Ølgigant advarer: - Aldri sett noe liknende

Toppsjefen for verdens nest største ølprodusent slår alarm og varsler kraftig prishopp.

- VANVITTIG: Heineken varsler at selskapet vil heve ølprisen i takt med inflasjonen. Illustrasjonsfoto: Torbjørn Tandberg / Samfoto
- VANVITTIG: Heineken varsler at selskapet vil heve ølprisen i takt med inflasjonen. Illustrasjonsfoto: Torbjørn Tandberg / Samfoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den nederlandske ølgiganten Heineken varsler at prisen på årets første utepils kan svi for lommeboka.

I et ferskt intervju kommer bryggeriets toppsjef med en kraftig advarsel til forbrukerne som følge av stigende inflasjon, dyrere råvarer og høye transportkostnader.

- Gjennom mine 24 år i bransjen har jeg aldri sett noe liknende, ikke engang i nærheten. Over hele linja står vi overfor vanvittige økninger. Det er ingen modell som kan håndtere denne typen inflasjon, sier administrerende direktør i Heineken, Dolf van den Brink, til Financial Times.

Flere varsler prishopp

Videre beskriver han inflasjonsutviklingen som «off the charts» - altså skyhøy.

Advarselen fra verdens nest største ølprodusent kommer etter at bryggeriet leverte et nettoresultat på 3,3 milliarder euro, rundt 33 milliarder kroner, i fjor da coronarestriksjoner ble fjernet i Europa.

Selskapet solgte 4,6 prosent mer øl i fjor, med vekst i alle regioner unntatt Asia-Stillehavet, ifølge årsresultatet. Mengden var også godt over 2019, før pandemien traff verdensøkonomien.

Heinekens inntekter steg 11,8 prosent til 26,6 milliarder euro, nær 270 milliarder kroner. Til tross for solide resultater, har både Heineken og Carlsberg varslet at de vil komme til å øke prisene på øl i løpet av året for å kompensere for økte råvarepriser.

- Betydelige utfordringer

Hvor høy prisstigningen blir, er foreløpig uklart. Dolf van den Brink frykter imidlertid at det vil bli krevende å nå samme resultater framover, og viser til en «utfordrende og raskt skiftende situasjon».

- Vi står overfor betydelige inflasjonsutfordringer, sier han.

I begynnelsen av februar ble det for tredje måned på rad satt ny rekord i prisvekst i eurolandene. Inflasjonen de siste tolv månedene endte på skyhøye 5,1 prosent.

Også EU-kommisjonen venter betydelig høyere inflasjon og lavere vekst i eurosonen framover.

- Motvind i flere varianter har kjølt ned Europas økonomi denne vinteren: den raske spredningen av omikron, fortsatt stigende inflasjon drevet av høye energipriser og vedvarende problemer i forsyningskjeden, sa økonomikommissær Paolo Gentiloni da han la fram den nyeste prognosen forrige uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer