Oligark-jakt: - Plutselig panikk

Vestens intensivering av tiltak mot oligarker skal skape stor uro blant den russiske økonomiske eliten.

BESLAGLAGT: I Europa har franske myndigheter blant annet beslaglagt hundremillionersyachten til den russiske oligarken Igor Setsjin, «Amore Vero». Foto: Albert Gea / Reuters / NTB
BESLAGLAGT: I Europa har franske myndigheter blant annet beslaglagt hundremillionersyachten til den russiske oligarken Igor Setsjin, «Amore Vero». Foto: Albert Gea / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De koordinerte sanksjonene anført av USA, EU og Storbritannia, sender nå sjokkbølger gjennom den russiske økonomiske eliten og oligarker.

Disse tar nå grep for å selge unna eiendeler i lyntempo - ettersom tiltakene er ventet å intensiveres og få et bredere omfang, ifølge CNN.

- Dette er et veldig kritisk øyeblikk hvis du er en russisk milliardær, sier tidligere ansatt i USAs utenriksdepartement, Max Bergmann til kanalen.

Milliardbeslag

I Europa har franske myndigheter blant annet beslaglagt hundremillionersyachten til den russiske oligarken Igor Setsjin.

I Italia har myndighetene i landet beslaglagt oligarkeiendeler, yachter og villaer, for over en milliard kroner i helga.

Ifølge Forbes har de to England-palassene til Putins «favoritt-oligark», Alisjer Usmanov, blitt fryst av britiske myndigheter. I praksis betyr det at han ikke kan selge, leie ut, eller få noen form for profitt fra eiendommene.

- Hvor fort kan du selge?

Så lenge Putins krigsmaskin herjer med full kraft i Ukraina, er det ventet at Vesten vil fortsette å gjøre livet surt for russiske oligarker.

Toppsjefen i eiendomsselskapet Nest Seekers, Shawn Elliot, forteller CNN at han blir nedringt av folk som henvender seg på vegne av rike russere.

- De spør: «Hvis jeg skulle selge, hvor fort kan du selge dette, og hvor fort kan du selge dette?», sier Elliot.

- Skapte panikk

Joe Biden varslet knallharde grep mot oligarker i USA tidligere denne uka.

- Til russiske oligarker og korrupte ledere som har svindlet til seg milliarder av dollar ved hjelp av dette voldelige regimet - nå er det nok, tordnet han i sin «State of the Union»-tale.

Torsdag ble det gjort alvor av trusselen. USA har sanksjonert åtte personer som har gigaformuer eller er tett på Putin. Det opplyser de om i en pressemelding.

- Dette skapte en plutselig panikk, sier Bergman om Bidens oligark-beskjed.

Han tror invasjonen av Ukraina kom som en overraskelse på mange i den russiske økonomiske eliten.

Freaker ut

I USA har Biden-administrasjonen nedsatt en multilateral transatlantisk arbeidsgruppe som skal «identifisere, jakte ned og fryse» russiske oligarkers eiendeler, som yachter og palasser, ifølge CNBC.

I USA kan oligarkene ta rettslige skritt for å unngå å rammes av sanksjonene. Men i det korte løp selger de eiendeler og seiler yachtene sine vekk, ifølge Bergman.

- Man ser allerede oligarker som freaker ut av dette og flytter yachter til steder hvor de ikke kan utleveres. Vi har sett at yachter begynner å seile til Montenegro, hvor det ikke er noen utleveringsavtale, sier Bergman.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer