Den nederlandske ølgiganten Heineken varsler at prisen på årets første utepils kan svi for lommeboka.
I et ferskt intervju kommer bryggeriets toppsjef med en kraftig advarsel til forbrukerne som følge av stigende inflasjon, dyrere råvarer og høye transportkostnader.
- Gjennom mine 24 år i bransjen har jeg aldri sett noe liknende, ikke engang i nærheten. Over hele linja står vi overfor vanvittige økninger. Det er ingen modell som kan håndtere denne typen inflasjon, sier administrerende direktør i Heineken, Dolf van den Brink, til Financial Times.

Finanstoppens skrekkadvarsel: - Vil slaktes
Flere varsler prishopp
Videre beskriver han inflasjonsutviklingen som «off the charts» - altså skyhøy.
Advarselen fra verdens nest største ølprodusent kommer etter at bryggeriet leverte et nettoresultat på 3,3 milliarder euro, rundt 33 milliarder kroner, i fjor da coronarestriksjoner ble fjernet i Europa.
Selskapet solgte 4,6 prosent mer øl i fjor, med vekst i alle regioner unntatt Asia-Stillehavet, ifølge årsresultatet. Mengden var også godt over 2019, før pandemien traff verdensøkonomien.

Stor inflasjonsfrykt: - En katastrofe
Heinekens inntekter steg 11,8 prosent til 26,6 milliarder euro, nær 270 milliarder kroner. Til tross for solide resultater, har både Heineken og Carlsberg varslet at de vil komme til å øke prisene på øl i løpet av året for å kompensere for økte råvarepriser.
- Betydelige utfordringer
Hvor høy prisstigningen blir, er foreløpig uklart. Dolf van den Brink frykter imidlertid at det vil bli krevende å nå samme resultater framover, og viser til en «utfordrende og raskt skiftende situasjon».
- Vi står overfor betydelige inflasjonsutfordringer, sier han.

Frykter inkassobølge: - Smellen kommer
I begynnelsen av februar ble det for tredje måned på rad satt ny rekord i prisvekst i eurolandene. Inflasjonen de siste tolv månedene endte på skyhøye 5,1 prosent.
Også EU-kommisjonen venter betydelig høyere inflasjon og lavere vekst i eurosonen framover.
- Motvind i flere varianter har kjølt ned Europas økonomi denne vinteren: den raske spredningen av omikron, fortsatt stigende inflasjon drevet av høye energipriser og vedvarende problemer i forsyningskjeden, sa økonomikommissær Paolo Gentiloni da han la fram den nyeste prognosen forrige uke.