Døde oligarker:

Oligark-dødsfall: - Anta det verste

Russiske oligarker og deres familier har på mystisk vis dødd de siste ukene.

UT MOT KREML: Putin-fiende Bill Browder mener oligark-dødsfallene sannsynligvis er Kremls verk. Foto: Tolga Akmen / AFP / NTB
UT MOT KREML: Putin-fiende Bill Browder mener oligark-dødsfallene sannsynligvis er Kremls verk. Foto: Tolga Akmen / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Seks russiske oligarker har på kort tid dødd under mistenkelige omstendigheter.

Blant dem er tidligere Kreml-rådgiver Vladislav Avaev og energitoppen Sergej Protosenja. Begge ble funnet ved siden av sin døde kone og datter, i henholdsvis Moskva og Spania.

Politiet har blant annet gått ut med at de etterforsker hendelsene som drap og selvmord, men flere mener dette er iscenesatte drap.

- Nok bevis på leiemord

Blant dem som mener at man må se inn i Kreml for å finne svaret på dødsgåtene er investor, politisk aktivist og Putin-nemesis Bill Browder.

- Hver gang du ser en rik russer dø under mistenkelige omstendigheter bør en anta det verste, og så utelukke det, i motsetning til å anta at det er en naturlig forklaring før man ser etter det andre, mer dystre alternativet, sier han til Newsweek.

ADVARER: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj advarer mot Russlands hensikter i en video fra 26. april. Vis mer

Han mener at når det kommer til russerne er det regel heller enn unntak at det er en skummel forklaring bak mystiske rikings-dødsfall.

- Det har vært nok empirisk bevis på leiemord organisert av Kreml eller forretningsrivaler i Russland, til å sannsynliggjøre at dette var drap og ikke selvmord eller andre forklaringer som kan komme fra russiske myndigheter. Hver gang det er penger involvert, bør en anta det verste, sier Browder.

Han understreker imidlertid at han ikke kjenner til omstendighetene i dødsfallene de siste ukene, og peker på at det også kan ha vært rivaler som ønsker en bit av pengesekken til oligarkene.

Mistet familien - støtter faren

Amerikaneren er ikke den eneste som aner ugler i mosen. Sergej Protosenja ble funnet sammen med kone og datter i Lloret de Mar i Spanias region Catalonia i midten av april.

Sønnen Fedor tror ikke faren drepte familien før han tok sitt eget liv.

- Faren min er ikke en drapsmann, sier han til Daily Mail.

LYDKLIPP: Russlands generaloberst Mikhail Mizintsev, beskyldes for å skjelle ut en offiser. Video: AP. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Han mener Protsenja, som var styreformann i gasselskapet Novatek, aldri ville skadet familien sin. Selv var Fedor i Frankrike da familien ble funnet død, og det var han som kontaktet politiet da han ikke fikk kontakt med dem. Spesielt søsteren skal ha vært farens øyensten.

- Hun var prinsessen hans. Han ville aldri gjort noe som ville skadet dem. Jeg vet ikke hva som skjedde den kvelden, men jeg vet at faren min ikke skadet dem, sier han videre.

Politisjef i Catalonia, Josep Milan, sier til tabloidavisa at etterforskerne jobber ut fra teorien om at Protosenja drepte kone og barn, før han begikk selvmord.

- Iscenesatt

Samme teori gjelder også for Vladislav Avaev, ifølge russisk politi.

Avaev var nestsjef i Russlands tredje største bank, Gazprombank, som anses å være en av de viktigste kanalene for innbetalinger av russisk olje og gass. Visepresidenten Igor Volobuev gikk tidligere denne uka hardt ut mot selvmordsteorien.

- Jeg tror ikke han drepte sin kone og datter. Jeg tror dette er iscenesatt, sa han i et intervju med den russiske uavhengige nettavisa The Insider tirsdag.

Han mener kollegaen kan ha blitt drept som følge av at han potensielt satt på viktig informasjon og utgjorde en trussel. Påstandene har ikke blitt kommentert av politiet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer