Ølgigant varsler prissjokk

Den danske bryggerigiganten Carlsberg kommer med dårlige nyheter til alle som er glad i øl.

ØL: Carlsberg vil skru opp prisene i 2024. Foto: Andrew Kelly / Reuters / NTB
ØL: Carlsberg vil skru opp prisene i 2024. Foto: Andrew Kelly / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi ser for oss å øke prisene på øl ytterligere i 2024, sier Carlsbergs administrerende direktør, Jacob Aarup-Andersen, ifølge Reuters.

Bryggerigiganten forventer lavere ølsag i Europa de kommende månedene.

- Europeiske forbrukere føler press fra inflasjon og renter, konkluderer øltoppen.

Tirsdag presenterte Carlsberg også tallene for tredje kvartal. Ølsalget økte med 0,3 prosent til 20,3 milliarder danske kroner.

- Vi leverte solid inntektsvekst i utfordrende miljø, sier Aarup-Andersen.

Det advares samtidig om at ølmarkedet kan bli påvirket negativt av at forbrukere i Europa og Sørøst-Asia merker renter og inflasjon.

Datterselskap kuppet

Samtidig som de varsler økte ølpriser går også Carlsberg-toppen til frontalangrep på Vladimir Putin og Russland.

Bakgrunnen for det er at det i juli i år ble kjent at den russiske staten hadde kuppet Carlsbergs datterselskap i Russland, Baltika Breweries. Det skjedde etter ordre fra Vladimir Putin, grunnet et dekret han signerte dager i forveien.

Den tidligere Baltika-sjefen, forretningsmannen og Putin-vennen Taimuraz Bollojev, ble utpekt av russiske myndigheter til å ta over styringen av selskapet.

I forkant av det russiske ølkuppet hadde Carlsberg egentlig kommet til en avtale om å selge det russiske datterselskapet, men salget rakk ikke å materialisere seg.

- De har stjålet selskapet

Foreløpig siste akt i saken er at Carlsberg tidligere i oktober ble saksøkt av Baltika Breweries, som nå altså er underlagt statlig russisk kontroll. Årsaken er at Carlsberg kort tid i forveien annonserte at de hadde trukket tilbake lisensavtaler som gjør det mulig for Baltika å produsere, markedsføre og selge Carlsberg-produkter, inkludert internasjonale og regionale merker.

Carlsberg har understreket at de fremdeles er den rettmessige eieren av aksjene i Baltika, selv om driften midlertidig er overført til den russiske staten.

Tirsdag sier Aarup-Andersen at de ikke har noe innsyn i driften av Baltika for øyeblikket, og at samhandlingen med den utpekte ledelsen og russiske myndigheter har vært svært begrenset.

- Vi har ikke lyktes i å finne noen akseptable løsninger med ledelsen i Baltika, sier Aarup-Andersen, før han fyrer av en krass retorisk salve mot russerne:

- Vi kommer ikke til å gå med på en handel med russiske myndigheter som på en eller annen måte rettferdiggjør at de har tatt over vårt selskap på en ulovlig måte. De har stjålet vårt selskap i Russland, og vi kommer ikke til å hjelpe dem med å få det til å se legitimt ut, sier Aarup-Andersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer