Oligark-barn ut mot Putin: - Løgn

Barn av styrtrike russere trosser president Vladimir Putin. - Disse barna lever svært komfortable liv og har all interesse av å holde munn, sier norsk ekspert.

TAR TIL MOTMÆLE: Russiske Elizaveta Peskova (24) er datteren til Putins egen talsmann og blant dem som nå formidler sterk misnøye mot presidentens invasjon av Ukraina. Her er hun avbildet i 2017. Foto: AP / NTB
TAR TIL MOTMÆLE: Russiske Elizaveta Peskova (24) er datteren til Putins egen talsmann og blant dem som nå formidler sterk misnøye mot presidentens invasjon av Ukraina. Her er hun avbildet i 2017. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det som skjer nå, er veldig interessant, konstaterer professor ved Institutt for forsvarsstudier, Jardar Østbø, overfor Børsen.

Russlands omfattende militære angrep på Ukraina har utløst avsky, protester og omfattende straffetiltak fra resten av verdenssamfunnet. De siste dagene har blant andre russiske kjendiser, journalister og offentlige personer kommet på banen og fordømt krigen.

Nå går også barn av både russiske oligarker, høytstående embetsmenn, samt enkelte russiske idrettsprofiler, ut mot president Vladimir Putin, skriver Independent.

En av dem er datteren til Putins egen talsmann, Dmitrij Peskov.

DATTERA SIER NEI TIL KRIG: Putin-talsmann Dmitrij Peskov (t.v.) avbildet med presidenten i 2017. Foto: Maxim Shemetov / AP / NTB
DATTERA SIER NEI TIL KRIG: Putin-talsmann Dmitrij Peskov (t.v.) avbildet med presidenten i 2017. Foto: Maxim Shemetov / AP / NTB Vis mer

Kontrast

24 år gamle Elizaveta Peskova skal denne uka ha publisert et svart bilde på Instagrams historiefunksjon med budskapet: «Nei til krig».

Det skjer samtidig som hennes far rettferdiggjorde politiets pågripelser av det som er minst 3000 antikrigsdemonstranter i Russland siden torsdag.

Fredag uttalte Dmitrij Peskov at «etter loven har ikke disse innbyggerne rett til å organisere protestaksjoner for å uttrykke sine synspunkter», ifølge CNN.

- Vellykket løgn

Peskova er ikke alene om å ta til motmæle. Sofia Abramovitsj (27), som er datteren til milliardær og tidligere Chelsea-eier Roman Abramovitsj, går enda lenger i å markere sin avsky:

OPPGJØR: Sofia Abramovich avbildet sammen med sin far, Roman Abramovitsj, under en Chelsea-kamp i 2017. Foto: Sandra Mailer / Rex / NTB
OPPGJØR: Sofia Abramovich avbildet sammen med sin far, Roman Abramovitsj, under en Chelsea-kamp i 2017. Foto: Sandra Mailer / Rex / NTB Vis mer

«Den største og mest vellykkede løgnen i Kremls propaganda er at de fleste russere står sammen med Putin.», skrev hun på sosiale medier, gjengitt av blant andre The Guardian.

Sofia Abramovitsj understreker også tydelig at det er Putin - og ikke Russland - som ønsker å gå til krig mot Ukraina. På den andre siden er hennes styrtrike far, som lørdag kveld sa fra seg ansvaret i Chelsea, kjent for å ha nære bånd med Russlands president.

«Nei til krig», er også budskapet fra Maria Yumasheva på sosiale medier, ifølge The Telegraph. Hun er barnebarnet til Russlands tidligere president Boris Jeltsin - som utnevnte Putin til statsminister i 1999.

- Markant endring

Ovennevnte Østbø mener det er spesielt å se at også barna til velstående russere nå protesterer.

- Jeg kan ikke huske å ha registrert såpass mye motstand fra så «mange» aktører i den russiske eliten tidligere, fortsetter han til Børsen.

TURER: Tidligere russisk president Medvedev truer med å nasjonalisere eiendom, sjeføkonom Kari Due-Andersen tror det vil gå ut over økonomien til vestlige land. Programleder: Steinar Suvatne Vis mer

Professoren understreker likevel følgende:

- På bakgrunn av at Russland har gått til krig mot sitt nærmeste naboland, både kulturelt, historisk, familiemessig og handelsmessig, er reaksjonen sånn sett ikke veldig oppsiktsvekkende. Men på den andre siden illustrerer volumet av kritikken en ganske markant endring, spesielt med tanke på hvor lite rommet for åpen uenighet har blitt.

- Et sted går grensa

Østbø peker på flere faktorer som kan ha vært utslagsgivende for reaksjonene som nå er kommet. Samtidig forklarer han at disse barna foreløpig ikke har noen viktig offentlig posisjon.

- Du har veldig mange gråhårede menn i eliten. Mange av dem har barn som bor, studerer eller tilbringer deler av tida i Vesten, gjerne i Vest-Europa eller i USA.

Ovennevnte Sofia Abramovitsj er blant dem som har studert og bodd i London.

- Disse barna lever svært komfortable liv og har all interesse av å holde munn. Men et sted går nok kanskje grensa. Situasjonen som er nå vil sannsynligvis også gjøre det vanskeligere og mer ubehagelig for dem å leve sine vanlige liv.

Internasjonalt risikerer nemlig russere som ikke går imot invasjonen å bli frosset ut, skriver NTB. Dirigenten Valerij Gergijev, som er sjef for Mariinskij-teateret i St. Petersburg og kjent for tette bånd til Kreml, mistet plutselig sin varslede dirigentrolle for Wienerfilharmonien i New York torsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer