Ukraina-krigen:

Oligark-øya: - Et sikkerhetsspørsmål

Jersey i Den engelske kanal har blitt omtalt som en av verdens verste skatteparadiser.

IDYLL: Øya Jersey har rundt 100 000 innbyggere, men har store verdier knytta til seg. Bildet viser havna i byen Gorey og slottet Mont Orgueil. Foto: Andy Williams/The Travel Library/REX/NTB
IDYLL: Øya Jersey har rundt 100 000 innbyggere, men har store verdier knytta til seg. Bildet viser havna i byen Gorey og slottet Mont Orgueil. Foto: Andy Williams/The Travel Library/REX/NTB Vis mer
Publisert

Den lille øya Jersey i Den engelske kanal har lenge prøvd å komme seg bort fra ryktet øya har fått som et skatteparadis for verden rikeste - til en viss grad, i alle fall.

De har nemlig markedsført seg som et godt styrt offshore finanssenter som følger lover og regler. Det har ført til at flere rikinger som ikke vil bli satt i sammenheng med mer skandaleombruste steder har flytta verdiene sine dit.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Nye undersøkelser

Likevel ble Jersey rangert som et av de verste skatteparadisene i verden av Tax Justice Network i 2019, noe myndighetene der da tok sterk avstand fra, ifølge BBC.

Øya har ingen utbytte- eller arveskatt.

Ifølge nettstedet har sju russiske oligarker bånd til Jersey. Blant dem er Igor Setsjin, Oleg Deripaska, og Roman Abramovitsj. Sistnevnte fikk tilbud om oppholdstillatelse i 2018.

Etter krigen i Ukraina starta for rundt tre måneder siden, har øyas myndigheter blitt satt i en vanskelig situasjon. Skal de følge Vestens jakt etter russiske oligarkers verdier, eller skal de beholde det gode forholdet til Abramovitsj og de andre russiske rikingene?

Det kan det se ut som om øya velger det førstnevnte.

I mars ble det kjent at de har fryst verdier for rundt 70 milliarder kroner knyttet til Abramovitsj. Nylig skrev også The Wall Street Journal at myndighetene nå skal være i gang med å undersøke andre verdier han har der.

De skal også se på om en av forretningspartnerne til den russiske oligarken hjalp ham med å prøve å unngå britiske sanksjoner, og generelt på hvordan Abramovitsj har fått formuen sin.

Ifølge avisa er undersøkelsen fortsatt på et tidlig stadium, og har derfor ennå ikke blitt til en formell etterforskning, og derfor er heller ingen anklaget for noe. Myndighetene der har heller ikke villet kommentere de nye undersøkelsene.

Forsvarer øya

Ian Gorst, Jerseys finansminister, har likevel forsvart øyas forhold til Abramovitsj.

- I etterpåklokskapens lys ville andre beslutninger ha blitt tatt i hele Europa. Men på den tida investerte russiske individer og oligarker, og de fikk opphold, over hele Europa. Akkurat som de fikk her, sier han til The Wall Street Journal.

Jersey ligger rett utenfor kysten av Normandie i Frankrike, og var tidligere en del av hertugdømmet Normandie. På 1200-tallet ble Jersey og de andre kanaløyene knyttet til den britiske tronen, som de også er i dag.

Øya er likevel et selvstyrt parlamentarisk demokrati med egne finansielle og rettslige systemer. Det er her skatteparadis-stempelet kommer inn.

På 70-tallet begynte rikinger fra hele verden å samle verdiene sine på øya, for å unngå skatt fra andre land.

Og det er god butikk for øya. Ifølge en rapport fra Jersey Finance, som The Wall Street Journal viser til, er det totalt verdier for svimlende 1700 milliarder dollar knyttet til Jersey, og øyas finansnæring står for 40 prosent av økonomien der.

- Ikke et moralsk spørsmål

Ifølge avisa skal det være Jerseys nærhet til Storbritannia og øyas fokus på å følge lover og regler som skal ha vært attraktivt for Roman Abramovitsj. Det skal nemlig ha gjort det enklere for den russiske oligarken å investere i vestlige selskaper.

Da oligarken fikk opphold der i 2018, skal likevel flere lokale innbyggere ha reagert. Samme året ble nemlig en russisk spion forgifta i Sør-England, noe den britiske regjeringa mente var et angrep arrangert av Kreml.

- Det var ikke et moralsk spørsmål om Mr. Abramovitsj, det var et sikkerhetsspørsmål. Det er et lite sted, det er en liten øy. Vil du ha noen som skiller seg ut på den måten der? sier Kirsten Morel, assisterende minister for økonomisk utvikling på øya til avisa.

Abramovitsj flytta likevel aldri til øya, men det viser seg at han har store verdier plassert der.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer