Mikhail Fridman:

Oligark om sanksjoner: - I sjokk

Den russiske bank-grunnleggeren stiller i sjeldent intervju.

«BLAKK»: Bloomberg overdriver nok en smule, men den styrtrike oligarken må søke britiske myndigheter om å få bruke penger. Foto: Pavel Golovkin / Reuters / NTB
«BLAKK»: Bloomberg overdriver nok en smule, men den styrtrike oligarken må søke britiske myndigheter om å få bruke penger. Foto: Pavel Golovkin / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sanksjoner fra EU, Storbritannia og USA har haglet over Russland de siste ukene. Innreiseforbud og fryste midler er blant konsekvensene av å kunne betegnes som russisk oligark i 2022.

Blant dem som står på svartelistene er Mikhail Fridman (57) som er grunnlegger av den ikke-statlige Alfa Bank. Han var tidlig ute med å be om fred i Ukraina, der han vokste opp mens landet var en del av Sovjetunionen.

- Jeg ble født i Vest-Ukraina og bodde der til jeg var 17 år. Foreldrene mine er ukrainske borgere og bor i Lviv, min favorittby. Men jeg har også tilbrakt mye av livet mitt som en russisk borger, og bygget opp bedrifter. Jeg er dypt bundet til både det ukrainske og det russiske folk, og den pågående krisen er en tragedie for begge, sa han kort tid etter angrepet.

«Blakk» oligark

Nå stiller Fridman, som bor i et herskapshus nord i London, i et stort intervju med finansnettstedet Bloomberg. Her forteller han hvordan det var å få beskjed fra advokaten sin om at han var sanksjonert.

- Jeg var i sjokk. Jeg skjønte nesten ikke hva han sa, forklarer milliardæren.

Ifølge Bloomberg, som omtaler ham som «blakk», var han verdt rundt 14 milliarder dollar før krigen. Nå er formuen hans anslått til «bare» 10 milliarder. Det er imidlertid på papiret.

PÅGRIPES: Her pågripes demonstranter utenfor det som skal være luksushjemmet til den russiske oligarken som omtales som «Putins favoritt». Video / Reporter: Magnus Paus Vis mer

Skal Fridman bruke penger må han søke om lisens fra britiske myndigheter. Han kan ifølge avisa få lov til å bruke opp til 2500 dollar i måneden. Det tilsvarer rundt 22 000 norske kroner med dagens kurs.

Fridman understreker imidlertid at hans problemer er ingenting sammenliknet med ukrainerne.

Han gjentar det han tidligere har uttalt, at han ikke forstår hvorfor han er svartelista, og hva EU ønsker å oppnå.

- Jeg har aldri vært i et statsselskap eller i en statsposisjon. Hvis de som leder EU tror at jeg, på grunn av sanksjonene, kan gå til Herr Putin og be ham om å avslutte krigen og at det vil funke, så er jeg redd vi alle er i skikkelig trøbbel. Det betyr at de som tar beslutningene ikke forstår noe av hvordan Russland fungerer. Og det er farlig for framtida, sier han.

Frykter for retur

Fridman var blant de «gamle oligarkene» på 90-tallet, som spilte en sentral rolle i politikken. Blant annet var han en del av maktapparatet til daværende president Boris Jeltsin.

INVOLVERING: Henrik Stålhane Hiim, førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier forklarer hva som kan skje om Kina involverer seg i Ukraina-krigen. Programleder: Håvard Tanche-Larsen Knutsen Vis mer

Etter at Vladimir Putin tok over makta i Russland for to tiår siden sørget han for at oligarkene mistet mye av sin innflytelse. Han har gjort det klinkende klart at oligarker ikke har noe å gjøre i politikken, noe fengslingen av opposisjonsleder Mikhail Khodorkovskij i 2003 ble et symbol på.

Fridman mener derfor at det var et risikabelt grep å offentlig fordømme krigen, til tross for at han ikke rettet direkte kritikk mot Putin.

- Å si noe til Putin mot krigen, for hvem som helst, vil være et slags selvmord, sier han.

Han tror at hans offentlige uttalelser kan gjøre det farlig for ham å returnere til Russland.

Russland-ekspert Jardar Østbø har tidligere fortalt Børsen at oligarkenes fordømmelse av krigen kan få konsekvenser.

- Putin er helt sikkert veldig misfornøyd med det. Han er veldig opptatt for tida, men dette vedrører også saken. Det blir interessant å se om det kommer noen form for åpen reaksjon på dette. Putin ønsker helt sikkert ikke at dette skal spre seg, særlig i en kontekst hvor krigen er avhengig av å holde propaganda-tekket opp, har han sagt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer