Olav Thon går av som konsernsjef

Det opplyser 98-åringen til VG fredag.

THON: Olav Thon er blant Norges rikeste personer. Nå går han av som konsernsjef. Foto: Terje Pedersen / NTB
THON: Olav Thon er blant Norges rikeste personer. Nå går han av som konsernsjef. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Saken oppdateres.

Eiendomsmogul og milliardær Olav Thon (98) går av som konsernsjef i Thon Gruppen.

Det opplyser 98-åringen selv til VG fredag morgen.

- Det er jo på tide kanskje å slippe til yngre krefter, sier 98-åringen til avisa, og begrunner videre:

- Det var vel i grunnen først og fremst at jeg ikke er så rask til bens som jeg var i gamle dager. Hodet virker aldeles utmerket, legger han til.

Kjetil Nilsen tar over som konsernsjef i Olav Thon Gruppen, bekrefter Olav Thon, ifølge DN. Thon vil selv være arbeidende styreleder i konsernet.

- Jeg som gründer kan ikke regne med å holde på i hundre år, men konsernet kan vare evig, sier Thon til avisa.

Forretningsmannen Thon har i en årrekke vært en av Norges rikeste personer, og er mest kjent for sitt virke innenfor hotell- og eiendomsbransjen.

Han har ledet næringsvirksomheten sin fra 1942 og vært styreleder i mer enn 70 år.

Børsen har vært i kontakt med visekonsernsjef i Olav Thon Gruppen, Ole-Christian Hallerud, som ikke vil kommentere saken.

INGEN ONKEL SKRUE: Forretningsmann og milliardær Olav Thon (96) delte ut 30 millioner i stipender til forskning fra Hotel Bristol i Oslo. Her sammen med sin kone Sissel Berdal Haga (79). Video: Marte Nyløkken Helseth. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

VG skriver at nyheten om avgangen kom i en e-post Thon sendte ut til sine ansatte fredag morgen.

Eier nesten 100 kjøpesentre

Olav Thon, som fyller 99 år om to måneder, er kjent som en hardtarbeidende og nøktern kar fra Ål i Hallingdal, og etablerte sin første butikk som 18-åring på Majorstua i Oslo.

I 1950 kjøpte han det som i dag er kjent som Arkaden i Karl Johan, og har siden blitt en eiendomskonge. Selskapet Olav Thon Gruppen eier i dag nesten 100 kjøpesentre i Norge og Sverige.

Olav Thon Gruppens 84 norske kjøpesentre omsatte for 72 milliarder kroner i 2021, ifølge NTB.

- Vil gi bort så mye som mulig

Thons anslåtte formue er 2,4 milliarder kroner, ifølge Kapitals oversikt over Norges rikeste. Han ligger dermed på en 171. plass.

Han har også vært svært opptatt av veldedighet, og har gjennom Olav Thon Stiftelse delt ut mange millioner kroner. De går hovedsakelig til naturvitenskapelig forskning, i tillegg til at Thon har en egen stiftelse for å støtte Den Norske Turistforening.

Thon har også gitt betydelige bidrag til forskning på Alzheimers, som hans første kone døde av. Han har også vært tydelig på hva som skjer med formuen hans når han dør.

- Etter min mening får vi ingenting med oss fra denne verdenen. Da er det bare én ting å gjøre: Før man forlater denne jorda - gi bort så mye som mulig. Det tror jeg også kommer til å bli en realitet. Jeg håper framover at mange bruker formuen sin til å støtte formål som de brenner for, sa han til Børsen i 2020.

Thon har aldri fått egne barn, og det er derfor ingen arvinger i bildet. Han har også uttalt at han ikke anser det å arve store formuer som en fordel.

Sliter med slitasjegikt

Han ble i 2019 gift med tidligere tingrettsdommer Sissel Berdal Haga, som har vært hans livsledsager i over 30 år, ifølge NRK.

De giftet seg etter at Thons kone Inger Johanne Thon døde av Alzheimers. Hun hadde da vært syk i mange år.

I slutten av 2020 fortalte Thon i et intervju at han slet med slitasjegikt, ifølge NTB.

- Jeg vil jo forferdelig gjerne ha vært i en sånn form at jeg i alle fall kunne gå en mil eller to. Men jeg må si som professor og filosof Arne Næss; at det går fint til du er 95, men så begynner det å røyne på, sa Thon til Dagens Næringsliv da.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer