Olav Thons nevø gjort arveløs: - Sårt

Halgrim Thon ble ansett som arveprins til milliardkonsernet. Nå åpner han opp om bruddet med sin steinrike onkel.

EN AV NORGES RIKESTE: Olav Thon har tidligere uttalt at han ønsker å gi bort hele sin formue til Olav Thons DNT-stiftelse og andre gode formål. Foto: Heiko Junge / NTB
EN AV NORGES RIKESTE: Olav Thon har tidligere uttalt at han ønsker å gi bort hele sin formue til Olav Thons DNT-stiftelse og andre gode formål. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et større intervju med Kapital tar Halgrim Thon (76) bladet fra munnen om bruddet med onkel Olav Thon (99).

- Den gang var det litt sårt og litt rart. Både for meg og for omgivelsene. Det eneste jeg angrer på i ettertid, er at jeg ikke gikk før. Tida var overmoden, sier han.

For han kunne arvet milliardene og «halve kongeriket». Onkelen er som kjent en av Norges rikeste personer med enorme interesser i den norske eiendomsbransjen.

- Skrantet

Halgrim arbeidet 31 år som eiendomsansvarlig i Olav Thon Gruppen, før han leverte oppsigelse i 2000 for å satse på sin egen portefølje. Kapital anslår at Halgrim Thon er god for 2,1 milliarder kroner.

Den formuen kunne vært langt større.

Like før Thon forlot onkelens imperium, gikk han ut i mediene og varslet at han hadde sett testamentet, samtidig som han påberopte seg arven. Det skal ikke ha falt i god jord hos Olav Thon som i stedet testamenterte sine verdier til en stiftelse.

- Det gode samarbeidet hadde begynt å skrante. Kommunikasjon er ekstremt viktig. Hvis den blir dårlig, fungerer lite annet, sier Halgrim Thon til Kapital.

- RYDDIG FORHOLD: Halgrim Thon, her avbildet i 2007, framholder at han har et ryddig forhold til onkelen i dag. Foto: Ørn E. Borgen / Aftenposten / NTB
- RYDDIG FORHOLD: Halgrim Thon, her avbildet i 2007, framholder at han har et ryddig forhold til onkelen i dag. Foto: Ørn E. Borgen / Aftenposten / NTB Vis mer

- Knaskemat for pressen

Han mener også at mediestormen rundt arvestriden var overdrevet.

- At jeg uttalte meg om arven var jo rene knaskematen for pressen. Det ble nok litt spisst vinklet. Vi har alltid vært gode venner, Olav og jeg.

To år etter at Halgrim startet for seg selv, åpnet Thon-systemets tidligere «kronprins» opp om bruddet med sin steinrike onkel:

- Forholdet til Olav er veldig ryddig. Vi har en god dialog, men vi har ingen forretningsmessig kontakt, sa han til Hegnar Online i 2002.

Halgrim Thon gikk riktignok ikke tomhendt ut døra. Avskjedsgaven besto av en eiendomsportefølje til en verdi av et par hundre millioner kroner - som han siden har forvaltet godt.

Han står bak selskapet Hathon Holding AS, som jobber med eiendomsforvaltning over hele Skandinavia.

Børsen har bedt om en kommentar fra Olav Thon via Olav Thon Gruppen, som foreløpig ikke har besvart vår henvendelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer