Oligark-kunst var falsk

Da amerikanske myndigheter beslagla superyachten «Amadea», fikk de hakeslepp over én spesiell gjenstand.

FALSK SKATT: Myndighetene trodde de hadde funnet en forsvunnet skatt om bord på oligarkyachten «Amadea». Foto: Gregory Bull / AP / NTB
FALSK SKATT: Myndighetene trodde de hadde funnet en forsvunnet skatt om bord på oligarkyachten «Amadea». Foto: Gregory Bull / AP / NTB Vis mer
Publisert

Vestlige myndigheter har drevet klappjakt på russiske oligarkers yachter siden krigen i Ukraina brøt ut. En rekke flytende luksusfartøy har blitt beslaglagt av myndigheter som følge av sanksjonsregimet.

Blant annet fikk amerikanske myndigheter kloa i superyachten «Amadea» i juni. Den skal eies av oligarken Suleiman Kerimov (56), som har tjent seg rik på gullproduksjon.

Politiet saumfarte yachten, og kom over det som tilsynelatende var en meget verdifull skatt - et Fabergé-egg.

- Ærlig misforståelse

Det kan ha blitt produsert totalt 69 av luksuspåskeeggene, av den russiske juveléren Peter Carl Fabergé og hans gullsmeder på slutten av 1800-tallet og starten av 1900-tallet. Bare 57 av dem skal eksistere den dag i dag.

Åtte av eggene er sporløst forsvunnet, men ett av disse dukket tilsynelatende opp i en oligarkyacht.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Påskeeggene er verdt flere titalls millioner kroner.

- Vi har funnet et Fabergé-egg, eller det som kan være et Fabergé-egg, uttalte viseriksadvokat Lisa Monaco etter beslagleggelsen.

- Yachter kommer og går. Men et Fabergé-egg? uttalte Fabergé-ekspert Kieran McCarthy i etterkant av oppdagelsen.

Skuffelsen kommer imidlertid nå. Egget er ikke ekte.

- Det er mange kopier av Fabergé-egg og objekter som hyller dem. Dette var sannsynligvis bare en ærlig misforståelse, sier McCarthy til The Times.

Dukket opp i 2014

52 av eggene hører til den såkalte Imperie-kolleksjonen. Disse ble laget for de russiske tsarene Aleksandr III og Nikolaj II, som ga dem i gaver til sine koner og mødre, mellom 1885 og 1917. Bare 46 av dem er i dag gjort rede for.

Militærmuseet i Kreml har den største samlingen av eggene - ti. Oligarken Viktor Vekselberg er privatpersonen med størst samling, han har ni av dem.

Selv om flere av eggene er borte, hender det at det dukker opp et egg her og der. I 2014 fikk en skraphandler seg en real overraskelse. Han hadde kjøpt et egg for 14 000 dollar på et marked, og ville selge det videre.

Han søkte på egget og inskripsjonen på nett, og innså at han satt med en savnet skatt verdt millioner av dollar. Egget ble kjøpt av antikvitetshandleren Wartski i London, på vegne av en privat samler.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer