Andrej Melnitsjenko:

Oligark med mystisk hopp på rikingliste

Mens sanksjonerte russere får formuen barbert, er det én oligark som går motsatt vei.

GRUNN TIL Å SMILE: Andrej Melnitsjenko har blitt rikere under krigen, i motsetning til resten av oligarkene. Foto: Maxim Shipenkov/FPA/NTB
GRUNN TIL Å SMILE: Andrej Melnitsjenko har blitt rikere under krigen, i motsetning til resten av oligarkene. Foto: Maxim Shipenkov/FPA/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De superrike russiske oligarkene har gedigne formuer, mye takket være nettverk og lukrative kontrakter på naturressurser.

Etter Russlands invasjon av Ukraina har imidlertid Vesten bestemt seg for å gjøre livet surt for rikingene ved å fryse midler og verdier i utlandet, samt nekte dem innreise.

Det er blant annet for å hindre pengestrømmer som kan bidra til å finansiere krigen. Samtidig gjør sanksjonene det mindre viktig å være lojal mot Vladimir Putin.

Deltok på Putin-møte

Det viser i det minste flere oligarkuttalelser de siste ukene, hvor flere ber om at det må bli fred i Ukraina. Blant dem som har tatt til orde for det er Andrej Melnitsjenko. Han har tjent seg søkkrik på gjødsel og kull ved å starte selskapene Eurochem Group og SUEK.

Selskapene er plassert i Zug, Sveits rikingsentrum.

- Hendelsene i Ukraina er virkelig tragiske. Vi trenger umiddelbart fred. Blant ofrene for denne krisa er landbruk og mat, sa han i en uttalelse til Reuters forrige uke.

Han advarte også mot en global matkrise som følge av krigen, samt avviste å ha spilt en rolle i invasjonen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer