Ukraina-krigen:

Oligark-øya: - Et sikkerhetsspørsmål

Jersey i Den engelske kanal har blitt omtalt som en av verdens verste skatteparadiser.

IDYLL: Øya Jersey har rundt 100 000 innbyggere, men har store verdier knytta til seg. Bildet viser havna i byen Gorey og slottet Mont Orgueil. Foto: Andy Williams/The Travel Library/REX/NTB
IDYLL: Øya Jersey har rundt 100 000 innbyggere, men har store verdier knytta til seg. Bildet viser havna i byen Gorey og slottet Mont Orgueil. Foto: Andy Williams/The Travel Library/REX/NTB Vis mer
Publisert

Den lille øya Jersey i Den engelske kanal har lenge prøvd å komme seg bort fra ryktet øya har fått som et skatteparadis for verden rikeste - til en viss grad, i alle fall.

De har nemlig markedsført seg som et godt styrt offshore finanssenter som følger lover og regler. Det har ført til at flere rikinger som ikke vil bli satt i sammenheng med mer skandaleombruste steder har flytta verdiene sine dit.

Nye undersøkelser

Likevel ble Jersey rangert som et av de verste skatteparadisene i verden av Tax Justice Network i 2019, noe myndighetene der da tok sterk avstand fra, ifølge BBC.

Øya har ingen utbytte- eller arveskatt.

Ifølge nettstedet har sju russiske oligarker bånd til Jersey. Blant dem er Igor Setsjin, Oleg Deripaska, og Roman Abramovitsj. Sistnevnte fikk tilbud om oppholdstillatelse i 2018.

Etter krigen i Ukraina starta for rundt tre måneder siden, har øyas myndigheter blitt satt i en vanskelig situasjon. Skal de følge Vestens jakt etter russiske oligarkers verdier, eller skal de beholde det gode forholdet til Abramovitsj og de andre russiske rikingene?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer