Ølbonanza: - Aldri solgt mer

Det ble solgt 283 millioner liter øl i Norge i løpet av de siste 12 månedene.

ØKT KRAFTIG: Øl- og brussalget har økt med henholdsvis 12 og 25 prosent i løpet av det siste året. Foto: Gorm Kallestad / NTB
ØKT KRAFTIG: Øl- og brussalget har økt med henholdsvis 12 og 25 prosent i løpet av det siste året. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mars ble det solgt 44 prosent mer øl enn i samme måned i fjor. Aldri før har Bryggeri- og drikkevareforeningen registrert et høyere ølsalg enn i mars i år.

Grensehandel falt bort

Totalt ble det solgt 30 millioner liter øl i Norge i mars.

– Noe av årsaken er at folk tok påskeferien hjemme i Norge. Men den klart viktigste forklaringen er at grensehandelen mot Sverige falt bort, sier foreningens direktør Erlend Vagnild Fuglum i en pressemelding.

Selv om ølsalget totalt har økt kraftig, falt salget i uteliv/servering og vinmonopol med 50 prosent i mars i år sammenliknet med mars i fjor.

Solgte mer brus

I alt er det solgt 283 millioner liter øl i Norge i løpet av de siste 12 månedene. Det er en økning på 12 prosent.

Også brussalget har tatt seg opp kraftig. I mars ble det solgt 62 millioner liter brus i Norge. Det er 37 prosent mer brus enn i samme måned i fjor. Totalt er det solgt 576 millioner liter brus i Norge de siste 12 månedene. Det er en økning på 25 prosent.

Etterlyser politiske grep

Nå etterlyser foreningen grep for at norske forbrukere skal fortsette med å handle øl og brus i Norge når grensene etter hvert åpner igjen.

- Fortsatt er avgiftene på typiske grensehandelsvarer mye høyere i Norge enn i Sverige, og vi frykter at køen på E6 vil bli lang på åpningsdagen. Tusenvis av nordmenn har fått nye jobber som følge av at vi handler her hjemme. Mange arbeidsplasser og høy verdiskaping står på spill om vi ikke tar grep og reduserer avgiftsforskjellen mot Sverige nå i revidert nasjonalbudsjett, sier Fuglum.

Flere undersøkelser underbygger at alkoholkonsumet ikke har økt tross det økte salget.

- Vi drikker ikke mer, men kjøper det vi drikker her i Norge, på nærbutikken og Vinmonopolet i stedet for i Strømstad eller på taxfreeutsalget på Gardermoen, konstaterer Fuglum.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer