Oligark hudfletter Putin: - Møkkahær

Den russiske oligarken bønnfaller Vesten om å være klokere og mer humane enn Vladimir Putin.

RASER: Den russiske oligarken Oleg Tinkov hudfletter den russiske invasjonen av Ukraina. Her er han avbildet i 2015, da han fremdeles eide sykkellaget Tinkoff, som han eide fra 2014 til 2016. Foto: AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD / NTB
RASER: Den russiske oligarken Oleg Tinkov hudfletter den russiske invasjonen av Ukraina. Her er han avbildet i 2015, da han fremdeles eide sykkellaget Tinkoff, som han eide fra 2014 til 2016. Foto: AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg ser ingen positive sider ved denne krigen. Uskyldige folk og soldater dør!

Den russiske oligarken Oleg Tinkov fyrte tirsdag av noen kraftige skriftlige salver i retning Vladimir Putin og den øvrige ledelsen i Russland i et innlegg på Instagram, ifølge Reuters.

Tinkov grunnla i 2006 Tinkoff Bank, som er en av verdens største nettbanker, og var ifølge Forbes verdens 608. rikeste person i 2021, med en anslått formue på 4,7 milliarder dollar, eller 41,8 milliarder norske kroner.

DONBAS: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen tror det går mot en langvarig, brutal og blodig kamp i den ukrainske regionen Donbas. Bilde/video: AP / Dagbladet TV Vis mer

- Ikke pro-Putin

I år har Tinkov imidlertid måttet finne seg i å falle ut av rikinglisten. For Russlands rikeste elite har også blitt hardt rammet av de knallharde sanksjonene fra Vesten. Tinkov er intet unntak.

På tross av at han er sanksjonert, har han benektet at han har tette bånd til Putin og Kreml.

Under et intervju med Financial Times i 2015 innrømmet han at han kjente Putin, men ga samtidig uttrykk for at han ikke var verdens største Putin-fan.

- Jeg er ikke en pro-Putin-person på noen måte. Han er ikke min helt. Men David Cameron og Barack Obama er det i enda mindre grad, sa Tinkov om Putin og de daværende statslederne i Storbritannia og USA.

Om han har hatt noen bånd til Putin i det hele tatt, så har han nok plassert seg på Putins svarteliste med Instagram-innlegget.

For der rikingkritikk av Putin-regimets krigføring så langt har vært ganske lavmælt og sjeldent, serverer Tinkov en solid bredside mot alle med beslutningsmyndighet i Russland.

- Møkkahær

Oligarken peker blant annet på at russerne etter alle solemerker trodde det skulle bli en nokså enkel militær seier over Ukraina, noe det overhodet ikke har blitt. Russerne har blant annet trukket seg tilbake fra Kyiv for å gå i gang med en ny offensiv lenger øst i landet.

«Generalene våkner opp med en bakrus og innser at de hadde en møkkahær. Og hvordan kunne hæren være god når alt annet i landet er dritt og nedsunket i nepotisme, sykofantisme og servilitet?» tordner Tinkov.

GASS: Russlands statsleder Vladimir Putin krever at all russisk gass skal handles med rubler. Men hvorfor gjør han det? Vis mer

Den russiske aluminiumsmagnaten, Oleg Deripaska, er blant de andre oligarkene som har bedt om fred. I slutten av mars ga han uttrykk for at han var bekymret for en langvarig konflikt, etter at Joe Biden under en tale snakket om en bred konflikt mellom demokrati og autokrati.

- Det er en helvetesliknende ideologisk mobilisering fra alle sider underveis. Disse folkene forbereder seg på å kjempe i noen år til. Det ser ut til at alle sider på en hensynsløs måte ruster seg for en krig som vil få tragiske konsekvenser for hele verden, skrev Deripaska på Telegram, ifølge Reuters.

- Gi Putin en utvei

Samtidig har mange russere gitt sin støtte til Kreml, som har lansert en kampanje der de bruker «Z»-logoen, som brukes av det russiske militæret. Det har også Tinkov fått med seg, men han mener det store flertallet av den russiske befolkningen er mot krigen.

«Selvfølgelig er det idioter som tegner Z, men 10 prosent av ethvert land er idioter. 90 prosent av russerne er MOT krigen», skriver Tinkov.

«Tjenestemenn i Kreml er sjokkert over at verken de eller deres barn får dra til Middelhavet i sommer. Forretningsmenn forsøker å redde restene av sine eiendommer», fortsetter oligarken.

En rekke styrtrike oligarker har blitt sanksjonert av Vesten på grunn av deres antatte bånd til Vladimir Putin. Det har ført til at flere av oligarkenes luksusyachter er beslaglagt, formuer er frosset og de har mistet tilgang til sine luksuseiendommer.

Målet er å ramme president Putins aller nærmeste, og straffe dem som direkte eller indirekte finansierer krigen i Ukraina.

Tinkov på sin side mener Vesten har et ansvar for å gi Putin en utvei.

«Kjære 'det kollektive Vesten'. Vær så snill å gi Putin en klar utvei som gjør at han ikke taper ansikt, og får en ende på denne massakren. Vennligst vær mer rasjonelle og humanitære», ber Tinkov.

Begynte med øl

Tinkov selv slo seg først opp gjennom ølsalg, før han tok veien videre til den digitale banken Tinkoff.

Men etter krigsutbruddet har Tinkov mistet sin status som dollarmilliardær. 1. mars anslo Forbes at formuen til Tinkov har krympet til 800 millioner dollar. Årsaken til det er at store deler av hans formue er knyttet til hans eierandeler i banken han grunnla.

Også før krigen har Tinkov selv vært i problemer. I mars 2020 ble han arrestert i London, som følge av en skatteunndragelsestiltale i USA.

I oktober 2021 inngikk Tinkov forlik med det amerikanske justisdepartementet. Forliket innebar at Tinkov måtte punge ut 509 millioner dollar, ifølge Forbes.

En måned etter at han ble arrestert annonserte Tinkov at han ville trekke seg som styreformann for banken, som følge av at han hadde blitt diagnostisert med akutt leukemi.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer