjeringsskifte kan det avhenge av hvilke støttepartier man eventuelt blir avhengig av. Utfallet er usikkert, og mange med formuer ønsker ikke å ta noen sjanser og velger derfor å gjennomføre et generasjonsskifte, sier Ravnaas.

- Hva slags råd gir du dine klienter?

- Jeg sier at selv om det blir regjeringsskifte, så er det ikke åpenbart at det blir arveavgift. Men risikoen er der. Så hvis man skal være safe, så bør man gjennomføre generasjonsskiftet ganske så raskt.

Vil ha arveavgift

Når det gjelder de andre ikke-borgerlige partiene, så vil både Rødt og Miljøpartiet De Grønne ha en form for arveavgift.

Rødt vil ha en arveavgift med bunnfradrag på fem millioner med progressive satser, 25 prosent skatt på arv over 100 millioner.

MDG har vedtatt at de vil «innføre en sosialt omfordelende arveavgift med høyt bunnfradrag, og med en ekstra progressiv sats for arv over 20 millioner.»

Da arveavgiften ble avviklet var det 10 prosent skatt på arv over 800 000 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer