Mikhail Fridman:

Oligark: - Livet er ødelagt

Mikhail Fridman går rettens vei for å kvitte seg med EU-sanksjoner.

MEKTIGE RUSSERE: Vesten har ilagt hundrevis av mektige russere sanksjoner etter at Russland gikk til krig mot Ukraina i fjor. Blant dem er politiker Aleksandr Shokhin, Mikhail Fridman og metalloligark Alisjer Usmanov. Foto: Sovfoto / Universal Images Group / REX / NTB
MEKTIGE RUSSERE: Vesten har ilagt hundrevis av mektige russere sanksjoner etter at Russland gikk til krig mot Ukraina i fjor. Blant dem er politiker Aleksandr Shokhin, Mikhail Fridman og metalloligark Alisjer Usmanov. Foto: Sovfoto / Universal Images Group / REX / NTB Vis mer
Publisert

24. februar i fjor gikk Russland til fullskala krig mot Ukraina, noe som fikk Vesten til å svarteliste hundrevis av mektige russere og selskaper som bidrar til landets krigskasse.

De russiske oligarkene måtte se sine verdier frosset og eiendommer beslaglagt. En av dem som har gått bredt ut med sin misnøye er Mikhail Fridman.

Sammen med makkeren Petr Aven, og to andre milliardærer, startet han Alfa Bank i 1990, som ble Russlands aller største privateide bank. De to ble tidlig ført opp på svartelistene, men har hele tida nektet for å ha noe der å gjøre.

«Ødelagt» liv

Nå har Fridman tatt saken til EU-domstolen, i et forsøk på å frigjøre seg fra sanksjonene. Her går hans advokat så langt som å si at Fridmans liv er «ødelagt» som følge av svartelistinga.

- Dette har hatt en veldig negativ innvirkning på hans liv og er fullstendig ubegrunnet, tordnet Thierry Marembert i retten, ifølge Bloomberg.

Fridman har bosted i London, og kan knapt bevege seg utenfor huset, ifølge egne utsagn.

- Jeg får ikke engang betalt på en restaurant. Jeg må spise hjemme og er praktisk talt i husarrest, uttalte milliardæren i mars i fjor.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Tapte milliarder

EU hevder at Fridman gjennom Alfa Bank har kunne kjøpe statlig eiendom som belønning for sin lojalitet til det politiske regimet. Han gikk i fjor ut og sa at krig ikke løser noe, men har aldri kritisert Vladimir Putin direkte.

Retten i EU har også måttet behandle søksmål fra Aven og kjendisoligark Roman Abramovitsj. Retten har også tidligere uttalt at det har kommet et titall søksmål fra andre sanksjonerte individer og selskaper.

Fridman var før svartelistinga verdt 12,6 milliarder dollar, men har siden den gang måttet se fem milliarder fordufte fra formuen, ifølge Forbes.

Han var også eier av investeringsselskapet LetterOne, som har interesser i olje og varehandel, men ble tvunget til å trekke seg etter at 20 milliarder euro av selskapets verdier ble frosset av EU.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer