Mikhail Fridman:

Oligark: - Livet er ødelagt

Mikhail Fridman går rettens vei for å kvitte seg med EU-sanksjoner.

MEKTIGE RUSSERE: Vesten har ilagt hundrevis av mektige russere sanksjoner etter at Russland gikk til krig mot Ukraina i fjor. Blant dem er politiker Aleksandr Shokhin, Mikhail Fridman og metalloligark Alisjer Usmanov. Foto: Sovfoto / Universal Images Group / REX / NTB
MEKTIGE RUSSERE: Vesten har ilagt hundrevis av mektige russere sanksjoner etter at Russland gikk til krig mot Ukraina i fjor. Blant dem er politiker Aleksandr Shokhin, Mikhail Fridman og metalloligark Alisjer Usmanov. Foto: Sovfoto / Universal Images Group / REX / NTB Vis mer
Publisert

24. februar i fjor gikk Russland til fullskala krig mot Ukraina, noe som fikk Vesten til å svarteliste hundrevis av mektige russere og selskaper som bidrar til landets krigskasse.

De russiske oligarkene måtte se sine verdier frosset og eiendommer beslaglagt. En av dem som har gått bredt ut med sin misnøye er Mikhail Fridman.

Sammen med makkeren Petr Aven, og to andre milliardærer, startet han Alfa Bank i 1990, som ble Russlands aller største privateide bank. De to ble tidlig ført opp på svartelistene, men har hele tida nektet for å ha noe der å gjøre.

«Ødelagt» liv

Nå har Fridman tatt saken til EU-domstolen, i et forsøk på å frigjøre seg fra sanksjonene. Her går hans advokat så langt som å si at Fridmans liv er «ødelagt» som følge av svartelistinga.

- Dette har hatt en veldig negativ innvirkning på hans liv og er fullstendig ubegrunnet, tordnet Thierry Marembert i retten, ifølge Bloomberg.

Fridman har bosted i London, og kan knapt bevege seg utenfor huset, ifølge egne utsagn.

- Jeg får ikke engang betalt på en restaurant. Jeg må spise hjemme og er praktisk talt i husarrest, uttalte milliardæren i mars i fjor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.