Oligark fortviler: - Kan ødelegge alt

Den russiske milliardæren serverer Vesten en kraftig advarsel.

ADVARER: Den russiske milliardæren Vladimir Lisin er svært bekymret over hvilke konsekvenser krigen i Ukraina kan ha for det russiske samfunnet. Her avbildet i 2017. Foto: Reuters / Sergei Karpukhin / NTB
ADVARER: Den russiske milliardæren Vladimir Lisin er svært bekymret over hvilke konsekvenser krigen i Ukraina kan ha for det russiske samfunnet. Her avbildet i 2017. Foto: Reuters / Sergei Karpukhin / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vestens sanksjonslokomotiv har vært ustoppelig den siste tida. Denne uka er det gjort ettertrykkelig klart at USA, EU og Storbritannia fortsetter ferden med full hastighet, der målet er å ramme medvirkende aktører til president Vladimir Putins krigføring i Ukraina.

Effekten av sanksjonene er bredt omdiskutert. Der enkelte mener virkningene kan være begrenset, advarer den russiske oligarken Vladimir Lisin (65) om potensielt katastrofale konsekvenser som følge av straffetiltakene.

- Å bli tvunget inn i denne virkeligheten er svært foruroligende, fordi sanksjonene er i stand til å ødelegge alt som har tatt mange år å bygge opp, sier Lisin i en uttalelse til den russiske avisa Kommersant, gjengitt av Business Insider.

- Kan ramme hundretusener

Siden 24. februar har Russland blitt bombardert med sanksjoner. Oligarker, banker, selskaper, teknologieksporten, og maritim sektor lider nå under de historiske sanksjonspakkene.

Lisin, som er styreleder i Russlands største stålprodusent, Novolipetsk Steel, understreker at hans bekymring ikke knytter seg til sanksjonerte oligarker. I stedet frykter han voldsomme ringvirkninger for den vanlige mann i Russlands gater.

- Det kan komme et skred av negative konsekvenser for titusenvis av våre arbeidere, samt titalls eller kanskje hundretusener av ansatte hos våre mange partnere og kunder.

SANKSJONER: Guy Verhofstadt, belgisk parlamentsmedlem kom med en tordentale i EU-parlamentet mot sanksjonene som har blitt rettet mot Russland. Vis mer

- Skammelig

Lisin, som har en anslått formue på 22 milliarder dollar, er foreløpig ikke rammet av sanksjoner. Han var også en av de første oligarkene som kritiserte den russiske invasjonen av Ukraina offentlig.

Det gjør han nok en gang overfor Kommersant. Milliardæren mener det er viktig å unngå at uskyldige russere må lide som følge av Putins handlinger.

På samme tid sender han et stikk til sanksjonerte oligarker med mindre heldige uttalelser.

- Det er skammelig å klage på sanksjoner og de personlige ulempene dette medfører, når man har en humanitær katastrofe som utspiller seg. Sanksjoner kan oppfattes som urettferdige (...), men menneskers død og ødeleggelser av byer må stanses uansett hvilke virkemidler som tas i bruk.

- Skal ta slutt

Lisin er ikke den eneste oligarken som har tatt til orde for at krigen bør avsluttes. Den London-baserte milliardæren Mikhail Fridman har også uttalt seg kritisk til krigshandlingene.

- Selv om en løsning virker skremmende langt unna, slutter jeg meg til dem hvis inderlige ønske er at blodsutgytelsen skal ta slutt, skrev Fridman i et brev til sine ansatte tidligere denne måneden.

Mandag denne uka gikk også Mikhail Khodorkovskij, som var Russlands rikeste mann før han ble arrestert i 2003, ut og krevde at andre oligarker tar offentlig avstand fra Russlands president.

- Blitt gal

Der enkelte har valgt å gå litt mer forsiktig i dørene, trekker sistnevnte fram sitt skarpeste ordvåpen og hevder at Putin er blitt fullstendig «gal».

- Til å begynne med ønsket han et regimeskifte i Kyiv og å få inn sine marionetter. Og han forventet at han ville bli møtte med blomster i gatene fra det ukrainske folket, sa Khodorkovskij til CNN og la til:

- Det at folk i Kharkiv ikke møtte ham med blomster, gjorde ham ikke bare sint. Jeg tror virkelig det bokstavelig talt gjorde ham gal. Det er da han begynte å bombe Kharkiv og Kyiv.

Han fortsatte:

- Du bør stille deg ved en mikrofon og si at Putin er en krigsforbryter, og at det han gjør er en forbrytelse, at krigen mot Ukraina er en forbrytelse. Si det, og så vil vi forstå at Putin ikke har et grep om deg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer