De superrike russiske oligarkene har gedigne formuer, mye takket være nettverk og lukrative kontrakter på naturressurser.
Etter Russlands invasjon av Ukraina har imidlertid Vesten bestemt seg for å gjøre livet surt for rikingene ved å fryse midler og verdier i utlandet, samt nekte dem innreise.
Det er blant annet for å hindre pengestrømmer som kan bidra til å finansiere krigen. Samtidig gjør sanksjonene det mindre viktig å være lojal mot Vladimir Putin.

Russlands skjebnedag: - Vi har betalt
Deltok på Putin-møte
Det viser i det minste flere oligarkuttalelser de siste ukene, hvor flere ber om at det må bli fred i Ukraina. Blant dem som har tatt til orde for det er Andrej Melnitsjenko. Han har tjent seg søkkrik på gjødsel og kull ved å starte selskapene Eurochem Group og SUEK.
Selskapene er plassert i Zug, Sveits rikingsentrum.
- Hendelsene i Ukraina er virkelig tragiske. Vi trenger umiddelbart fred. Blant ofrene for denne krisa er landbruk og mat, sa han i en uttalelse til Reuters forrige uke.
Han advarte også mot en global matkrise som følge av krigen, samt avviste å ha spilt en rolle i invasjonen.
Melnitsjenko har likevel havnet på flere sanksjonslister. Han fikk sin plass på EUs liste 9. mars, og bare dager seinere fikk italienske myndigheter kloa i «Sailing Yacht A», Melnitsjenkos superyacht til 5,2 milliarder kroner. EU skriver blant annet at han var blant makteliten som deltok på Putins møte etter invasjonen.

Tirsdag gjorde han også sin entré på Storbritannias svarteliste.
Klatret på rikingliste
Sanksjonene har ført til at oligarkkollegenes formuer daler i verdi i takt med den nærmest verdiløse rubelen. På Bloombergs milliardærliste har russerne veket for andre rikinger, med ett unntak.

Melnitstjenko har nemlig fått et skikkelig hopp under krigen. Dagen før invasjonen, 23. februar, viste Bloombergs tall at han hadde en formue på 18,4 milliarder dollar. Det gjorde ham til verdens 109. rikeste person.
Deretter peker grafen oppover. 13. mars var formuen plutselig oppe i 21,4 milliarder, altså en økning på tre milliarder dollar. Det tilsvarer nesten 27 milliarder norske kroner, og gjorde ham fortjent til en 66. plass på lista.
Dagen etter Storbritannias sanksjoner får formuen imidlertid en ganske stor dupp, men Melnitsjenko er fortsatt en god del rikere på papiret enn før invasjonen. Med en formue på 19,7 milliarder dollar er han verdens 75. rikeste person.

Oligarkjakten: Vil utlove dusør
Ukjent grunn
Hva som skyldes det plutselige formuehoppet under krigen er imidlertid ukjent, skriver danske Finans.
Forklaringen kan imidlertid ha noe med nettopp Sveits å gjøre.
Ifølge New York Times estimerer sveitsiske myndigheter at så mye som 80 prosent av Russlands råvarehandel foregår gjennom Sveits. Dermed er landet helt sentralt for russisk eksport. Til tross for at landet har sluttet seg til EUs sanksjoner, er det ingenting som hindrer russiske handelskontorer lokalt i Sveits.
Melnitsjenkos selskaper er bare to blant minst 40 russiske selskaper i kantonen, og der går handelen som normalt. Det har flere lokale reagert kraftig på.
Parlamentsmedlem for Zug, Manuela Weichelt, mener at byen indirekte bidrar til Putins krigføring i Ukraina.
- Vi må ta ytterlige grep. Putin har fylt krigskassa si med midler fra Zug-selskaper, og nå strømmer penger herfra inn i krigen mot Ukraina, uttaler hun til Bloomberg.