Oligark-avsløring: - Pinlig og hyklersk

Kritikerne mener Storbritannia har gitt med den ene hånda og tatt med den andre. - Har lukket øynene for dette i veldig lang tid, sier norsk ekspert.

ADVART: Den britiske statsministeren, Boris Johnson, har fordømt angrepet på Ukraina. Nå rettes et skarpt søkelys mot Storbritannias relasjon til Russland. Foto: Justin Tallis / Pool Photo via AP / NTB
ADVART: Den britiske statsministeren, Boris Johnson, har fordømt angrepet på Ukraina. Nå rettes et skarpt søkelys mot Storbritannias relasjon til Russland. Foto: Justin Tallis / Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi må stanse korrupte eliter som truer vår nasjonale sikkerhet og flytter skitne penger rundt i byene våre, tordnet britenes innenriksminister Priti Patel i midten av februar.

Hun var en av flere som gikk kraftig til angrep mot Storbritannias omstridte «gullvisum»-ordning.

Praksisen har siden 2008 lagt til rette for at rike investorer kunne sikre seg fullt statsborgerskap. Til gjengjeld måtte velstående utlendinger stille med en minimumsinvestering i landet på to millioner pund, altså drøye 23,1 millioner norske kroner.

- Rullet ut løperen

Etter et massivt press ble ordningen skrotet med umiddelbar virkning 17. februar, skriver BBC.

Det kan ha vært mange år for seint.

Halvannen måned etter at Patel krevde grep, avslører The Guardian at minst åtte sanksjonerte russiske oligarker har fått innvilget gullvisum i Storbritannia. Det får liberaldemokratenes utenrikspolitiske talsperson, Layla Moran, til å se rødt.

- I altfor lang tid har myndighetene rullet ut den røde løperen for Putins kumpaner. Disse menneskene skulle aldri ha fått muligheten til å kjøpe seg inn i Storbritannia ved hjelp av uærlige midler, sier hun, ifølge The Guardian.

- Drastisk

Temaet er betent. På samme tid som Storbritannia går til et massivt sanksjonsangrep på Russland, har dørene stått på vidt gap for russiske investeringer i landet gjennom mange tiår.

- Storbritannia har lukket øynene for dette i veldig lang tid, nettopp fordi enorme beløper har strømmet inn i finanshovedstaden London. Britene er veldig glad i penger, så det virker som om denne saken i aller høyeste grad omhandler viljen til å se en annen vei, så lenge investeringene kommer inn, sier NTNU-professor Jo Jakobsen til Børsen.

PUTIN: Joschka Fisher, tidligere utenriksminister i Tyskland, møtte Dagbladet 10. mars. Han uttalte at slik slik bildet er nå vil Putin ikke bare ødelegge Ukraina, men også Russland. Foto: Edward Stenlund. Vis mer

Han forklarer at problemstillingen har vaket under overflaten i årevis. Da Russland invaderte Ukraina, hadde ikke Storbritannia annet valg enn å adressere elefanten i rommet.

- Britene måtte gå drastisk til verks. Noe annet ville vært svært oppsiktsvekkende.

- For seint

Storbritannias statsminister Boris Johnson har fordømt Putins angrep til det fulle. Han har også uttalt at sanksjonerte oligarker «har blodet til det ukrainske folk på hendene».

- Summa summarum kommer avviklingen av gullvisum og motstandsviljen til krigen i Ukraina, mange år for seint. Mange betegner Storbritannias rolle som pinlig og hyklersk. Det er russernes åpne invitasjon til London som har vært ødeleggende i denne saken, og som i høy grad bidrar til hykleriet.

Kritikernes hovedargumentet for å skrote gullvisum-ordningen, var at den hadde altfor mange gråsoner som åpnet for misbruk og innskudd av «skitne penger» i landet. Det har vært særlig uro knyttet til russisk innflytelse.

Siden 2008 har over 12 000 velstående utlendinger sikret seg opphold i landet gjennom ordningen. Russiske statsborgere skal stå for 2500 av de innvilgede søknadene.

Ukjent identitet

Britiske myndigheter har ikke ønsket å avsløre identiteten på de åtte sanksjonerte russerne. Det utløser frustrasjon hos Moran, som nå krever en offentlig skittentøyvask.

- Vi må få svar på hvor mange andre som har fått gullvisum, som skylder rikdommen sin til Putins regime. Vi krever også svar på hvorfor man ikke har sanksjonert dem også, fortsetter Moran.

London regnes som et ledende globalt finanssentrum, og det er særlig her en rekke rike russere har slått rot, deriblant den sanksjonerte oligarken Roman Abramovitsj.

- Britene har et ønske om mer åpenhet, men enkelte steder i verden tiltrekker seg skitne penger. London er åpenbart et av de stedene, sier Jakobsen.

- Hvor avhengig er Storbritannia av russiske investeringer?

- Det er vanskelig å si. Problemet for britene, dersom man blokkerer ut investorer og rikinger fra London, er at ryktet som finanssentrum kan få seg en knekk. Jeg tror at britene om fem år fra nå kommer til å være like glade i penger. Jeg tror også at London vil være et foretrukket sted for russere å slå rot.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer