Oligark med EU-bønn

Den gigantiske luksusyachten kalt «Luna» ble i mai tatt i arrest av myndighetene i Tyskland.

«LUNA»: Den sanksjonerte oligarken Farkhad Akhmedov ber nå EU om å returnere luksusyachten kalt «Luna». Foto: NTB / Odd ANDERSEN / AFP
«LUNA»: Den sanksjonerte oligarken Farkhad Akhmedov ber nå EU om å returnere luksusyachten kalt «Luna». Foto: NTB / Odd ANDERSEN / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Luksusyachten ble tatt i arrest etter at politiet bekreftet at eieren er den sanksjonerte oligarken Farkhad Akhmedov, som skal ha tette bånd til Kreml.

Den aserbajdsjanske forretningsmannen ble ifølge Business Insider plassert på EUs sanksjonsliste den 8. april, som følge av invasjonen i Ukraina.

DYR BRANN: En yacht til angivelig 71 millioner kroner stod i full fyr ved Torquay Marina i Devon i England lørdag 28. mai. Video: Reuters/Twitter Vis mer

Avviser anklager

Nå ber han EU om å droppe sanksjonene mot ham og returnere luksusyachten, skriver den britiske avisa The Times.

I anken skriver Akhmedovs advokater at han ikke lenger er involvert i energisektoren verken i Russland eller andre steder, og at han ikke har vært det på flere år.

I anken erkjennes det imidlertid at Akhmedov er «involvert i lokalpolitikk», men at han ikke har hatt en politisk stilling i Russland på mer enn et tiår, samt at han «aldri vært medlem av et politisk parti, verken i Russland eller andre steder».

Akhmedovs juridiske team avviste videre EUs anklager om at han hadde tette bånd til Kreml og sirkelen rundt Russlands president Vladimir Putin.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Svimlende sum

Ifølge Reuters er den aktuelle yachten verdt svimlende 460 millioner dollar, tilsvarende 4,4 milliarder kroner.

Den ble angivelig bygget for en annen sanksjonert oligark, Roman Abramovitsj, som solgte fartøyet til Akhmedov i 2014.

Yachten er 114 meter lang, har ni dekk og skal ha en egen miniubåt, ifølge Business Insider.

Tidligere i år ble også verdens største superyacht, «Dilbar», tilhørende oligark Alisjer Usmanov, inndratt av myndighetene i Tyskland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer