Mikhail Fridman:

Oligark i penge-krangel

Mikhail Fridman med ny utblåsing om sanksjoner.

PENGETVIST: Oligark Mikhail Fridmans hus i London er gjenstand for pengekrangel i retten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PENGETVIST: Oligark Mikhail Fridmans hus i London er gjenstand for pengekrangel i retten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Den russisk-israelske oligarken Mikhail Fridman er heftig sanksjonert av Vesten som følge av hans koblinger til president Vladimir Putin.

Det er han ikke spesielt fornøyd med. Han har flere ganger vært ute offentlig og rast mot straffetiltakene, og nektet for å ha noen som helst innflytelse på russisk politikk.

Fridman har bodd i Storbritannia, nærmere bestemt «Londongrad», i ti år. For to uker siden flytta han til Israel for å unngå sanksjonene. Det ble et kort opphold grunnet Hamas' brutale angrep. Nå har han tilhold i Russland.

Nektes å betale

Likevel er han i kamp mot britiske myndigheter for å vedlikeholde sitt luksushjem i London. Athlone House, som Børsen har oppsøkt ved to anledninger, ble kjøpt av milliardæren for 65 millioner pund.

Oligarken uttaler ifølge Reuters tirsdag at Storbritannias sanksjonsansvarlige enhet (OFSI) på feilaktig grunnlag nekter ham å punge ut for å holde huset i stand.

Fridman krever å få bruke 30 000 pund, tilsvarende 400 000 norske kroner, månedlig for å vedlikeholde eiendommen, som blant annet huser en enorm kunstsamling.

PÅGRIPES: Her pågripes demonstranter utenfor det som skal være luksushjemmet til den russiske oligarken som omtales som «Putins favoritt». Video / Reporter: Magnus Paus Vis mer

Direktør svartelista

1850 pund alene skal gå til kommunikasjonssystemer som styrer telefon, IT, lys, varme og sikkerhet ved det gigantiske godset.

Det nektes han av OFSI med begrunnelse at direktøren av selskapet som vedlikeholder godset, Nigina Zairova, også er sanksjonert av Storbritannia.

Foto: Alexander Zemlianitsjenko / AP / NTB
Foto: Alexander Zemlianitsjenko / AP / NTB Vis mer

Oligarken anklages også for å ha oppgitt manglende begrunnelse om hvorfor kommunikasjonssystemet var relatert til hans sikkerhet.

Oligarken er også nektet å ansette en sjåfør på grunnlag av at han kan ta kollektivtransport, noe han finner urimelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer