Mikhail Fridman og Petr Aven

Oligark fortviler: - Må spise hjemme

Sanksjonene fortsetter å stikke kjepper i hjulene for oligarkene Petr Aven og Mikhail Fridman sine daglige liv i London.

STYRTRIK: Fridman ber om at Storbritannia gir ham et lite beløp, så han kan ta taxi og spise ute. Foto: Sergei Karphukin / Reuters / NTB
STYRTRIK: Fridman ber om at Storbritannia gir ham et lite beløp, så han kan ta taxi og spise ute. Foto: Sergei Karphukin / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den London-baserte russiske oligarken Mikhail Fridman (57) er blant dem som er rammet av sanksjoner, som følge av krigen i Ukraina.

Straffetiltakene stikker kjepper i hjulene for hans daglige liv i Storbritannia. Litt tidligere denne måneden greide han ikke betale for seg etter en legetime. Kortet var sperret - noe han ikke syntes var spesielt hyggelig.

Ber myndighetene om penger

Nå hevder Fridman at han er forhindret fra å spise utenfor sitt hjem - for øvrig et viktoriansk London-palass han kjøpte for 90 millioner dollar i 2016, ifølge Independent.

Oligarken var regnet som verdens 128. rikeste mann i fjor. Han har en formue på 12,3 milliarder dollar, tilsvarende 106,8 milliarder kroner, ifølge Forbes. Det hjelper lite når han angivelig ikke får brukt pengene.

- Myndighetene i Storbritannia bør gi meg et visst beløp så jeg kan ta en taxi og kjøpe mat, men det vil være et svært begrenset beløp i forhold til levekostnadene i London, sier Fridman til den spanske avisa El Pais, ifølge Independent.

- Jeg får ikke engang betalt på en restaurant. Jeg må spise hjemme og er praktisk talt i husarrest, tilføyer den styrtrike oligarken.

En av Russlands rikeste

Ukrainskfødte Fridman, som også har israelsk statsborgerskap, er grunnleggeren av Russlands største kommersielle bank, Alfa. Han drev også investeringsselskapet LetterOne, som har interesser i olje og varehandel, ifølge BBC.

Han ble imidlertid tvunget til å trekke seg som direktør, etter at EU frøs tilsvarende 20 milliarder euro, 190,9 milliarder kroner, av konglomeratets aksjeverdier.

Mens stort sett alle oligarkene har stått tause i stormen etter Putins militære inntog i Ukraina, har Fridman faktisk tatt til orde for at krigen bør avsluttes.

- Vet ikke hvordan vi skal overleve

Også en annen sanksjonert oligark, Petr Aven (67), fortviler. Aven er forretningsmann, økonom og politiker.

Samme dag som invasjonen i februar, ble han avbildet side om side med Putin og andre oligarker. Han regnes av EU og Storbritannia for å ha tette bånd til presidenten, ifølge Financial Times (FT). Aven benekter dette, og hevder at en viss kontakt med presidenten kreves for å gjøre forretninger i Russland.

Nå er livet hans forandret over natta, som følge av sanksjonene, hevder oligarken overfor FT.

- Får jeg lov til å ha en renholder, eller en sjåfør? Jeg kjører ikke bil – kanskje min stedatter kan kjøre. Vi forstår ikke hvordan vi skal overleve, forteller han fra sin luksusleilighet i London.

Utvist

Videre hevder han at forretningsvirksomheten er «fullstendig ødelagt».

- Alt vi har bygget gjennom 30 år, er nå totalt ruinert. Og vi må på en eller annen måte starte et nytt liv, legger han til.

LYDKLIPP: Russlands generaloberst Mikhail Mizintsev, beskyldes for å skjelle ut en offiser. Video: AP. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

For 67-åringen er også utvist fra Storbritannia, og risikerer utkastelse innen drøye to uker.

Litt tidligere denne måneden beslagla sveitsiske myndigheter hans luksuriøse fjelleilighet i Alpene. Aven har latvisk statsborgerskap og amerikansk visum, så det er spekulert på om han kan dra dit.

Men Aven ønsker å bli i Storbritannia, der han har kone og en datter.

Aven var Mikhail Fridmans partner i Alfa Bank, Russlands største kommersielle bank. Tidligere denne måneden trakk førstnevnte seg imidlertid fra bankens styre, etter at EUs sanksjoner i stor grad har avskåret ham fra det globale finanssystemet - noe han mente var «grunnløst og urettferdig».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer